Setari Cookie-uri

Urmatoarea forta economica vine de pe Venus. Femeile, lideri mai buni decat barbatii?

Acum, cand economia bazata pe consum seamana tot mai mult unui colos cu picioare de lut, feminizarea managementului a fost, in cazul multor companii, o cale sigura catre gasirea echilibrului. Sa fie oare femeile mai buni carmaci in ape tulburi?

Sursa: Wall-Street.ro

"Femeile sustin jumatate din cer", spune un proverb chinezesc ce multa vreme a avut un rol inspirational, fara sa corespunda unei realitati. Acum, cand economia bazata pe consum seamana tot mai mult unui colos cu picioare de lut, feminizarea managementului a fost, in cazul multor companii, o cale sigura catre gasirea echilibrului. Sa fie oare femeile mai buni carmaci in ape tulburi?

Am provocat la dialog cinci femei din businessul romanesc, din industrii diferite - IT, retail, cosmetice, farmaceutice si textile, care sa ne impartaseasca din propria experienta de management. O discutie sincera, care a ocolit cliseul femeii invingatoare intr-o lume a barbatilor si care a incercat sa gaseasca acele puncte de reper „feminine” intr-o noua constructie economica.

femei de afaceri „Trecerea la noua economie e principalul motor al schimbarilor, ea aducand mai degraba o democratizare a industriilor din punctul de vedere al diferentelor intre genul masculin si cel feminin”, spune Mariuca Talpes, cofondatoare a producatorului de software Softwin. A devenit antreprenoare imediat dupa Revolutie, iar acum se regaseste in galeria celor mai bogate femei de afaceri din Romania, cu o avere estimata la cateva zeci de milioane de euro. „Cred ca si in viitor zona de top 100, adica varful celor mai bogati oameni, va fi rezervata celor cu trasaturi masculine foarte puternice”, observa Talpes, iar explicatia se gaseste in apetitul mai scazut al femeilor pentru riscurile mari.

Angela Cretu, director general in regiunea Europei de Est din cadrul companiei de cosmetice Avon, nuanteaza ideea si sustine ca femeile cu care a lucrat au fost mai putin sangvinice, dispuse sa se gandeasca de doua ori inainte de a se lansa intr-o actiune riscanta. „Pe de alta parte, riscurile bine asumate sunt necesare pentru a iesi din criza, asa ca barbatii nu sunt de dat la o parte”, adauga cea care conduce de la Moscova un business cu o cifra de afaceri de un miliard de dolari.

Isabelle Iacob, director general al Help Net, una dintre cele mai extinse retele de farmacii la nivel national, vorbeste despre gasirea unei proportii potrivite. „Cred ca riscul si spiritul competitiv raman in continuare valabile in manualul unui bun manager, fie el barbat sau femeie, dar diferenta sta in dozaj si in oportunitate”, subliniaza Iacob. In plus – completeaza ea, femeile conduc cu mai multa sensibilitate si pun un accent mai mare pe intuitie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.