Setari Cookie-uri

Indigestia alimentara tratata homeopat

Dupa perioada indelungata a postului, ne infruptam cu placere, cu lacomie de multe ori, din toate aceste bucate traditionale. Neplacerile nu se lasa, insa, asteptate...

Dupa perioada indelungata a postului, ne infruptam cu placere, cu lacomie de multe ori, din toate aceste bucate traditionale. Neplacerile nu se lasa, insa, asteptate...

Daca nu suntem cumpatati, indigestia ne poate afecta pe oricare dintre noi.

Indigestia apare prin tulburarea proceselor de digestie de la nivelul tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden - prima parte a intestinului subtire). Principala manifestare a indigestiei este o durere surda, de cele mai multe ori ca o arsura, in epigastru (partea superioara a abdomenului cuprinsa intre coaste si ombilic), insotita de senzatia de balonare, greata (chiar voma), regurgitatii, senzatia de plenitudine ce apare destul de repede dupa ce a inceput masa.

De cele mai multe ori, indigestia este un fenomen aparut brusc, avand o durata redusa. Exista insa si persoane ce sufera de o forma cronica. Acestia din urma trebuie sa se supuna unui control medical atent urmat de teste de laborator pentru a se exclude o serie de boli serioase ale tractului digestiv superior care se pot manifesta intr-un mod similar.

Grasimile, cafeaua sau tutunul - „placeri” interzise

Printre alimentele greu de digerat se numara: grasimile, ceapa, castravetele, fasolea, rosiile, dulciurile. Alcoolul, cafeaua si fumatul actioneaza toate prin mecanisme diferite, dar cu acelasi rezultat: indigestia. Cofeina sau ceaiul negru baute la masa grabesc eliminarea continutului gastric inainte ca sucul gastric sa fi actionat in totalitate. Alcoolul are efect iritant accentuat asupra mucoasei digestive, atacand stratul protector de la suprafata acesteia.

Bauturile carbogazoase elibereaza bule si determina o distensie a stomacului, si asa dilatat de masa bogata. Abdomenul este dureros si apare senzatia de greata. Un pahar cu apa rece ca gheata inainte de masa nu face bine: temperatura scazuta reduce secretia acida si apa dilueaza sucul digestiv, incetinind digestia.

Grasimile prin definitie sunt „grele”: stomacul le simte si-si incetineste golirea pentru a permite sucurilor digestive intestinale sa digere grasimile.

Stresul... eternul vinovat

In caz de stres organismul descarca din plin hormoni care modifica felul in care acesta functioneaza. Astfel, sangele este luat din zone neimportante (tubul digestiv este una dintre ele) si este redirectionat spre organele vitale (inima, creier, ficat) si spre muschi, pregatind organismul pentru lupta sau fuga. Astfel, functii complexe, dar de mica importanta in momentele critice (digestia, reactii imune subtile) sunt reduse dramatic. Daca se mananca in conditii de stres, digestia se face deficitar: alimentele stagneaza in stomac si in intestinul subtire, tranzitul fiind incetinit. Astfel, semnele indigestiei nu intarzie sa apara: senzatia de balonare, arsuri, durere etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.