Setari Cookie-uri

Intoleranta la gluten

Glutenul este o proteina din cereale precum graul, secara si orzul, care contine peptide tip gliadin. La persoanele suferinde de boala celiaca sau la cele doar intolerante la gluten, acestea pot declansa o reactie autoimuna care dauneaza vilozitatilor si peretelui mucoasei intestinului subtire.

Un articol de Dr. Ovidiu Penes. specializat in SUA intr-un domeniu revolutionar in Romania, Age Management, doctor in Stiinte Medicale, medic primar, cu specializari in intreaga lume, cadru didactic si membru in comisiile de examinare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti

Intoleranta la gluten sau boala celiaca: simptome

Glutenul este o proteina din cereale precum graul, secara si orzul, care contine peptide tip gliadin. La persoanele suferinde de boala celiaca sau la cele doar intolerante la gluten, acestea pot declansa o reactie autoimuna care dauneaza vilozitatilor si peretelui mucoasei intestinului subtire. Acesta in mod normal este responsabil de absoarbtia nutrientilor din alimente.

Intoleranta la gluten: ce alimente trebuie sa eviti

Persoanele cu boala celiaca declansata deja sau cele intolerante la gluten trebuie sa evite graul, secara, orzul, ovazul sau oricare din miile de produse sau ingrediente fabricate din aceste cereale.

Testarea intolerantei la gluten se poate face la Clinica de Age Management foarte simplu si fara durere, analiza identificand anticorpii produsi la nivelul mucoasei intestinale impotriva acestei molecule si in plus se poate face chiar si o analiza genetica din 2 mililitri de saliva.

Evitarea glutenului a devenit mai usoara in ultimii ani, deoarece tot mai multe companii au inceput sa produca alimente fara gluten. O noua regula promovata de Food and Drug Administration prevede ca orice alimente etichetate fara gluten, sa contina mai putin de 20 parti la milion din gluten, considerate inofensive pentru majoritatea pacientilor bolnavi de boala celiaca.

Pentru a fi in siguranta, consumatorii trebuie sa citeasca etichetele cu mare atentie pentru a identifica pericole ascunse, cum ar fi proteinele vegetale hidrolizate si sa invete sa puna intrebari detaliate cu privire la modul in care este pregatita masa, atunci cand ies in oras.

Citește și:

Contact: Clinica de Age Management, str. Londra nr. 36, tel. 0374222444, office@drovidiupenes.ro, www.drovidiupenes.ro, www.agemanagement.ro

Foto interior si prima pagina: gluten free, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.