Setari Cookie-uri

Retete pentru masa de Craciun

Masa de Craciun este considerata una dintre cele mai imbelsugate mese ale anului datorita diversitatii mancarurilor si bauturilor. De la retete traditionale la mancaruri sofisticate, pentru aceasta sarbatoare gospodinele petrec ore in sir in bucatarie, pregatind cele mai gustoase alimente.

Masa de Craciun este considerata una dintre cele mai imbelsugate mese ale anului datorita diversitatii mancarurilor si bauturilor. De la retete traditionale la mancaruri sofisticate, pentru aceasta sarbatoare gospodinele petrec ore in sir in bucatarie, pregatind cele mai gustoase alimente.

Iata cateva idei de retete delicioase specifice Craciunului:

1. Retete traditionale

Cele mai multe familii aleg sa petreaca ziua de Craciun savurand mancaruri si bauturi traditionale. Meniul tipic romanesc contine piftie (racitura de porc sau pui), carnati, caltabos, toba, sarmale, friptura de porc si cozonac.

a) Racitura este o reteta specifica perioadei reci si se prepara din carne de porc, vitel, curcan sau pui.
Mod de preparare: dupa ce se spala, se pune carnea la fiert intr-un vas mai mare. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand carnea este gata. Inainte de a lua vasul de pe foc, se adauga cativa catei de usturoi pisati, sare si piper si se lasa inca 3 minute. Compozitia rezultata se pune in farfurii sau vase mici si se da la rece.

Sfat: poti adauga in apa fiarta putina gelatina pentru a se lega zeama. Unele gospodine adauga morcovi taiati rondele sau dati prin razatoare pentru un plus de savoare si gust.

b) Carnatii, caltabosii si toba contin foarte multe calorii si de aceea, este indicat sa mananci aceste alimente cu moderatie: 100 de grame de carnati sau caltabos contin peste 300 de calorii si 100 de grame de toba de porc contin 400 de calorii.

Sfat
: este indicat ca persoanele cu hipertensiune sau boli ale inimii sa consume cumpatat mezeluri si carne de porc grasa.

c) Sarmalele si friptura de porc sunt nelipsite de pe masa de Craciun. Pentru o alimentatie sanatoasa in aceasta perioada, foloseste carne slaba pentru sarmale (vita amestecata cu porc) si pregateste friptura de porc la cuptor. Ca garnitura, foloseste legume fierte sau la gratar.

d) Cozonacul este cel mai intalnit desert din aceasta perioada. Multe gospodine aleg sa il prepare acasa. Ingredientele necesare sunt: 1 kg faina, 4 lingurite drojdie, 300 grame zahar, coaja de lamaie rasa, 5 galbenusuri, 2 albusuri, 400 ml lapte la temperatura camerei, esenta de rom sau vanilie, 200 grame unt sau margarina. Pentru umplutura ai nevoie de miez de nuca macinat, 2 lingurite de cacao, 100 grame mac, 100 ml lapte, 7 linguri de zahar si stafide.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Decembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.