Setari Cookie-uri

Scrisoare SINCERA pentru fiica mea adolescenta

In trei ani te pot da afara din casa. Suna infricosator, nu? Cred si eu! Cand vei avea 18 ani vei avea doua optiuni...

Unii parinti incearca sa isi protejeze copiii cat de mult tot, incercand sa ii fereasca de toate dificultatile pe care le-ar putea intalni in viata. Alti parinti aleg sa iti trateze copiii ca pe niste adulti.

In cazul in care credeti ca cea de-a doua varianta este mai buna, sunt convinsa ca veti gasi o multime de sfaturi utile in urmatorul material, o scrisoare sincera si deschisa a unei mame pentru fiica ei adolescenta.

Acest mesaj a devenit extrem de popular pe Facebook, fiind share-uit si comentat de sute de mii de parinti (si chiar si copii).

Draga mea fiica,

1. In 3 ani te pot da afara din casa.

Suna infricosator, nu? Cred si eu! Cand vei avea 18 ani vei avea doua optiuni: mergi la facultate, iar eu te voi sprijini cat de mult pot pana cand vei gasi un loc de munca. Sau refuzi sa mergi la facultate (nu te condamn daca alegi aceasta optiune) si te angajezi imediat. Si, in acest caz, va trebui sa ai grija de tine. Nu pot sprijini o fata de peste 18 ani care nu mai face nicio scoala pentru ca nu cred ca este corect. Ai trei ani pentru a lua o decizie.

Citește și:

Si deja ne-am gandit la ce vom face cu camera ta. O vom transforma in dormitorul nostru.

2. Esti frumoasa. Esti minunata. Esti inteligenta.

Esti mult mai buna decat mine. Esit o persoana minunata. Te cunosc de 15 ani si esti mult mai uimitoare decat mi-as fi putut imagina in cele mai indraznete visuri ale mele. Daca cineva nu intelege acest lucru, este problema lui.

3. Nu sunt un exemplu pentru tine.

Esti cu totul diferita de mine. Ai propria personalitate. Nu trebuie sa iti placa ce imi place si mie. Ai tot dreptul sa treci peste cuvantul meu si sa nu imi impartasesti visurile. Exista totusi ceva ce vreau sa adaug aici: va trebui sa iti asumi responsabilitatea pentru propriile alegeri.

4. Esti o persoana libera. Nu am nicio asteptare de la tine.

Poti deveni mecanic, analist in afaceri, gospodina, terapeut, medic, manager sau casier intr-un supermakert. Nu cred ca este locul meu sa intervin in drumul pe care il alegi in aceasta viata. Insa, totusi, nu uita de ce ti-am zis la punctul 1.

Citește și:

5. Nu imi datorezi nimic

Nu te-am adus pe aceasta lume pentru ca tu sa imi returnezi o datorie. Nu astept de la tine nimic, nici atunci cand voi fi batrana. Ai dreptul sa alegi sa te concentrezi pe ceea ce este important pentru tine. Este viata ta, alegerea ta.

6. Ai o casa.

Indiferent de ce se intampla cu tine in aceasta viata, sa stii ca eu voi fi intotdedauna de partea ta si te voi ajuta cand vei avea nevoie. Te voi sprijini, voi impartasi atat fericirea, cat si durerea ta si voi incerca sa fiu mereu alaturi de tine daca imi vei vere. Insa nu voi intra niciodata in viata ta neinvitata.

7. Eu am propria viata.

Sub nicio forma nu voi veni la tine la fiecare plesnit din degete. Nu trebuie sa renunt la ce fac pentru tine si nici nu vreau sa imi sacrific confortul in intregime pentru tine. Da, pot sa fac asta. Insa nu trebuie.

8. Si tu ai propria viata.

Cu cine te casatoresti, daca faci sau nu copii, ce fel de oameni atragi in viata ta, cu cine votezi - toate acestea depind de tine si nu ma intereseaza. Visurile mele, pasiunile mele, convingerile mele nu vor avea nicio influenta definitorie asupra ta. Ar trebui sa faci intotdeauna ce iti spun inima si constiinta. Pe mine nu ma vei pierde si nu vei inceta niciodata sa fii fiica mea.

Citește și:

9. Nimeni nu vrea sa te raneasca.

Da, stiu, este dificil de inteles insa acesta este adevarul: fiecare se gandeste doar la el. Si eu fac asta. Fiecare persoana, indiferent de circumstante, face tot ce face doar pentru a ii fii ei bine. Nimeni nu isi doreste sa iti faca viata dificila. Pur si simplu fac ce crede ca este mai biune pentru el si nimic mai mult.

10. Stiu, viata nu este dreapta

Nu exista nicio garantie ca vei ajunge acolo unde iti doresti sau ca vei evita anumite obstacole. Nu poti controla aceasta lume. Poti sa faci totul bine si poti ajunge intr-o situatie dificila. Poti face totul gresit si poti ajunge sa traiesti o viata ca in povesti. Singurul lucru pe care trebuie sa il retii este sa faci totul cinstit. Nu te minti. Invata sa te intelegi. Incearca sa intelegi pe deplin nevoile tale si care sunt sentimentele tale adevarate. Si gandeste-te la ce este mai bine pentru tine.

Citește și:

11. Ce este bine pentru tine va fi rau pentru altcineva

Atunci cand ti se ofera acel loc de munca sau esti acceptata la facultate, altcineva pierde sansa lui. Cand te duci la o intalnire cu cineva, sunt sanse ca acea persoana sa fi fost prima iubire a altcuiva. S-ar putea chiar sa iei locul preferat al unei persoane la cinema. Insa nu iti face griji... pentru ca ce este mai rau pentru tine va fi mai bun pentru altcineva, asa ca sunteti chit.

12. Singura persoana in care poti avea incredere 100% esti TU.

Da, pana si eu ies din ecuatie. Ai incredere doar in tine. Nimeni nu poate stii ce se intampla in capsorul tau. Poate ca uneori nu spui tot ce simti sau tot ce gandesti... sau tot ce iti doresti. Stiu asta pentru ca asa mi se intampla si mie. Doar tu stii totul despre tine.

13. Nu face schimb de responsabilitati cu o alta persoana

De la varsta de 18 ani vei fi responsabila pentru tot ce se va intampla in viata ta. Fa copii daca esti de parere ca te poti descurca singura. Apuca-te de o sarcina importanta daca esti de parere ca o poti rezolva. Pleaca din tara daca esti de parere ca este mai bine intr-un loc strain. SINGURA. Daca esti norocoasa si gasesti oameni dispusi sa te ajute, atunci iti va fi mai usor. Insa nimeni nu este obligat sa te ajute. Sa nu uiti asta niciodata.

Citește și:

14. Pregateste-te!

Fiecare actiune are si consecinte. Sunt sanse sa nu le stii pe toate. Insa incearca sa iei in considerare cele pe care le stii. Cu cat

15. Nu trebuie sa asculti ce spun

Ti-am oferit 14 puncte care cred ca te vor ajuta sa ai o viata mai buna decat am avut eu. Insa, asa cum am spus, tu nu esti eu. Nu te compara cu mine. Nu crede ca viata noastra ar putea fi la fel sau ar trebui sa corespunda in vreun fel. Am vrut intotdeauna sa aduc in aceasta lume o persoana care sa isi traiasca propria viata. Asa ca du-te si traieste-o!

15a. Insa nu veni inapoi sa plangi la mine.

15b. Si nu iti inchide niciodata telefonul. Imi fac griji.

sursa material: Daria Korolkova via BrightSide

foto interior si prima pagina: iofoto, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.