Setari Cookie-uri

Esti stresat la locul de munca? Afla ce ti se poate intampla

Trebuie sa ai grija cu munca de la birou.

Stresul la locul de munca creste cu 45% riscul de imbolnavire de diabet de tipul II, chiar si in cazul persoanelor cu greutate normala, potrivit unui studiu al Institutului de Epidemiologie din Munich, Germania, scrie dailymail.co.uk, potrivit Mediafax.

Imbolnavirea de diabet de tipul II duce la cresterea semnificativa a riscului de aparitie a bolilor de inima, atacurilor cerebrale, orbirii si chiar a situatiilor unde este necesara amputarea unor membre.

Cercetatorii de la Institutul de Epidemiologie din Munich au monitorizar 5.337 de barbati si femei, cu varsta intre 29 si 66 de ani, care aveau un loc de munca constant.

foto interior si prima pagina: Shutterstock

Intr-un interval de 12 ani, aproximativ 300 dintre persoanele studiate, care fusesera sanatoase la inceput, s-au imbolnavit de diabet de tipul II. Pe langa masurarea indicelui de masa corporala (IMC, raportul dintre greutate si patratul inaltimii) si informatii privind istoricul medical al familiilor, cercetatorii au chestionat voluntarii si in legatura cu nivelul de stres de la locul de munca. Stresul la locul de munca a fost definit de cercetatori, in cadrul acestui studiu, ca fiind situatia cand angajatul este pus in fata unor sarcini greu de indeplinit, fara a avea niciun control asupra modului de rezolvare a acestora.

Citește și:

Cercetatorii au descoperit ca voluntarii cei mai stresati la locul de munca prezentau un risc cu 45% mai mare de a se imbolnavi de diabet de tipul II. Studiul, publicat in revista Psychosomatic Medicine, arata ca si in cazul persoanelor cu un IMC relativ normal, stresul la locul de munca ramane un important factor de risc. Un indice de masa corporala egal sau mai mare de 30 de unitati este vazut, de obicei, ca o zona cu risc crescut de instalare a diabetului.

"Potrivit datelor noastre, in mare, unul din cinci angajati se confrunta cu un nivel marit de stres la locul de munca. Nu ne referim la stresul normal cu care ne confruntam la munca, ci mai degraba la situatia in care persoanele in cauza clasifica presiunea la care sunt supuse ca fiind foarte mare si, in acelasi timp, se confrunta cu foarte putina flexibilitate legat de modalitatea de indeplinire a sarcinilor sau deloc, iar puterea de decizie nu le apartine", a declarat profesorul Karl-Heinz Ladwig.

Citește și:

Mecanismul prin care stresul duce la diabet nu este clar cunoscut, dar este posibil ca expunerea constanta la niveluri ridicate ale hormonilor asociati cu stresul sa afecteze echilibrul glucozei din organism. Un nivel marit de glucoza in sange poate afecta sistemul circulator si organele corpului. Printre simptomele acestei boli se numara oboseala, setea, urinarile frecvente si vindecarea lenta a ranilor.

Vizionare placuta


Kudika
19 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.