Setari Cookie-uri

Sotia mea nu mai este aceeasi femeie cu care m-am casatorit

Acest barbat spune ca sotia lui nu mai este aceeasi persoana cu care s-a casatorit. Si apoi ofera cea mai buna lectie despre relatii si iubire.

Aseara, o cititoare a blogului meu mi-a scris pentru a imi spune ca este invitata la petrecerea de divort a prietenei sale. Mi-a cerut parerea cu privire la aceasta noua tendinta.

Petrecere de divort – party sau un juramant rupt. “Ura! Am renuntat la noi insine si unul la celalalt. Acum hai sa dansam!

Am mai auzit si inainte despre aceste lucruri, dar aproape ca am ezitat sa cred in povestea care imi era spusa in mail. Stiu ca acest tip de prostii ar putea exista printre tipurile de cupluri mai rebele de la Hollywood, dar refuz sa il accept in randul persoanelor normale.

Acest lucru este o iluzie pentru mine. Sunt constient ca multi oameni normali sunt la fel de tristi si pretentiosi precum elitele de la Hollywood, numai ca le lipsesc faima si banii care ar trebui sa vina la pachet pentru ei.

Asa ca m-am asezat la birou, am scris cateva paragrafe, apoi am decis ca voi mai scrie astazi la el.

Citește și:

In aceasta dimineata, la un supermarket de cartier am dat peste un tip care imi citeste blogul. Am inceput sa vorbim. Dupa ce am schimbat cateva amabilitati, conversatia a ajuns pe un teritoriu mai putin placut.

Tipul: Deci, la ce subiect lucrezi acum?

Eu: Ei bine, am primit recent un mail despre petrecerile de divort, deci cred ca am de gand sa scriu despre asta.

Tipul: Ok. Si ce parere ai?

Eu: Ei bine, cred ca nu este nimic de sarbatorit, ci din contra. Este o atitudine nepotrivita, care urateste si mai mult problema.

Tipul: Esti casatorit de… cat? Un an?

Eu: Nu, de aproape trei ani.

Tipul: Mhm, de aproape trei ani. Bine, uite un sfat sincer de la mine, un barbat casatorit cu sotia de mai bine de 11 ani si care a trecut prin doua divorturi: nu stii niciodata ce se va intampla. Nimeni nu intentioneaza sa divorteze, insa se intampla. Oamenii se pot schimba. Intr-o zi, s-ar putea sa te trezesti si sa iti dai seama ca sotia ta nu mai este aceeasi persoana cu care te-ai casatorit. Se intampla. N-am crezut niciodata ca voi ajunge sa divortez, dar s-a intamplat de doua ori. Nu se stie niciodata. Nimic nu este permanent; oamenii se schimba uneori.

Citește și:

Eu: Da. Nu stiu prea multe despre viitor, dar stiu ca voi fi cu sotia mea pana cand unul dintre noi va muri. Toata lumea face propriile alegeri, aceasta este alegerea noastra.

Tipul (incepe sa rada): Asta spuneam si eu cand eram de varsta ta. Crezi ca divortul este un lucru infricosator, insa uneori este singurul mod de a fi fericit. Tu nu ar trebui sa ramai intr-o casatorie daca suferi. Lucrurile se schimba. Te trezesti dintr-o data si ea nu mai este aceaesi persoana cu care te-ai casatorit. Se intampla. Ai incredere in mine cand iti zic asta.

Eu: Dar acesta nu este un motiv pentru a divorta.

Tipul: Stiu. Dar asteapta sa mai treaca inca zece ani.

Eu: In 10 ani fie voi fi mort, fie imi voi sarbatori aniversarea de 13 ani nuntii mele. Cine stie, poate ca tu vei sarbatori aniversarea celei de a patra casatorii.

Asta a fost, practic, sfarsitul conversatiei noastre.

Citește și:

Am plecat suparat.

Asta. Atitudinea asta. Aceasta atitudine ilustreaza cel mai rau lucru despre cultura noastra. Nu vorbesc doar despre opiniile sale cu privire la divort. Vorbesc despre aceasta usurinta de a iti lua viata de la capat.

