Setari Cookie-uri

Printre retete de cozonaci si sarmale, Dr. Ovidiu Penes recomanda Reteta longevitatii

Trebuie sa existe un echilibru in toate.

Un material realizat de Dr. Ovidiu Penes – specializat in SUA intr-un domeniu revolutionar in Romania, Age Management, doctor in Stiinte Medicale, medic primar, cu specializari in intreaga lume, cadru didactic si membru in comisiile de examinare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Este fondatorul primei clinici de intinerire medicala din Romania: Clinica de Age Management

Foto interior si prima pagina: femeie matura, Shutterstock

Ce trebuie sa intelegem ca nu exista o reteta general valabila intrucat indivizii sunt unici din punct de vedere genetic, metabolic, etc. De aceea ce este bine pentru unul, altuia ii poate face mult rau. Trebuie analizata fiecare situatie in parte si recomandat un lifestyle exact. Asta se poate face foarte simplu si prin analiza complexa a polimorfismului genetic, harta genetica. Desigur in general este bine ca toti sa evitam alimentele arse sau prajite, gatite excesiv, sa avem o alimentatie variata cu surse proteice naturale si multiple cat mai pure, multe legume, fructe, salate, mese cat mai dese si nu excesive in calorii, dar bogate in nutrienti de calitate, o hidratare adecvata, un program de sport personalizat si nu in ultimul rand o viata fericita.

Citește și:

Practic lifestyle-ul este cel ce stabileste cat de mult traiesti, dar si calitatea acestei vieti lungi, pentru ca batranetea nu este un diagnostic ci un cumul de afectiuni, dezechilibre si disfunctii acumulate si neglijate de-a lungul timpului aparute prin interactiuni nepotrivite cu mediul (stres oxidativ, toxice, excese).

Tocmai de aceea, populatia care traieste pe o mica insula de pe coasta Japoniei, Okinawa, a atras atentia Ministerului Sanatatii japonez, dar si a Institutului National de Sanatate din Statele Unite inca din 1976. Cercetatorii au pus cap la cap informatiile si au constatat care erau elementele comune ale celor care traiau peste 100 de ani, se simteau bine si erau productivi:

• exercitiile fizice si cele mentale
• dieta saraca in sare, bogata in fibre si antioxidanti, vegetale si fructe
• soia nemodificata genetic si fermentata minimum 60 de grame pe zi
• niciodata nu mancau in exces avand o practica numita “hara hachi bu”, mancau cat sa ocupe doar 80% din capacitatea stomacului si niciodata nu depaseau 1800 calorii/zi
• dieta bogata in vitamina E naturala ii protejeaza de neurodegenerescenta, dementa si senilitate
• self esteem ridicat, fiecare individ fiind constient de valoarea personala si stimulat de organizarea sociala a insulei in acest sens

Citește și:

De alfel, cercetatorii au observat ca in cazul indivizilor care s-au mutat in alte zone si au imprumutat obiceiurile proaste de lifestyle ale asa zisei lumi civilizate, durata de viata s-a scurtat la jumatate si la urmatoarea generatie a crescut mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Morala: fa-ti teste inclusiv genetice sa vezi cine esti in unicitatea ta si ce ai de facut ca sa traiesti si sa arati ca in anii tai cei mai buni.

Vizionare placuta


Kudika
16 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.