Setari Cookie-uri

10 secrete alimentare care te ajuta sa slabesti

Mici schimbari care te ajuta sa iti controlezi apetitul!

Exista numeroase sfaturi despre cum sa ajungi la silueta ideala, cum sa ti-o mentii si cum sa aduci imbunatatiri stilului de viata, ca sa te simti bine si sa ai o stare optima a sanatatii. Insa, nu inseamna ca trebuie sa iti transformi radical viata sau ca este obligatoriu sa faci schimbari majore; cateodata, lucrurile mici pot avea implicatii mari. Iata ce mici schimbari poti face pentru a-ti controla apetitul si a ajunge mai rapid la greutatea ideala.

alimentatie sanatoasa Foto: indira's work, Shutterstock

1. Evita mancatul pe fond emotional

Plictiseala, stresul sau supararea te pot determina sa te supraalimentezi, ori sa apelezi la optiuni nesanatoase. In momentul in care esti incarcat/a emotional, opreste-te si intreaba-te daca iti este cu adevarat foame, sau doar cauti sa iti rezolvi o problema afectiva, iar o mica plimbare in natura sau in oras cu siguranta te poate ajuta.

Citește și:

2. Evita alcoolul

Bauturile alcoolice contin multe calorii, iar daca incerci sa slabesti, elimina alcoolul din dieta, ori limiteaza consumul la doua unitati pe sapamana. Dupa ce ai consumat alcool, bea un pahar de apa, pentru a-ti mentine nivelul de hidratare si pentru a-ti controla ritmul consumului de alcool.

3. Nu iti bea caloriile

Daca vrei sa slabesti, evita sucurile din comert, fie ele acidulate sau neacidulate, berea sau alte bauturi pe baza de alcool. Opteaza pentru ceai (fierbinte sau rece) neindulcit sau apa plata, pe care o poti aromatiza tu cu lamaie, lime, felii de portocala sau de castravete sau chiar fructe de padure.

4. Farfurii mai mici = silueta mai mica

Daca mananci din farfurii, boluri sau platouri de mici dimensiuni, iti “pacalesti” creierul ca mananci mai mult din recipiente mai pline, si astfel vei simti senzatia de satietate mult mai rapid.

Citește și:

5. Mananca nuci

Pastreaza intotdeauna la indemana, fie in geanta, fie in masina sau la birou, un recipient mic cu nuci crude (migdale, caju, alune de padure, nuci). In momentul in care ti se face foame, ai la dispozitie o gustare sanatoasa, fara a cadea prada tentatiilor de la automat sau de la fast-food. Mananca 10-12 bucati, sau cate iti incap intr-o palma, pentru a-ti potoli foamea pana la urmatoarea masa.

6. Setea, mascata de foame falsa

Daca iti este foame intre mese, incearca sa bei un pahar mare de apa. Deseori se poate intampla ca foamea aparenta sa fie de fapt o sete mascata.

7. Mananca avocado

Mananca in fiecare zi macar o jumatate de avocado. Este un superaliment extrem de satios, bogat in grasimi sanatoase, fibre, aminoacizi esentiali, vitamine si minerale. In plus, un studiu recent a asociat consumul zilnic de avocado cu niveluri crescute de HDL (“colesterolul bun”), o greutate corporala scazuta si o circumferinta redusa a taliei.

Citește și:

8. Hara Hachi Bu

Avem multe lucruri de invatat din intelepciunea japonezilor, un popor sanatos si longeviv, iar in ceea ce priveste alimentatia, au un obicei foarte interesant, cu beneficii dovedite: “Hara hachi bu”, care inseamna “mananca pana cand esti 80% plin”. Avand in vedere ca dureaza intre 20 si 30 de minute pana cand creierul realizeaza senzatia de satietate, incearca sa savurezi mancarea intr-un ritm lent, cu imbucaturi mici, timp de 20 de minute. Astfel vei evita tendinta de supraalimentatie si vei fi mancat mult mai putin in momentul in care realizezi ca esti, de fapt, satul/a.

9. Controlul portiilor se afla in mainile tale

Daca iti repugna ideea de a cantari si a masura totul, afla ca nu ai nevoie decat de propriile maini pentru a te asigura ca mananci portiile potrivite. In ceea ce priveste proteinele, o cantitate de carne sau tofu de marimea unei palme este suficienta, la fel, doua maini de legume, o singura mana de fructe si o cantitate de grasimi egala cu degetul mare de la mana.

Citește și:

10. Tine la vedere alimentele sanatoase si scapa de tentatiile nerecomandate

Nu “ascunde” in sertarele frigiderului fructele si legumele, pentru ca ai tendinta sa uiti de ele, neaflandu-se in raza ta vizuala. Pune-le undeva la vedere, intr-un cos, iar atunci cand este timpul pentru o gustare, vei avea la indemana doar optiuni sanatoase. Acest lucru este valabil si pentru legume. Portioneaza bastonase de ardei, morcov sau telina si pastreaza-le intr-un recipient transparent in frigider. Nu vei mai avea tendinta sa apelezi la tentatii dulci sau sarate, de care este bine sa scapi, sau, daca alt membru al familiei le consuma, tine-le undeva “ascunse” intr-un dulap, departe de privirile tale.

Foto prima pagina: auromar, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.