Setari Cookie-uri

Top 5 carti pe care nu ai vrea sa le ratezi

Iata cateva dintre miile de carti interesante care te introduc intr-o lume fascinanta si te pun pe ganduri.

Iata cateva dintre miile de carti interesante care te introduc intr-o lume fascinanta si te pun pe ganduri.

Lolita de Vladimir Nabokov

A avut o nastere problematica; Nobokov aproape ca a ars manuscrisul Lolita iar primul editor a fost o tipografie franceza pentru publicatiile pornografice.

Insa Lolita a iesit la suprafata si a devenit un best-seller si una din cartile cele mai atipice din literatura.

Eroul nostru, care poarta numele batjocoritor de Humbert Humebert, este un pedofil. El este un om de cultura, este ironic, si se uraste atat de mult cat poate un om, insa iubeste, si nu poate sa iubeasca decat fetite carora le da numele de "nimfete". Lolita este romanul povestii de dragoste a lui Humbert - daca acesta este cuvantul potrivit, dar nu prea - cu o fata de 12 ani, Dolores Haze.

Povestea lor este atat de vugara si obscena cat si-o poate cineva imagina, insa vocea lui Humbert, sursa nesfarsita de agonie, se ridica la nivelul tragic, epic.

Maitreyi de Mircea Eliade

Acest roman semi-autobiografic prezinta o poveste de dragoste dintre Alain, care era in vizita in India, si tanara bengaleza Maitreyi Devi.

Alain are ocazia sa intre in contact cu India autentica atunci cand este invitat sa locuiasca in casa unui coleg al lui, mai in varsta. Foarte curand el se indragosteste de fiica acestuia, Maitreyi, o tanara studenta si poeta. Ceea ce urmeaza este un flirt plin de sarm care se transforma intr-o poveste de dragoste imposibila si cu sfarsit tragic.

Cartea nu a aparut tradusa in engleza decat in 1993, datorita promisiunii lui Eliade de a nu fi tiparita povestea atata timp cat ei traiesc.

Maitreyi Devi nu a stiut despre carte mult timp, insa dupa ce a citit-o, a scris si ea versiunea ei de poveste. Cartea poarta titlul de “Dragostea nu moare”.

Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Nimeni nu da petreceri mai bune decat miliardarul Jay Gatsby. Nimeni nu are o casa mai mare sau o piscina mai mare, nimeni nu conduce o masina mai mare, mai opulenta sau mai puternica. Camasile lui de matase - "camasi cu dungi verzi de coral, si mere, si lavanda, si portocaliu slab cu monograme de albastru indian " - pot face o femeie sa planga. Dar cine este el? De unde vine, de unde are atatia bani, si de ce - se intreaba vecinul sau Nick (naratorul) - sta noaptea pe ponton si isi intinde bratele spre o lumina verde care straluceste inspre golf din magnifica lui vila?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.