Setari Cookie-uri

Advertorial (P) Dr. Luana Sahian: Soia, sursa majora de proteine, in gama Tofu de la Inedit

Soia este o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in alimentatia umana de mai bine de 5000 de ani, initial fiind utilizata in China si apoi in estul indepartat.

In Europa, soia a fost cultivata mult mai tarziu, in jurul anilor 1820, iar in Romania introducerea soiei in cultura a avut loc in anul 1876 in zona Transilvaniei, cand se cultiva in gradini ca planta rara.
In prezent, soia constituie o sursa majora de proteine de calitate pentru alimentatia umana, fiind
cultivata pe suprafete extinse pe tot globul. Putem spune ca soia a revolutionat industria alimentara umana in mai mare masura decat au facut-o alte alimente intrucat in unele situatii, fiind inglobata intr-un plan alimentar echilibrat, poate inlocui carnea, laptele si ouale. In zilele noastre, soia este folosita intens in industria alimentara, atat ca atare cat si in diverse preparate pregatite pentru
consum imedit, precum gama Tofu de la Inedit: www.ineditfood.ro/ro/gama_inedit/tofu_in_saramura

Tofu de la Inedit
Tofu este un produs vegetal avand ca ingredient activ soia, mai precis, fiecare 100 g de tofu Inedit incorporeaza 90 g de soia boabe. Acesta difera ca sortiment, putand fi gasit in variantele Tofu in saramura simplu, Tofu in saramura afumat, Tofu in saramura cu marar, Tofu in saramura cu chimen sau cu ardei. Conform cu informatiile nutritionale descrise pe ambalaj, Tofu in saramura afumat aduce un aport de aproximativ 145 kcal, 13.2 g protein, 8.3 g grasimi, 4.1 g glucide si 3.4 g sare la fiecare 100 de grame de produs consumat, celelalte sortimente de tofu din gama Inedit avand valori nutritionale similare.

Pentru afumare se foloseste metoda traditionala cu lemn si rumegus de fag, nu aroma de fum, conservandu-se astfel proprietatile naturale ale produsului. Este recomandat ca Tofu in saramura Inedit sa fie servit desarat sau in asocieri care nu contin sare.

Tofu poate fi consumat la orice masa din zi, chiar si la gustari, avand un aport caloric redus. De asemenea, poate fi integrat intr-o varietate de preparate culinare, de la salate mixte cu legume crude, masline si tofu si pana la preparate complexe gen lasagna vegetariana.

Datorita proprietatilor sale, soia si produsele din soia pot inlocui nu numai carnea, ci si lactatele in alimentatia umana. Proteinele din soia au o calitate superioara comparativ cu proteinele din orice aliment de origine vegetala, dar mai slaba decat proteinele de origine animala.
Este bine de retinut ca necesarul caloric mediu zilnic al unui adult cu parametri medii este de aproximativ 2000-2500 kcal, iar doza de proteine recomandata este de 0,8-1 g proteine/kg corp/zi.

Datorita proprietatilor benefice, produsele pe baza de soia au devenit ingrediente foarte atractive pentru a fi utilizate in majoritatea sistemelor alimentare. Proteina de soia, prelucrata corect, este singurul aliment vegetal care ofera corpului toti aminoacizii esentiali, fiind si o sursa bogata in antioxidanti.

Dr. Luana Sahian este consultant in nutritie, medic medicina generala si doctor in stiinte medicale, specializarea Biologie Celulara si Moleculara


Kudika
11 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.