Setari Cookie-uri

Ia, genul feminin romanesc la superlativ!

Ia a fost de-a lungului timpului o sursa de fascinatie pentru o paleta foarte larga de oameni de cultura, pictori, fotografi, reprezentati ai caselor regale romanesti si internationale, construind o punte peste mii de ani de istorie, de la cultura Cucuteni pana in zilele noastre.

Un material de Irina Astratini si Raluca Blanaru, creatoarele brandului Irenka

E poate cel mai scurt cuvant din limba romana insa cu certitudine unul dintre cele mai semnificative: ia!
Ia a fost de-a lungului timpului o sursa de fascinatie pentru o paleta foarte larga de oameni de cultura, pictori, fotografi, reprezentati ai caselor regale romanesti si internationale, construind o punte peste mii de ani de istorie, de la cultura Cucuteni pana in zilele noastre, cand continua sa fascineze o lume intreaga prin simplitate, naturalete si incarcatura simbolica pe care o poarta!

"Camasa cu altita sau chenar", asa cum mai este cunoscuta, ia i-a hranit inspiratia pictorului Henry Matisse care a luat cunostinta de acest obiect vestimentar traditional romanesc gratie prieteniei vechi cu pictorul Theodor Pallady. In 1940, in una din cele mai amare perioade ale razboiului, pictorul francez face referire de mai multe ori in jurnalul sau personal cu privire la veselia si speranta pe care i le inspira "la blouse roumaine". Denumirea de ie este specifica vestimentatiei feminine si este piesa centrala a acestuia. In functie de ea se aleg celelalte elemente - fusta, braul, fota - pentru a produce o combinatie potrivita fiecarui eveniment la care este purtat costumul national. Culorile semnelor care sunt cusute pe bluza denota varsta si statutul fetei care urmeaza sa o poarte.

Citește și:

Foto interior si prima pagina: camasi traditionale, Shutterstock

Regina Maria a fost una din cele mai infocate promotoare ale iei romanesti. Un spirit avant-gardist si inovator, tanara descendenta a casei regale britanice a ridicat portul traditional romanesc la rang de etalon al feminitatii princiare. Secolul globalizarii, asa cum il traim in zilele noastre, a propulsat ia in topul preferintelor feminine de pe intreg mapamondul. Vedete precum Adele si Nicole Kidman dar si designeri de top ca Tom Ford, Jean Paul Gaultier si Yves Saint Laurent au facut un bun renume iei pe scena internationala a modei. Astazi, manecile largi si faldurile generoase ale bluzei de borangic infrumusetata de sute de impunsaturi colorate, imbraca cu aceeasi simplitate ancestrala reprezentante ale genului feminin din toata lumea, indiferent de statut social, aducand deopotriva vestimentatie lor distinctie si stil.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.