Glutenul este o proteina din cereale precum graul, secara si orzul, care contine peptide tip gliadin. La persoanele suferinde de boala celiaca sau la cele doar intolerante la gluten, acestea pot declansa o reactie autoimuna care dauneaza vilozitatilor si peretelui mucoasei intestinului subtire.
Un articol de Dr. Ovidiu Penes. specializat in SUA intr-un domeniu revolutionar in Romania, Age Management, doctor in Stiinte Medicale, medic primar, cu specializari in intreaga lume, cadru didactic si membru in comisiile de examinare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti
Intoleranta la gluten sau boala celiaca: simptome
Glutenul este o proteina din cereale precum graul, secara si orzul, care contine peptide tip gliadin. La persoanele suferinde de boala celiaca sau la cele doar intolerante la gluten, acestea pot declansa o reactie autoimuna care dauneaza vilozitatilor si peretelui mucoasei intestinului subtire. Acesta in mod normal este responsabil de absoarbtia nutrientilor din alimente.
Intoleranta la gluten: ce alimente trebuie sa eviti
Persoanele cu boala celiaca declansata deja sau cele intolerante la gluten trebuie sa evite graul, secara, orzul, ovazul sau oricare din miile de produse sau ingrediente fabricate din aceste cereale.
Testarea intolerantei la gluten se poate face la Clinica de Age Management foarte simplu si fara durere, analiza identificand anticorpii produsi la nivelul mucoasei intestinale impotriva acestei molecule si in plus se poate face chiar si o analiza genetica din 2 mililitri de saliva.
Evitarea glutenului a devenit mai usoara in ultimii ani, deoarece tot mai multe companii au inceput sa produca alimente fara gluten. O noua regula promovata de Food and Drug Administration prevede ca orice alimente etichetate fara gluten, sa contina mai putin de 20 parti la milion din gluten, considerate inofensive pentru majoritatea pacientilor bolnavi de boala celiaca.
Pentru a fi in siguranta, consumatorii trebuie sa citeasca etichetele cu mare atentie pentru a identifica pericole ascunse, cum ar fi proteinele vegetale hidrolizate si sa invete sa puna intrebari detaliate cu privire la modul in care este pregatita masa, atunci cand ies in oras.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Lora, nevoită să își schimbe stilul de viață din cauza problemelor de sănătate! Cum se simte acum artista?
- Extindere de portofoliu pentru BARZA, teste rapide cu tradiție de peste 30 de ani în România: Self Care Diagnostics
- Alți 5 antreprenori care au fost la Factory Bootcamp în 2023
Contact: Clinica de Age Management, str. Londra nr. 36, tel. 0374222444, office@drovidiupenes.ro, www.drovidiupenes.ro, www.agemanagement.ro
Foto interior si prima pagina: gluten free, Shutterstock