Setari Cookie-uri

Dulce si mortal

In timp ce savuram un baton de ciocolata si cautam pe internet ultimele noutati medicale, mi-a captat privirea un titlu: "Beneficiile ciocolatei". M-am felicitat in sinea mea pentru alimentul hipercaloric care tocmai imi bucura simtul gustativ si am citit plina de entuziasm randurile ce urmau respectivului titlu.

In timp ce savuram un baton de ciocolata si cautam pe internet ultimele noutati medicale, mi-a captat privirea un titlu: "Beneficiile ciocolatei". M-am felicitat in sinea mea pentru alimentul hipercaloric care tocmai imi bucura simtul gustativ si am citit plina de entuziasm randurile ce urmau respectivului titlu. Pe masura ce ochii strabateau rand cu rand articolul, gustul cicolatei devenea parca tot mai amar. Ideea de baza era ca beneficiile cicolatei sunt aproape egale cu zero, cel putin daca le privim comparativ cu daunele pe care le aduce aceasta. Nu este un secret faptul ca intr-o cicolata vei intalni predominant zahar si cacao, acestea fiind principalele ingrediente. Pentru a exinde aria de cuprindere a acestui articol peste toate alimentele dulci, vom vorbi in principal de zahar, urmand ca intr-un articol viitor sa dezbatem si problema celorlate ingrediente. Efectele daunatoare ale zaharurilor Orice glucid ingerat se desface pe tot traiectul tubului digestiv in molecule din ce in ce mai mici ajungand intr-un final la componenta principala: glucoza. Aceasta trece prin peretii tubului digestiv in sange. Cea mai cunoscuta patologie data de o cantitate crescuta de zahar este diabetul zaharat. Diabetul zaharat poate sa apara ca rezultat al epuizarii pancreasului care se straduieste cat de mult poate sa combata prezenta zaharului in sange. In plus, ca rezultat al unei concentratii mari de zahar in sange se secreta mai mult LDL-colesterol (colesterolul rau care favorizeaza aparitia aterosclerozei). In plus, un alt efect este afectarea aparatului vizual si aparitia miopiei. In sange gasim o multime de alte elemente printre care si mai multe tipuri de celule. Unele dintre aceste celule sunt leucocitele care au un rol foarte important: ele se lupta cu microbii intrati in organism. S-a constatat ca in prezenta glucozei in sange leucocitele nu isi mai fac datoria corect, prin urmare avem mai putine resurse de a lupta impotriva microbilor. O veste si mai proasta este ca zaharurile se mentin 4-5 ore in sange dupa momentul in care au fost savurate deci, avand in vedere cat de des mancam dulciuri, ajungem la concluzia ca practic niciodata sangele nostru nu este lipsit de glucoza, deci leucocitele nu lucreaza nicicand corect. Ca un rezultat al acestei aparari precare se pare ca (nu este inca dovedit) exista o legatura intre ingestia de glucide in cantitate crescuta si aparitia diferitelor forme de cancer - incepand cu cel colo-rectal si pana la cancerul mamar. Ce putem face? Cel mai usor mod de a micsora cantitatea de glucide din sange este sa faceti sport. Prin efort fizic glucidele sunt trimise catre muschi unde sunt metabolizate rapid. Indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali de tipul zaharinei au castigat in ultimii ani teren in fata zaharului natural. Inlocuirea acestora este doar o solutie de moment. S-a observat ca odata cu cresterea consumului de indulcitori, creste si cel de zahar pentru ca acesta stimuleaza "nevoia de dulce" a organismului. Altfel spus, duciurile pe baza de indulcitori, dar si bauturile nonalcoolice dietetice sunt adevarate bombe calorice, nu prin continutul lor propriu-zis de calorii, ci prin nevoia ulterioara de "dulce" pe care o cauzeaza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Februarie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.