Setari Cookie-uri

Indoiala

Ecranizandu-si piesa omonima, distinsa, in 2005, cu premiile Pulitzer si Tony, regizorul si scenaristul John Patrick Shanley ne propune Doubt / Indoiala, o drama tensionata despre religie si moralitate, plasata in contextul tumultuos din SUA anilor 60. Cu Meryl Streep in fruntea distributiei, filmul este una din cele mai aplaudate productii de data recenta, s-a numarat printre principalii candidati la premiile Academiei de anul acesta, iar acum se lanseaza, fara indoiala, pe DVD.

Ecranizandu-si piesa omonima, distinsa, in 2005, cu premiile Pulitzer si Tony, regizorul si scenaristul John Patrick Shanley ne propune “Doubt” / „Indoiala”, o drama tensionata despre religie si moralitate, plasata in contextul tumultuos din SUA anilor ’60. Cu Meryl Streep in fruntea distributiei, filmul este una din cele mai aplaudate productii de data recenta, s-a numarat printre principalii candidati la premiile Academiei de anul acesta, iar acum se lanseaza, fara indoiala, pe DVD.

1964, New York. Intr-o scoala catolica din Bronx, linistea cursurilor si a slujbelor se spulbera odata cu indoiala care incolteste in mintea unei calugarite cand observa comportamentul suspect de protector al preotului paroh Brendan Flynn (Phillip Seymour Hoffman) fata de Donald Miller, primul si singurul elev de culoare al scolii.

Intr-o zi, acesta revine in clasa mirosind a alcool dupa ce fusese chemat in biroul lui Flynn, iar la scurt timp sora James (Amy Adams) il vede pe preot strecurand un tricou al baiatului in cuseta lui din vestiar. Preocupata, maicuta se confeseaza directoarei scolii, sora Aloysius Beauvier (Meryl Streep), si, curand, simpla indoiala se transforma intr-o adevarata ancheta politieneasca din care nu lipsesc interogatoriile, acuzele si amenintarile.

Rigida si conservatoare, directoarea nu-l agrea oricum pe Flynn, a carui atitudine liberala ar fi putut compromite regulile severe de disciplina impuse elevilor. Insa, pe cat de antipatic ii este directoarei draconice, pe atat il indragesc maicutele, enoriasii si mai ales copiii, care gasesc in el un confident. Inversunandu-se intr-un razboi personal impotriva parohului, directoarea pronunta de la bun inceput sentinta, hotarata sa-i demonstreze vinovatia si sa-l dea afara din scoala.

Cautand dovezi, o convoaca la o discutie si pe mama elevului (Viola Davis). Surpriza, insa: pe doamna Miller pare s-o intereseze mai mult ca fiul sau sa “reziste” pana la absolvirea scolii decat daca ipoteza potrivit careia Flynn i-ar abuza sexual copilul este sau nu adevarata. Intre timp, zvonurile circula la fel de lesne si insidios ca fulgii unei perne imprastiati in vazduh, care nu mai pot fi nicicum stransi laolalta, cum insinueaza acuzatul insusi intr-o parabola din predicile sale.

Vizionare placuta


Kudika
17 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.