Setari Cookie-uri

12 Lectii cruciale invatate in 12 ani de casnicie

12 ani de casnicie, 5 copii si o viata de cuplu cum nu ai mai vazut pana acum. Care sunt secretele unei relatii fericite?

Ne-am casatorit inainte de a termina facultatea. La scurt timp, sotia mea a ramas insarcinata cu primul copil. Am terminat facultatea. A venit pe lume un bebe. Am trecut prin doua avorturi spontane. Apoi au urmat inca patru copii.

Cand s-a nascut cel mai mic copil al nostru, mai aveam inca patru copii sub opt ani. Am avut patru case, cinci locuri de munca diferite la patru companii diferite. Am locuit in patru orase.

In multe privinte, viata noastra a fost intotdeauna pe fast-forward. Beam apa de la un furtun de incendiu. In cursul acestor 12 ani, am invatat foarte multe… despre noi insine… despre celalalt… despre importanta casatoriei… si de ce merita sa lupti.

foto interior si prima pagina: Instagram

Eram tineri, ne iubeam si ne vedeam pregatiti de casatorie… si aveam cu putin peste 20 de ani. Dar asta nu inseamna ca nu eram pregatiti.

Citește și:

12 ani mai tarziu, iata cele 12 lucruri pe care noi le-am clarificat in casnicia noastra:

1. Asteptarile de 50/50 duc la dezamagire


Timp de trei luni am luat casatoria ca pe un joc. O competitie. Daca eu fac asta, atunci tu trebuie sa faci celalalt lucru. Ne vedem aici, la mijloc, incearca sa faci ceva mai mult acolo. Daca tu faci 20 de lucruri, atunci si eu voi face tot 20. Acesta era jocul pe care il jucam.

Dar adevarata munca se face atunci cand unul dintre voi nu poate ajunge la mijloc, acolo unde ii ceri tu sa vina… cand trebuie ca celalalt sa faca alte cateva treburi suplimentare. Poate ca raportul este de 90/10 pentru cateva luni in cazul in care unul dintre soti este bolnav, stresat sau deprimat. Nu trebuie sa vedem casnicia ca pe o tabla cu reguli deoarece asa doar avem de pierdut.

2. Nu lasa ca rutina sa se instaleze in viata ta

In zilele in care ma intalneam cu Brooke, mergeam peste tot cu ea; am facut drumetii, am luat cina la lumina lumanarilor, am facut tot posibilul ca de fiecare data sa fac ceva nou pentru ca ea sa nu se plictiseasca. Cand anii au trecut, au venit si mai multe responsabilitati, asa ca am lasat ca focul sa moara de prea multe ori. Lupta pentru a tine pofta de aventura vie nu trebuie sa fie o excursie la Paris; ar putea fi ca o excursie de last-minute la un hotel din jur, o bona-surpriza pentru o seara sau chiar un mic biletel in care sa scrii cuvinte de suflet.

Citește și:

3. Saruta-ti partenerul mai intai

Asta este obligatoriu; desi este dificil acum, incerc de fiecare data sa o sarut pe Brooke prima data cand ajung acasa de la munca… asta inainte de a ii saruta pe cei cinci copii ai nostri. Este un lucru mic, insa inseamna ceva enorm pentru cel de langa tine. Pentru mine conteaza foarte mult sa fiu un tata bun, insa pentru asta mai intai trebuie sa fiu un sot mai bun. Altfel, vom deveni colegi de camera, care isi cresc impreuna copiii.

4. Ai nevoie de curaj in iubire

A fost foarte usor sa o iubesc pe Brooke atunci cand eram tineri casatoriti. A fost usor si pentru ea sa ma iubeasca. Dar este mult mai dificil sa lupti pentru iubire atunci cand pierzi un copil… sau ai un regres financiar major…. Sau marturisesti un secret urat despre tine. Basmele sunt minunate pentru filme, insa viata reala este mult mai confuza, haotica si dezordonata. Nu renunta atunci cand devine greu.

