Setari Cookie-uri

Ce inseamna, cu adevarat, sa fii mama?

Nimeni nu mi-a spus asta pana acum. Si probabil ca nici voi, viitoare mamici, nu stiti.

Am fost recent la o mica petrecere organizata de o prietena de-a mea inainte de nastere. Era insarcinata cu primul ei copil. Eram mai multe femei, toate intr-o camera ingusta, care vorbeau, povesteau si se bucurau de putina relaxare. Cand le-am spus ca am patru copii, toate au ramas fara cuvinte.

"Nu imi pot imagina ce inseamna asta." - a spus o tanara, uitandu-se la mine.

"Cum este sa fii mama? Ce presupune?" - a continuat ea.

"Este minunat!" - am spus eu. "Este greu, dar atat de frumos."

Ea a zambit, multumita cu raspunsul meu, apoi s-a ridicat de pe canapea si a mers catre barul cu prajiturele. Nu i-am raspuns cu adevarul. De fapt, nu am spus ce trebuia. Cand am vazut-o ca se uita in gol, gandindu-se probabil la ce i-am spus eu, m-am gandit daca exista suficiente cuvinte pentru a ii spune cu adevarat ce inseamna sa fii mama.

Citește și:

A fi mama inseamna sa simti ca nu oferi tot ce poti, indiferent de tot ce faci. Ti se pare ca trebuie sa oferi mai mult si mai mult si mai mult. Inseamna sa iti petreci tot timpul si toata energia cu un pui de om, sa il hranesti non stop, sa mergi la cursuri... si sa te simti vinovata pentru toate lucrurile pe care nu mai reusesti sa le faci.

A fi mama inseamna sa faci sacrificii. Inseamna sa renunti la tine si sa iti pui familia pe primul lor. Inseamna sa nu mai cumperi lucruri pentru tine pentru ca trebuie sa cumperi lucruri pentru altii.

A fi mama inseamna sa simti durerea altei mame. Inainte de a avea copii, eram trista cand auzeam o mama ca are un copil bolnav. Insa acum simt... Simt durerea ei in propriul meu corp.

A fi mama inseamna sa experimentezi sentimentul ireal de a privi prin ochii unui copil.

A fi mama inseamna a creste in fiecare zi, a accepta victoriile si infrangerile.

Citește și:

A fi mama inseamna sa doresti sa salvezi lumea, sa te simti neajutorata in fata copiilor care plang.

A fi mama inseamna sa iubesti, sa urasti, sa plangi, sa fii fericita, sa fii trista... sa ai toate starile din lume.

A fi mama inseamna sa te simti frustrata, sa tipi prea tare si sa spui cuvinte urate, iar dupa doua secunde sa te simti groaznic de rau.

A fi mama inseamna sa intelegi in sfarsit ca nu esti doar femeie, esti si mama. Iubirea de mama este cel mai frumos tip de iubire din lume.

Dar adevarul este ca nu poti spune cum este sa fii mama... pentru ca raspunsul este diferit pentru fiecare. Experienta maternitatii este unica pentru fiecare femeie. Asa ca, daca m-ar mai intreba o data ce inseamna sa fii mama as raspunde pur si simplu: "Este minunat!"... si sper ca intr-o zi sa afle singura raspunsul.

foto prima pagina: Unsplash.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.