Setari Cookie-uri

Joburile anului 2011

Pentru ca se apropie inceputul unui nou an, m-am gandit sa fac o mica retrospectiva a pietii muncii pe anul ce se va termina in curand.

Un articol de Elena Popa, Consultant Recrutare & Consilier Cariera
www.invitatielasucces.ro

Pentru ca se apropie inceputul unui nou an, m-am gandit sa fac o mica retrospectiva a pietii muncii pe anul ce se va termina in curand. Ce industrii au mers bine? Ce meserii au avut cautare? Unde s-au facut cele mai multe angajari?
joburi 2011

IT-ul, productia de componente auto, industria grea si energia regenarabila au fost in topul domeniilor care au atras forta de munca. Nici agricultura nu a mers rau. Si aici a existat o cerere destul de mare, in special pe vanzari.

In IT este un mare deficit de programatori pe toate specializarile, dar in special pe Java si C++. La fel de cautati in IT sunt si Project Manageri cu experienta, precum si managerii de vanzari in acest atit de dinamic domeniu de activitate.

Chiar daca vanzarile auto nu au avut o crestere spectaculoasa anul acesta, nevoia de componente a ramas in continuare una mare, fabricile din Romania lucrand nu numai pentru clienti interni, cat si in mare parte pentru producatori auto externi. Ca atare in acest sector s-au cautat notabil atat muncitorii calificati si tehnicieni, cat si ingineri pe diferite specializari.

Din categoria industriei grele, cea metalurgica a solicitat mai multa forta de munca, simtindu-se nevoia de oameni calificati - pe toate nivelurile de specialisti.

Foarte cautati in tara, dar si in strainatate (Europe, Middle East, CSI) sunt inginerii specialisti pe anumite domenii de nisa, respectiv: oil&gas, sudura, infrastructura sau automatizari. La fel de solicitati au ramas si in acest an inginerii buni (!) de vanzari pe diverse domenii, de la materiale de constructii, pana la automatizari.

Sectorul energiilor regenerabile (energie eoliana, energie de biomasa, etc) a luat un mare avant in ultimii 2-3 ani in Romania. Deficitul de personal calificat este inca foarte mare pe acest domeniu, motivul fiind evident: inexistenta acestui sector in Romania de dinainte de 2007-2008. Companiile intrate pe piata in acest domeniu, atit straine cat si locale, se lupta sa atraga putinii tehnicieni care exista pe piata muncii din Romania, mai ales electricieni, ingineri si manageri de proiect.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Decembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.