Setari Cookie-uri

Toast pentru nunta

Traditia toastului pentru nunta dateaza din vremea grecilor. Acestia au initiat acest obicei ca un mod de siguranta impotriva otravirii. Mai exact, in semn de buna credinta, gazda ridica un pahar cu vin spunand In sanatatea dumneavoastra si bea prima din pahar. Originea cuvantului toast se alfa insa in Franta. Francezii foloseau pentru acest obicei vinul, din care turnau intr-un pahar la fundul caruia se afla o feliuta de paine prajita pentru a absorbi sedimentele din vin. Paharul se dadea apoi din mana in mana pana la persoana care trebuia sa tina toastul si care trebuia sa bea vinul pana la ultima picatura dintr-o suflare.

Traditia toastului pentru nunta dateaza din vremea grecilor. Acestia au initiat acest obicei ca un mod de siguranta impotriva otravirii. Mai exact, in semn de buna credinta, gazda ridica un pahar cu vin spunand “In sanatatea dumneavoastra” si bea prima din pahar. Originea cuvantului “toast” se alfa insa in Franta. Francezii foloseau pentru acest obicei vinul, din care turnau intr-un pahar la fundul caruia se afla o feliuta de paine prajita pentru a absorbi sedimentele din vin. Paharul se dadea apoi din mana in mana pana la persoana care trebuia sa tina toastul si care trebuia sa bea vinul pana la ultima picatura dintr-o suflare.

Astazi insa toastul se tine in general in semn de multumire fata de cei prezenti. Un toast nu trebuie sa fie foarte lung, mai ales daca mai sunt si alte persoane care vor sa rosteasca vreo cateva cuvinte.

La nunta primul toast este tinut de cavalerul de onoare. Acesta va vorbi numai dupa ce toti invitatii sunt asezati la locurile lor, deci dupa primirea invitatilor. Cavalerul de onoare ori lautarul solicita atentia nuntasilor si propune un toast in cinstea mirilor.

Iata cateva exemple de toast:

Toast pentru miri

“Vreau sa ridic un toast in cinstea mirilor. Fie ca aceasta zi sa fie inceputul unui nou capitol in povestea lor de dragoste si sa dureze o vesnicie, sa traiasca mii de momente de bucurie si fericire si sa isi construiasca o fundatie solida a unei casnicii ce va rezista tuturor greutatilor vietii.”

Toast pentru mire:

“Iata-l pe bunul meu prieten. Astazi am onoarea de a fi alaturi de el intr-un moment atat de important in viata lui, asa cum a fost si el alaturi de mine atat im momentele bune cat si in cele rele. Vreau sa ii urez lui si frumoasei sale sotii numai fericire, prosperitate si sanatate atat timp cat vor trai!”

Pentru a fi auzit de toti un toast este bine sa fie tinut la microfon. Nu doar cavalerul de onoare poate tine un toast ci si alte persoane cum ar fi mirii, nasii, tatii insurateilor, cea mai buna prietena a miresei (care eventual este si domnisoara de onoare) etc. Obligatoriu este toastul cavalerului de onoare si acesta este tinut primul.

De multe ori chiar mirele propune sa inchine un pahar in cinstea miresei si a celor prezenti. Ca tot am amintit despre acest gest, trebuie sa atrag atentia asupra celor ce ar trebui sa le rosteasca mirele. Este bine sa inceapa cu cateva cuvinte ce se adreseaza miresei si in care sa ii spuna cat de fericit este ca si-au spus “da” si ca o va avea alaturi toata viata. Mai apoi va trebui sa le multumeasca parintilor fetei ca i-au permis onoarea si bucuria de a a le lua fiica in casatorie. Alte cuvinte trebuie adresate in semn de multumire si parintilor mirelui, ca i-au dat viata, ca l-au iubit si i-au oferit caldura si bucuria unui camin precum si ca sunt prezenti in cel mai frumos si emotionant moment din viata lui. Spre finalul toastului trebuie sa le multumesca invitatilor pentru daruri, prezenta etc. Unii dintre nuntasi au strabatut poate kilometri intregi ca sa ii vada pe miri si sa fie alaturi de ei, asa ca nu e frumos sa fie neglijati. Atentie insa la tonul pe care il va folosi mirele, caci ironia nu isi are locul in cuvintele sale daca nu vrea sa ii supere pe cei carora le dedica toastul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.