Setari Cookie-uri

Helmut Newton, fotograful care a revolutionat moda

Perversul tandru al artei fotografice a dat viata curentului porno-chic

Decadenta, senzualitate, forta animalica, dorinta. Asa ar putea fi descrisa pe scurt munca de-o viata a lui Helmut Newton. In fata artei sale, nu exista cale de mijloc. Fie il iubesti pentru brutalitatea erotica pe care o raspandesc imaginile sale, fie il dispretuiesti pentru ca modelele lui pozeaza aproape goale, in atitutdini subversive.

Helmut s-a nascut in Berlin pe 31 octombrie 1920. Imaginile sale puternice au inconjurat lumea iar modele sale au transmis cele mai puternice emotii care ar putea fi capturate vreodata printr-o lentila fotografica, atat din Vogue cat si din Playboy.

Evreu la origine, el si familia sa au fost nevoiti sa fuga din Germania atunci cand tatal sau a pierdut mica fabrica. Noaptea de Cristal a fost momentul in care au realizat ca era cel mai nepotrivit moment sa fii evreu asa ca au plecat spre Singapore.

Citește și:

Abia in 1950, reputatia tanarului fotograf a inceput sa creasca si a reusit sa isi deschida un studio pe taram britanic, dupa ce a muncit ca sofer de tir in armata australiana si culegator de fructe.

Pasiunea are culoarea rosie, erotismul vibreaza in alb si negru

In 1956, Newton a primit un contract cu faimoasa publicatie Vogue editata in Marea Britanie. Colaborarea dintre el si celebra revista s-a intins pe ani si continente.

Fotografiile sale au socat si au inspaimantat dar niciodata nu au trecut neobservate. Adesea, punctul central al imaginii nu erau hainele ci modelul in sine. Atitudinea, farmecul si pasiunea unei femei adevarate.

sursa foto captura YouTube

Insa ce a contrariat cel mai mult si a facut sa curga multa cerneala din penelurile feministe au fost pictorialele cu tenta fetisista si scene inspirate din lumea sado-masochismului.

Citește și:

Femeile care pozeaza pentru ele sunt, in cuvintele fotografului, „triumfatoare”. Au atitudini de invingatoare, chiar data te privesc lasciv peste fumul scos de un trabuc atat de evident, falic!

Pe de cealalta parte, barbatii care apar in compozitiile sale au intotdeaua roluri vadit inferioare: sunt valeti, soferi, chelneri, personaje secundare menite sa scoata in evidenta forta personajului feminin.

Secole de-a randul, barbatii au folosit sexul ca pe o arma impotriva femeilor. Newton a demontat mitul pensiului atotputernic si l-a inlocuit cu puterea de a da viata, caracteristica femeilor.

MADONNA

foto captura YouTube

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.