Setari Cookie-uri

Cresterea la ghiveci a lamaiului

Intrucat primavara si-a intrat in drepturi, este ocazia perfecta pentru a te ocupa de gradina sau pentru a-ti crea propriul colt verde in locuinta ta. In ultima perioada, s-a putut observa o preferinta pentru cresterea diferitelor plante mediteraneene sau a citricelor. Un astfel de exemplu este lamaiul, pom fructifer cu o valoare ornamentala deosebita, fiind in topul preferintelor al iubitorilor de plante

Intrucat primavara si-a intrat in drepturi, este ocazia perfecta pentru a te ocupa de gradina sau pentru a-ti crea propriul colt verde in locuinta ta. In ultima perioada, s-a putut observa o preferinta pentru cresterea diferitelor plante mediteraneene sau a citricelor. Un astfel de exemplu este lamaiul, pom fructifer cu o valoare ornamentala deosebita, fiind in topul preferintelor al iubitorilor de plante. Acesta este de provenienta din Asia si este cunoscut pentru fructele sale galbene, cu calitati antibacteriene si medicinale exceptionale.

In general, lamaiul este crescut ca planta de interior, la ghiveci. Acesta prezinta frunze eliptice, ascutite si flori albe. Fructul sau are un continut ridicat de vitamina C si este recomandat in cazuri de varice, ulcer gastro-intestinal, reumatism sau pentru a pastra tonusul cardiac. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii, antipiretice si antiseptice si este solutia perfecta pentru a scapa de mirosurile neplacute, pentru a indeparta petele sau pentru a dezinfecta anumite suprafete.

Aceasta specie este una sensibila la frig; in cazul in care lamaiul este crescut in interior, are nevoie de foarte multa lumina, in special in perioada de crestere, iarna necesitand o cantitate mai redusa. Temperatura optima este cuprinsa intre 13 si 18 grade, in timpul iernii, sub cea de 13 grade intrand in repaus, iar pe timpul verii suporta temperaturile de pana la 35 de grade Celsius. Daca ati optat pentru cresterea lamaiului in gradina, este de retinut faptul ca, pentru a se dezvolta armonios si pentru a face fructe, are nevoie de actiunea directa a razelor solare pentru aproximativ 4 ore pe zi. Daca doriti ca, in sezonul cald, sa il scoateti afara, tranzitia se va face in mod treptat: timp de cateva saptamani, se va tine afara doar pe timpul zilei, urmand ca, dupa ce s-a acomodat, sa fie lasat si pe timpul noptii.

Ghiveciul pe care il alegeti pentru copacel trebuie sa permita radacinilor acestuia sa respire, motiv pentru care nu sunt indicate vasele din plastic. Astfel, optati pentru un ghiveci din teracota, de dimensiuni mai reduse, iar inainte de a-l umple cu pamant, se recomanda scufundarea acestuia in apa curata, timp de aproximativ 10 minute, deoarece, in caz contrar, in momentul in care udati lamaiul, pamantul se va desprinde de ghiveci. De asemenea, ghiveciul trebuie sa fie prevazut cu gauri, pentru eliminarea surplusului de apa. In ceea ce priveste substratul, achizitionati unul special pentru citrice, pe care il gasiti in magazinele de specialitate, iar ph-ul acestuia trebuie sa fie cuprins intre 5,5 si 6,5. Lamaiul se va uda, de preferat, in aceeasi perioada a zilei, cu apa ce nu contine clor. Cantitatea acesteia va creste odata cu cresterea temperaturii si se va avea in vedere ca frunzele sa fie si ele stropite cu apa.
Kudika
11 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.