Asta facem din noi si din cei din jurul nostru. Gasim probleme, apoi le promovam, le vindem si mai tarziu le sarbatorim, insistand ca toti ceilalati sa sarbatoreasca alaturi de noi. De ce sa iti sarbatoresti divortul? Cu baloane, cu invitatii, cu tort.

Din anumite motive, atunci cand aud de divorturi nu ma simt sa deschid sticla de sampanie si sa arunc cu confetti.

Este oare pentru ca sunt “prea tanar pentru a intelege”?

Chiar nu cred asta! Uite, stiu ca nu sunt un expert in casatorii. Stiu ca nu sunt persoana potrivita pentru a oferi sfaturi – desi eu sunt, probabil, mult mai potrivit decat un tip care a fost casatorit de trei ori si se gandeste deja la un alt divort.

Citește și:

Stiu ca suntem tineri si mai naivi. Totusi, am trecut prin multe lucruri impreuna. Sunt casatorit de aproape trei ani. Impreuna avem doi copii. Ne-am mutat de doua ori. Ne-am plimbat peste tot, cu doi copii tipand pe banchetele din spate ale masinii. Am avut probleme cu banii. Am luptat pentru a ne plati facturile. Am avut momentele noastre frumoase, bucuriile noastre, luptele noastre, esecurile noastre, victoriile noastre. Am rezistat furtunilor.

Am trecut si peste dramele de familie. Am avut o casa inundata. Am avut doi copii bolnavi in camera de urgenta. Am fost suparati, am fost fericiti, am fost obositi. Am facut greseli. Am facut compromisuri si am ajuns sa ne intelegem. Am plans. Am pierdut. Am castigat. IMPREUNA.

Da, suntem tineri si crestem impreuna, iar experientele noastre poate ca sunt micute in comparatie cu altele, dar eu am invatat cel putin un lucru din toate acestea: tipul ala avea dreptate - sotia mea nu mai este aceeasi femeie cu care m-am casatorit. Cand am cunoscut-o avea 22 de ani, era studenta. Acum, are 27 de ani si este mama a doi copii. Sigur mai are acelasi ADN, aceeasi identitate biologica si inca este genul de fata care poate aprecia o bere buna si o gluma proasta. Dar ea nu mai este la fel. Asta pentru ca m-am casatorit cu o fiinta umana, nu cu un manechin. Mi-am spus juramintele unei persoane, nu unui program de calculator.

Citește și:

Uneori oamenii se schimba” – mi-a spus inteleptul cu doua divorturi la activ.

Nu, oamenii se schimba mereu. Ei nu se opresc niciodata din schimbare. Viata inseamna schimbare. Totul se misca, totul se transforma. Totul se schimba.

Poti pleca din camera pentru 10 secunde. Te intorci si gasesti totul la fel cum era cand ai plecat. Este normal pentru mobilier, perdele, covor… dar oamenii?

Divortezi de cineva pentru ca se schimba? Ei bine, atunci ai putea divorta si pentru ca respira.

Nu incerc sa fac pe desteptul aici. Stiu ca uneori oamenii se schimba intr-un mod dureros si incomod.

Stiu ca sotia mea s-ar putea schimba intr-un mod care nu s-ar putea coordona proiectiilor mele cu privire la cum ar trebui sa se simta si sa gandeasca ea. Asta cred ca vor sa spuna oamenii atunci cand vor divortul – “S-a schimbat. Vreau sa divortez pentru ca s-a schimbat foarte mult si nu mai suntem pe aceeasi lungime de unda.

Citește și:

Este greu, stiu. In fiecare zi invat acest adevar: sotia mea are propriul creier, propriile sentimente, propriul suflet. Suntem legati prin casatorie, insa ea este inca ea si eu sunt inca eu. Ea este o forta, un uragan, un incendiu. Ea nu este o marioneta care danseaza. Ea este ea – puternica si misterioasa.

