Setari Cookie-uri

Rosa Alchemica si alte scrieri

In Rosa Alchemica, un tanar incearca sa se salveze de fascinatia pe care o are fata de ritualurile secrete si tainele alchimistilor, dar participarea la o astfel de ceremonie ii deschide de fapt calea de acces catre un adevar esential, marcandu-i definitiv existenta.

Produs publicat in 2016 de Humanitas Fiction si disponibil pe Elefant.ro
Autor: William Butler Yeats
Pret: 16,25 lei

Prezentare

Considerat de critici cea mai buna opera in proza al lui W.B. Yeats, Rosa Alchemica e si unul dintre textele reprezentative pentru limbajul bogat, dar si pentru preocuparile principale ale scriitorului: cultura irlandeza, miturile si legendele celtice, magia, alchimia si misticismul.

Eroii din povestirile lui W. B. Yeats sunt trubaduri, zane, aparitii fantastice care traverseaza intreaga mitologie celtica: Hanrahan cel Rosu, menestrel care stie cantece stravechi, iubita mitica, Oona, pe care o pierde mandrul Costello, batranul cavaler al Sfantului Ioan, inteleptul rege caruia ii cresc in par penele Vulturului Cenusiu sau cei trei magi. Sunt si personaje obisnuite, parte din universul domestic al lumii irlandeze, precum proscrisul care ajunge sa fie rastignit pentru ca le reproseaza calugarilor proasta gazduire. In Rosa Alchemica, un tanar incearca sa se salveze de fascinatia pe care o are fata de ritualurile secrete si tainele alchimistilor, dar participarea la o astfel de ceremonie ii deschide de fapt calea de acces catre un adevar esential, marcandu-i definitiv existenta. Fie ca e vorba despre textele asa-numit oculte sau despre reinterpretari ale legendelor irlandeze, acelasi aer de mister si aceleasi ritmuri stravechi razbat din povestirile lui W.B. Yeats.

Citește și:

„Privit prin lentila modernista, William Butler Yeats aminteste de Fernando Pessoa, poetul modernist par excellence in literatura portugheza. Amandoi practica jocul multiplicarii identitare, prezentandu-se publicului cititor sub diverse nume, cu diverse trasaturi, suma carora ar putea reconstitui eul poetic adanc, de fapt niciodata exhaustiv, scos la lumina. O aura mistica pluteste pe deasupra versurilor lor ingreunate de o cautare febrila, fie aceasta a propriei fiinte, ori a fiintei nationale. Si amandoi cladesc o fiinta nationala posibila: o Anglo-Lusitanie, respectiv o Anglo-Irlanda paradigmatica – singurele manifestari ale adevaratei patrii, patria limbajului poetic.“ - Mihaela Anghelescu Irimia

Ilustratia copertei: Clavis Artis, manuscris despre alchimie, sec. al XVIII-lea, atribuit lui Zoroastru

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.