Setari Cookie-uri

5 masti naturale pentru par pe care le poti aplica la tine acasa

Cum poti avea un par perfect cu ajutorul ingredientelor naturale!

O zicala veche si plina de intelepciune aseamana parul unui rasad pretios, care trebuie ingrijit si udat, pentru a creste puternic, sanatos si plin de vitalitate. Mastile pentru par facute in casa, din ingrediente naturale si organice, sunt tot ce poate fi mai bun pentru a hrani scalpul si radacinile firelor de par si pentru a readuce stralucirea si vitalitatea podoabei capilare. In plus, sunt foarte usor de facut si utilizat, necesitand cateva ingrediente simple, care se gasesc in orice bucatarie.

masca de par cu cocos

Foto interior si prima pagina: Mila Supinskaya, Shutterstock

Cele mai bune masti naturale pentru par

1. Masca de par nutritiva cu ou

Masca de par cu ou va imblanzi parul rebel si ii va asigura o stralucire de durata. Oul contine numeroase substante nutritive: vitamine precum A, B, D, care previn ruperea si caderea parului si ii stimuleaza cresterea, proteine, care hranesc in profunzime scalpul si radacinile, acizi grasi, care ii ofera parului o stralucire naturala, fier, care previne caderea parului, potasiu, important in ameliorarea parului uscat si deteriorat si calciu, care este important pentru absorbtia corespunzatoare a vitaminei D si stimuleaza cresterea firelor de par.

Cum se face? Realizeaza o mixtura dintr-un ou (doua, daca ai parul lung sau foarte aspru), 200 ml de lapte (50 ml daca ai parul scurt, 100 ml daca este mediu), sucul de la o jumatate de lamaie si doua linguri de ulei de masline. Aplica amestecul rezultat pe scalp, de la radacini catre varfuri si lasa sa actioneze pentru 15-20 de minute. Foloseste o casca de dus, intrucat amestecul este destul de fluid si va picura. Clateste foarte bine parul cu apa calduta sau rece, apoi aplica un sampon fructat organic si spala parul asa cum o faci de obicei. Atentie! Nu folosi apa fierbinte atunci cand indepartezi masca, intrucat oul se va coagula in jurul firelor de par si va fi mai greu de indepartat. Aplica aceasta masca macar o data pe luna pentru rezultate de durata.

Citește și:

2. Masca de par hidratanta cu iaurt

Masca de par cu iaurt hidrateaza in profunzime parul, dar are efect si in reducerea excesului de sebum, fiind indicata in tratamentul parului gras sau cu tendinte de ingrasare. Iaurtul contine antioxidanti, proteine, calciu si vitamine si poate fi folosit in combinatie cu alte bunatati din bucatarie, cum ar fi bananele, pentru un plus de hidratare, ori capsunile, pentru un efect suplimentar de control al sebumului.

Iata un exemplu de masca pe baza de iaurt: 100 ml de iaurt, amestecat cu o lingurita de otet de mere si o lingurita de miere. Aplica amestecul la nivelul scalpului, de la radacini catre varfuri si lasa sa actioneze cel putin 15 minute. Clateste apoi cu apa calduta si spala parul cu un sampon organic fructat, pentru a elimina mirosul persistent de iaurt. Atentie! Foloseste doar un iaurt natural, bogat in probiotice! Cel indulcit ori cu fructe nu este potrivit pentru aceasta masca de par (tip: iaurtul este ideal si pentru ingrijirea tenului, are efect antirid, minimizeaza aparitia cosurilor, reduce porii si confera pielii un aspect radiant). Mierea are un puternic efect de restructurare si hidratare asupra parului lipsit de viata si ii confera stralucire si o structura imbunatatita, iar otetul are, pe langa efectul de eliminare a sebumului in exces, proprietati anti-matreata si de calmare a scalpului iritat. Nu adauga mai mult otet in masca, pentru a evita senzatia de arsura de la nivelul scalpului.

Citește și:

3. Masca de par cremoasa cu avocado

Avocado este folosit pe scara larga atat in alimentatie, cat si in industria produselor cosmetice, multumita continutului bogat de nutrienti (flavonoizi, antioxidanti, fitonutrienti), vitamine (B5, B6, C, E), acid folic, calciu, potasiu si acizi grasi monosaturati (acidul oleic). Masca de par pe baza de avocado va hidrata si va revitaliza parul tern , uscat si lipsit de structura.

Pentru aceasta ai nevoie de un avocado foarte copt, o lingura de ulei de masline sau de migdale si 50 ml de lapte. Foloseste un blender pentru a face o pasta fina din avocado si ulei, adaugand lapte pana cand ajunge la consistenta unui balsam de par. Aplica mixtura pe scalp, de la radacini catre varfuri si acopera cu o casca de dus. Lasa sa actioneze 15-20 minute, apoi clateste foarte bine parul cu apa calduta pana cand ai eliminat toate urmele de avocado din par. Samponeaza parul si spala-l asa cum o faci de obicei. Nu mai este nevoie de balsam, intrucat avocado joaca rolul unui balsam natural de par, hidratand parul in profunzime.

Citește și:

4. Masca de par hidratanta cu ulei de ricin

Uleiul de ricin face minuni, nu doar pentru par, dar si pentru gene, sprancene si chiar unghii. Imbunatateste circulatia la nivelul foliculilor pilosi, iar prin continutul de acizi grasi omega-6 si omega-9 are un efect nutritiv profund. In plus, are proprietati antifungice si antibacteriene si lupta intr-un mod eficient impotriva matretii si a iritatiilor scalpului.

Pentru un par puternic si revitalizat, amesteca 2 galbenusuri de ou cu 2 linguri de ulei de ricin pana cand amestecul seamana cu sosul de maioneza. Aplica la nivelul scalpului si maseaza bine. Lasa sa actioneze pentru cel putin 20 de minute, apoi clateste din abundenta parul si spala-l asa cum o faci in mod uzual (este posibil sa repeti etapa de samponare). Aceasta masca este ideala pentru persoanele care se confrunta cu pierderea exagerata a parului sau care au par fragil, subtire si lipsit de structura. Uleiul de ricin poate fi aplicat cu succes si la nivelul varfurilor, pentru a le preveni despicarea.

Citește și:

5. Masca de par hranitoare cu banana

Bananele sunt bogate in biotina, care previne aparitia firelor albe, potasiu, vitamina A si E, cu efect nutritiv si de stimulare a cresterii parului. Hidratarea profunda oferita de o masca de par cu banana va intari structura firului de par, prevenind ruperea si aparitia varfurilor despicate si ii va mentine elasticitatea si frumusetea.

Amesteca 2 banane foarte bine coapte cu o lingurita de ulei de masline, o lingurita de ulei de cocos si o lingura de miere. Folosetse un blender pentru a rezulta un amestec cat mai fin. Aplica pasta rezultata pe scalp, de la radacina spre varfuri si lasa sa actioneze 10-15 minute. Clateste foarte bine parul cu apa calduta. Bananele miros delicios, asa ca nu mai este nevoie sa folosesti sampon, ci doar sa clatesti foarte bine parul dupa indepartarea mastii.

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.