Uneori, rade la lucruri care pe altii i-ar face furiosi si devine furioasa pe lucruri care pe altii i-ar face sa rada. Uneori o pot citi precum o carte deschisa, alteori poarta o expresie pe care imi jur ca n-am vazut-o niciodata. Uneori, zambeste ca si cum lumea ar spune o gluma pe care doar ea o intelege.

O invat si niciodata nu ma voi opri din a o studia deoarece de fiecare data adauga alte pagini noi.

Nu mai este aceeasi persoana cu care m-am casatorit, dar este in regula pentru ca nu m-am casatorit cu “persoana care era inainte”. M-am casatorit cu ea – Alissa, femeie, fiinta umana, corpul si sufletul. M-am casatorit cu ea in totalitate, ceea ce inseamna ca ii port schimbarile, nu doar o singura versiune a sa, aceea care a venit catre altar in acea biserica, acum trei ani.

Am o idee romantica despre casatorie? Sigur, dar casatoria in sine este o relatie romantica, nu-i asa?

Nu este un basm, insa este ceva supranatural si interesant. Discutati cu cei care au fost casatoriti pentru o lunga perioada de timp – 30, 40, 50 de ani – cu o singura persoana. Vor spune tot ce vreau eu sa spun, doar ca o vor face cu mult mai multa autoritate, convingere si profunzime.

Viata este schimbare. Oamenii sunt schimbare. Vad aceasta joaca peste tot in jurul meu. Pe masura ce imbatranesc ma indepartez de unele persoane pe care inainte le consideram cei mai buni prieteni. Dar ma las purtat de vant si asta fac si ei pentru ca imprejurimile se schimba si imi dau seama ca multe dintre relatiile mele au fost doar intamplatoare.

Relatia cu sotia mea este diferita. Daca ne simtim in deriva, ne luam de maini si ne strangem bine pentru ca eu am ales sa raman alaturi de ea si ea a ales sa ramana langa mine. Si, daca vreodata ne vom indeparta unul de altul, voi aprinde o torta si o voi cauta pana cand o voi gasi din nou. Ea este misiunea mea, munca vietii mele si mai degraba as renunta la viata mea decat sa renunt la ea.

Acest lucru este usor de scris si de spus insa imi dau seama ca este foarte greu de facut. De aceea, multi dintre noi avem nevoie de ajutor, indrumare si inspiratie, nu infrangere, descurajare si cinism. In ceea ce ma priveste, voi ignora complet oamenii precum tipul din supermarket si pe cei care dau o petrecere dupa divort; in schimb, imi voi indrepta atentia asupra relatiilor frumoase, precum cea a parintilor mei, care sunt casatoriti de 30 de ani, au 6 copii si 11 nepoti... si ce a bunicului Alissei, care recent si-a pierdut sotia, dupa peste 60 de ani de casnicie. Abia daca poate vorbi in aceste zile – si asta din cauza multiplelor accidente vasculare cerebrale avute – dar am fost acolo in ziua aceea, cand si-a luat ramas bun de la persoana care i-a fost alaturi o viata. Si, printre lacrimi, a zis “Ea a fost partenerul meu pe drumul vietii.

Intr-o zi, sper ca atunci cand vom fi foarte batrani, unul dintre noi va muri primul – cred ca sansele sunt ca eu sa fiu primul (antecedentele familiale combinate cu pofta mea nesanatoasa pentru slanina si carne). Unul va trai, va fi lovit de durere si tristete, insa va fi capabil sa se uite in spate la o viata frumoasa, plina de sacrificii, bucurii, compromisuri, griji, iubire, fericire, lacrimi, pasiune si dragoste.

Am fost parteneri in viata.

Prefer acest final.

Nu stiu cand se va intampla sau ce ne asteapta in acest timp, dar stiu ca acesta va fi sfarsitul nostru.

Ne trezim impreuna in fiecare dimineata – suntem aceiasi insa parca schimbati. Ne uitam unul la altul, facem cunostinta din nou si alegem sa iubim ceea ce vedem.

Eu aleg sa iubesc. Si asta este singurul lucru care nu se va schimba NICIODATA.

Sursa material: themattwalshblog.com

foto prima pagina: casatorie, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.