Setari Cookie-uri

Cele 10 porunci ale gatitului

Gatitul este o arta pe care nu o poate stapani oricine la fel de repede si la fel de bine dar, nu e imposibil. Gatitul se poate transforma insa si intr-o mare pasiune care sa te ghideze toata viata si sa-ti schimbe ideile preconcepute pe care le aveai despre mancare.

Exista cateva reguli importante de care trebuie sa tinem cont, daca ne dorim sa devenim maestre in arta culinara.

Gateste cu placere

Este una din regulile de aur ale gatitului. Atunci cand gatim cu nervi si avem sentimente negative toate acestea se transforma in ingrediente nocive pentru mancarea noastra si implicit gustul nu va fi la fel de bun. Atunci cand gatim cu bucurie atat pentru cei dragi, ca si pentru noi, mancarea va iesi mult mai gustoasa.

Ai grija ce ingrediente folosesti

Nu este indeajuns sa ai ingredientele necesare pentru a gati un preparat delicios, trebuie sa fie bune si proaspete.

gatit Foto: gatit, Shutterstock

Asigura-te ca ai instrumentele necesare si ca sunt de calitate

Pentru a avea rezultatele pe care ti le doresti, ai nevoie de instrumente cat mai bune. Nu trebuie sa cheltui o avere, cumpara ce iti poti permite si ai grija sa le intretii. Este foarte important sa ai un cutit ascutit care sa taie bine, pentru ca astfel se pot evita presiunile inutile cu un risc mare de alunecare si taiere si, implicit, starea de nervozitate.

Citește și:

Pregateste dinainte tot ce ai nevoie

Nu porni aragazul inainte sa iti faci planul si sa iti pregatesti atat ingredientele cat si instrumentele de care ai nevoie. Astfel nu devii stresata ca in timp ce tai carnea, ceapa se arde in tigaie.

Fii pregatita sa improvizezi

Se spune ca niciun plan de lupta nu supravietuieste contactului cu inamicul. In mod similar, nici retetele nu supravietuiesc contactului cu pregatirea efectiva a mesei dar, nu este niciun motiv de panica, daca ai imaginatie si inveti sa improvizezi vei castiga toate bataliile culinare.

Antreneaza-te

Practica este mama invataturii! Cu cat gatesti mai mult un fel de mancare cu atat inveti sa il facem mai bine si, de ce nu, sa ajungi sa ai propria ta varianta inedita si mai pe gustul tau.

Nu condimenta prea mult

Adauga condimentele treptat atunci cand faci o reteta pentru prima data. Mai putin este mai bine decat prea mult. Poti intotdeauna adauga mai tarziu daca ti se pare ca nu este indeajuns de condimentat. Opusul, in schimb, nu este valabil.

Citește și:

Gusta mancarea in timp ce o prepari

Daca prima oara cand gusti din mancarea pe care o prepari este atunci cand te asezi la masa, gresesti si s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta. Pentru a stapani arta de a gati trebuie sa ajungi sa cunosti ingredientele si cum se transforma ele in timp ce le gatesti.

Accepta esecul

Este singura modalitate prin care poti sa afli unde ai gresit si ce sa nu mai faci data viitoare. Nu te enerva daca o mancare nu iti iese din prima si nu te descuraja; si cei mai mari bucatari au stricat la inceput cateva preparate, inainte de a deveni experti.

Experimenteaza

Esti libera sa incerci orice in bucatarie. Incearca retete, ingrediente, amestecuri pe care nu le-ai folosit inainte. Experimenteaza cu arome, texturi, gusturi, ce merge cu ce. Doar asa poti sa te transformi intr-o maestra a gatitului.


Foto prima pagina: mancare, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.