Citește și:

5. Aceasta este viata adevarata

Ai parte de promovari majore, se nasc copii, cumperi casa de vis. Fericirea in casatorie este foarte importanta. Cu toate acestea, cele mai multe zile sunt obisnuite. Ma simt inca vinovat pentru ca sunt nevoit sa lipsesc de la micile momente importante din viata noastra pentru ca sunt nevoit sa lucrez pentru ca nimic sa nu ii lipseasca familiei mele. Imi dau seama ca viata frumoasa inseamna acele momente marunte. Invat sa iubesc calatoria atat de mult ca destinatia.

6. Apropierea nu inseamna neaparat prezenta

Sa va explic. Ajungi acasa mai devreme de la munca, iei o bona pentru a iti scoate partenera la o intalnire sau mergi intr-o vacanta doar cu ea… dar a fi fizic aproape de cineva nu este acelasi lucru cu a fi aproape emotional. Gresesc cand pierd timpul verificandu-mi telefonul, in loc sa ma uit in ochii ei. Sunt mai concentrat pe Instagram decat sunt cand o ascult spunandu-mi despre cum i-a fost ziua. Cand ai posibilitatea de a fi alaturi de ea, incearca sa fii si cu sufletul, nu doar cu trupul.

Citește și:

7. Comparatiile iti vor ingropa fericirea

In aceasta perioada in care ne intereseaza ce cred altii despre noi sau vedem cat de bine o duc prietenii nostri pe Facebook, este usor sa simti ca ai o casatorie de rahat. Cand incepi sa compari banii pe care ii ai, casa, performantele copiilor si casatoria cu ale altora, tu esti cel care are de pierdut. Iti distruge fericirea. Intotdeauna vor fi altii care au mai mult decat tine; nu juca acest joc.

8. Fiecare dintre voi va avea posibilitatea de a renunta

Stim cu totii ca multe casnicii se pot incheia in durere. Divortul poate inlocui dansul la aniversarea a 50 de ani de casatorie. Brooke si eu stim ca sunt zile in care este mult mai usor sa renunti decat sa lupti. Dar, in fiecare zi alegem sa fim impreuna. Continuam sa fim sinceri unul cu celalalt si sa spunem atunci cand gresim. Si asta pentru ca merita!

Citește și:

9. Preia initiativa pentru beneficiul celuilalt

Vorbim destul de frecvent in familia noastra despre ce suntem noi: donatori sau primitori. Oferim sau servim? Sau doar luam si folosim? Sunt convins ca cea mai frumoasa viata este cea in care dai mai departe pentru beneficiul celui de langa tine.

10. Incearca sa fii mai deschis

Casatoria este dificila si complicata insa poate fi frumoasa si minunata. Traind izolat, este posibil sa fii tentat sa renunti. Dar, atunci cand esti inconjurat de mai multe persoane, de familie, de prieteni, care iti stiu punctele forte, precum si luptele pe care le duci, iti dai seama ca ai parte de sprijin si incurajare.

11. Vei putea sa ma ierti?

Sa recunoastem: in casatorie esuam mai mult decat vrem sa recunoastem. Spunem o minciuna mica, uitam de o intalnire importanta, ne enervam. Sunt milioane si milioane de exemple. In loc sa dam vina sau sa aratam cu degetul, trebuie sa stim ca relatiile devin mai puternice atunci cand spunem direct “Ma poti ierta?”.

Citește și:

12. Dragostea invinge intotdeauna

Aceasta lista ar putea fi lunga de un kilometru… sau si mai mult. Eu nu am adus in discutie lucruri precum onestitatea, fidelitatea sau complimentarea sotiei. Dar toate lucrurile din lume nu vor reusi sa mentina o casnicie puternica daca lipseste dragostea. In cele din urma dragoste invinge. Ea cucereste tot. Indeparteaza indoiala. Ea impinge frica. Invita la mai mult. Dragostea castiga.

articol scris de Justin Ricklefs, publicat in Huffingtonpost

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.