Setari Cookie-uri

Recenzie: Jocul Ripper, Isabel Allende

O carte pe care o citesti cu sufletul la gura, grabindu-te sa intorci paginile, in ritmul in care se desfasoara actiunea ca si cum salvarea victimei din ghearele criminalului depinde chiar de viteza cu care cititorul parcurge randurile.

Ultima carte semnata de Isabel Allende trezeste rapid interesul: autoarea se departeaza cu gratie si curaj de realismul magic care a consacrat-o si se dedica unui stil literar nou, situat undeva la jumatatea distantei dintre thriller si romance, o surpriza pentru fanii declarati ai autoarei si un dar pentru pasionatii romanelor semnate de Agatha Christie.

Cartea asta s-a nascut pe 8 ianuarie 2012 pentru ca agenta mea, Carmen Balcells, ne-a sugerat lui Willie Gordon, sotul meu, si mie sa scriem un roman politist la patru maini. Am încercat, dar dupa douazeci si patru de ore a fost clar ca proiectul avea sa se termine cu un divort, drept pentru care el s-a apucat de cel de-al saselea roman politist, iar eu m-am inchis sa scriu singura, ca de obicei.” (Isabel Allende)

Rezultatul acestui experiment? O carte pe care o citesti cu sufletul la gura, grabindu-te sa intorci paginile, in ritmul in care se desfasoara actiunea ca si cum salvarea victimei din ghearele criminalului depinde chiar de viteza cu care cititorul parcurge randurile.

Citește și:

Actiunea romanului urmareste viata celor doua personaje feminine centrale - Amanda Martín, o adolescenta precoce, extrem de organizata si cerebrala, si mama sa, Indiana, o frumoasa specialista in tratamente holistice.

Cele doua personaje feminine, complet diferite, fac deliciul cartii si permit oricarui cititor sa se identifice cu una dintre ele: Amanda este introvertita, geniala, fascinata de latura intunecata a oamenilor, pasionata de un joc pe Internet care presupune dezlegarea unor crime, in vreme ce Indiana este un spirit liber, frumos, boem, indragostit de natura umana, incapabil sa identifice raul din oameni. Cea din urma, divortata de ani buni de tatal Amandei, oscileaza între doua relatii amoroase - cu Alan, descendentul unei familii de elita din San Francisco, si cu Ryan, un fost membru al marinei militare.

Citește și:

Cand Celeste, o celebra astroloaga, prevesteste o „baie de sange”, toate eforturile echipei Ripper se concentreaza asupra mortilor suspecte din San Francisco - aparent fara legatura, in realitate, opera unui criminal in serie.

Jucatorii Ripper descopera inaintea politiei legatura dintre aceste crime, datorita indiciilor subtile lasate de criminal, insa atmosfera se incinge abia in momentul in care Indiana dispare fara urma, iar Amanda intuieste ca mama sa este prizoniera criminalului in serie. Jocul Ripper invadeaza realitatea cotidiana a Amandei in ale carei maini si minte dibace sta chiar viata mamei sale. Urmeaza cateva pagini in care suspansul atinge cote maxime.

Spre deosebire de prima parte a romanului unde tonul povestitorului este relaxat, concentrandu-se mai mult de povestile de dragoste tesute in jurul Indianei, ultimele capitole tin cititorul in priza, obligandu-l sa gasesca un colt linistit din casa in care sa le poata citi rapid, fiind perfect constient ca somnul nu-i va invinge curiozitatea. Spre finalul cartii, surprizele se vor tine lant chiar si pentru cei care credeau ca au intuit identitatea criminalului sau chiar deznodamantul povestii.

Citește și:

Cartea Jocul Ripper de Isabel Allende a fost publicata la editura Humanitas si este disponibila pe Elefant.ro

Citeste cateva pagini

Foto prima pagina: carte, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.