Setari Cookie-uri

Consilierea in situatiile de criza personala

Desi in Romania consilierea psihologica sau spirituala este inca vazuta ca un semn de slabiciune, care semnaleaza o problema grava, cautarea unui ajutor in afara noastra poate fi de un imens folos.

Un articol realizat de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

De-a lungul vietii, oricare dintre noi se regaseste pus in fata unor situatii critice: pierderea cuiva drag, probleme financiare, divort, infidelitate, pierderea slujbei, situatii familiale dificile sau orice alta situatie care ne cauzeaza o suferinta profunda. Adeseori, credem ca trecem peste aceste situatii, prin diverse moduri care ne sunt la indemana, insa de cele mai multe ori raman in sufletul nostru urme adanci si dureroase ale acestor situatii. Cum facem fata acestor probleme intr-un mod care sa fie benefic si pe termen lung? Ar putea fi consilierea personala un raspuns?

Fiecare dintre noi are un mod specific de a raspunde provocarilor cu care ne intalnim. Unii dintre noi adopta comportamente evitante si nu se gandesc la acel lucru, altii se amuza de ele si au impresia ca trec astfel mai usor prin situatie, pe cand altii se victimizeaza. Ce au in comun toate aceste comportamente este faptul ca abordeaza la suprafata problema si blocheaza sentimentele si gandurile cu privire la situatia cu care ne confruntam.

Citește și:

Multi dintre noi am primit in educatia noastra ideea ca trebuie sa fim puternici. In plus, mai nou, datorita promovarii intense a gandirii pozitive, multi dintre noi am ajuns sa credem ca emotiile negative ar trebui reprimate, pentru ca ne fac rau. Astfel, ne dam voie cu greutate sa simtim suferinta, durerea, dezamagirea si nu recunoastem aceste stari ca fiind o parte naturala si benefica in viata noastra, care poate aduce si mai multa claritate si lectii importante. Trairea intregului spectru de emotii, de la frica, furie, vinovatie, pana la bucurie, este extrem de importanta pentru sanatatea noastra mentala, fizica si emotionala. Insa cum facem fata acestor stari, daca nu suntem obisnuiti sa le recunoastem si sa le gestionam? Primul pas ar fi sa recunoastem fata de noi ca avem nevoie de ajutor si sa apelam la un specialist in consiliere.

Citește și:

Desi in Romania consilierea psihologica sau spirituala este inca vazuta ca un semn de slabiciune, care semnaleaza o problema grava, cautarea unui ajutor in afara noastra poate fi de un imens folos. Abordata intr-o maniera holistica, consilierea ne poate ajuta sa identificam emotiile care au nevoie sa fie lasate sa iasa la suprafata, motivele pentru care am ajuns in situatia respectiva si concluzii mai clare cu privire la problema cu care ne confruntam. Desigur, raspunsurile sunt tot la noi, dar, prin consiliere, putem capata mai multa claritate, liniste si, implicit, acceptare. Perspectiva cu care abordam o astfel de situatie este extrem de importanta pentru ca, desi aceste stari de criza isi au factorul declansator in exterior, gravitatea crizei personale sta de fapt in modalitatea prin care fiecare reuseste sa interpreteze sau sa se vada capabil sa faca fata acestor provocari. Criza personala este un moment de cotitura in viata, in urma careia avem sansa sa iesim mai puternici, mai buni, mai pregatiti pentru viitor.

Citește și:

Si, dincolo de toate aceste aspecte, consilierea ne poate ajuta sa iesim din capcanele subconstientului, lucru foarte dificil de facut de unul singur, fara multa munca de auto-cunoastere. Un consilier cu experienta, care abordeaza situatiile intr-o maniera holistica, poate foarte usor sa ne ajute sa reperam ideile cu care ne autosabotam si modul in care putem sa vedem lucrurile mai clar. Daca ar fi sa rezum, consilierea este un instrument prin care calatorim mai rapid si mai placut catre locul in care ne dorim dorim cu adevarat sa fim.

Foto prima pagina: Antonio Guillem, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.