Setari Cookie-uri

De ce apare ginecomastia la adulti?

Cauzele aparitiei ginecomastiei la adulti si tratamentul potrivit pentru solutionarea acesteia

Nu numai femeile se plang de imperfectiunea pieptului, ci si barbatii pot fi nemultumiti de felul in care arata. In urma administrarii unui tratament medicamentos neprielnic sau din cauza unor dereglari hormonale, barbatii se pot pricopsi cu un bust mai bogat. Solutia pentru acestia este chirurgia de ginecomastie care consta in lipoabsorbtia sau excizia la nivelul glandei mamare.

Afectiunea este frecventa in adolescenta sau batranete. De obicei, la adolescenti aceasta problema este temporara si dispare dupa aproximativ 18 luni, persistenta ginecomastiei pubertare fiind neobisnuita pentru baietii peste 17 ani. Totusi genecomastia poate afecta si populatia adulta in proportie de 40%-60%. In afara de marirea in dimensiuni a sanilor, de ambele parti sau unilaterala, barbatii pot sesiza o consistenta elastica sau ferma a acestora.

Citește și:

Ginecomastia consta in dezvoltarea excesiva a sanilor la barbati, generand schimbarea liniei bustului masculin in sens nefavorabil. Din pacate, este o conditie intalnita tot mai des in randul barbatilor, diagnosticata printr-un examen fizic si anamneza”, sustine specialista in chirughie plastica, Dr. Silvia Stanculescu.

Cauzele aparitiei ginecomastiei


Cea mai frecventa cauza consta in cresterea nivelului hormonilor estrogeni si scaderea hormonilor androgeni. Neoplasmul pulmonar sau hepatic, ciroza hepatica, hipertiroidismul, tumori testiculare, suprarenale sau ale prostatei, anxioliticele sau antidepresivele, obezitatea, abuzul de droguri ilicite sau de bauturi alcoolice sunt factori care determina aparitia acestor dereglari hormonale.

Cel mai adesea, tesutul glandelor mamare creste in dimensiuni din cauza nivelului scazut al testosteronului in organism sau din cauza nivelului crescut de estrogen. Totusi, lipsa exercitiilor fizice si castigarea in greutate, duc la acumularea unor depozite de lipide deasupra muschilor pectorali, astfel incat, pentru prevenirea acestei conditii, miscarea nu trebuie sa lipseasca din viata unui barbat sanatos”, mentioneaza Dr. Silvia Stanculescu.

Citește și:

Odata cu inaintarea in varsta, organismul barbatilor sufera schimbari precum scaderea secretiei de testosteron sau castigarea in greutate, ambele favorizand cesterea volumului de tesut adipos sau pseudoginecomastia. Insa nu doar imbatranirea produce modificari majore in organismul masculin, ci si substantele sintetice , precum steroizii anabolizanti, administrate necorespunzator in ideea de a contura si mari muschii.

Ginecomastia la adulti nu trece de la sine

Pentru ginecomastiile cronice, cele care persista timp de mai mult de un an de zile, se recomanda indepartarea tesutului cutanat in exces sau liposuctia.

Lipoaspiratia se aplica in situatia in care tesutul adipos este principalul factor in aparitia ginecomastiei pacientului si consta in insertia unei canule in stratul adipos prin mici incizii. Sub controlul chirurgului, grasimea este extrasa si aspirata printr-un sistem vacuum.

Citește și:

Excizia glandei este o alta metoda folosita fie cand tesutul glandular sau pielea in exces trebuie indepartate, fie cand aureola sau mamelonul trebuie repozitionate sau redimensionate. Incizia este realizata semicircular la marginea inferioara a areolei, fiind excizat tesutul glandular in exces de sub areola, din partea superioara¸, inferioara si din partile laterale ale glandei. Operatia de indepartare a tesutului cutanat dureaza in jur de 2-3 ore si se realizeaza sub anestezie locala sau generala, in functie de anvergura interventiei.

In uma interventiei, cicatricile sunt mici si plasate astfel incat sa fie insesizabile, iar durerile sunt minime si cedeaza la calmante obisnuite. Pacientul isi poate relua activitatea normala la 2-3 zile dupa operatie, dar timp de 3 saptamani este contraindicata expunerea la soare. Pentru o recuperare prielnica, acesta va purta o vesta elastica timp de 2-4 saptamani”, sunt informatiile date de Dr. Silvia Stanculescu cu privire la perioada postoperatie, de vindecare si recuperare a pacientului ce se poate bucura acum de pieptul sau conturat si masculin.

Citește și:

Pentru mai multe informatii contactati www.clinica-metamorphosis.ro

Foto prima pagina: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.