Setari Cookie-uri

Primul Covor din Lalele realizat in Romania, initiativa care sustine pacientii cu boala Parkinson

Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson Romania lanseaza primul Covor din Lalele, initiativa care are ca scop cresterea notorietatii bolii Parkinson si a adresabilitatii catre medicul neurolog.

comunicat de presa:

• Covorul de Lalele va fi expus in perioada 3 – 5 aprilie 2015 pe str. Lipscani, in Centrul Istoric al Bucurestiului.

• Conform datelor CNAS, numarul pacientilor cu boala Parkinson aflati sub tratament a crescut in 2014 cu 4.000.

Covorul de lalele este primul covor din flori realizat in Romania si marcheaza debutul Lunii de Lupta impotriva Bolii Parkinson si a campaniei de informare „Gradina cu sperante” demarata de Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania. Cu o suprafata de 50 mp, covorul este realizat din peste 15.000 de lalele rosii, simbolul international al luptei impotriva bolii Parkinson, incepand din anul 2005. Povestea lalelei Parkinson a inceput in 1980, cand un horticultor olandez cu boala Parkinson a creat o lalea rosu cu alb, dedicata doctorului James Parkinson, cel care a oferit in 1817 primele informatii relevante despre aceasta boala.

Citește și:

Covorul din Lalele va fi expus in perioada 3 – 5 aprilie pe Str. Lipscani, in zona pietonala din fata Bancii Nationale a Romaniei. Bucurestenii sunt invitati sa sustina pacientii cu boala Parkinson prin urcarea pe Facebook a fotografiilor cu Covorul de Lalele, impreuna cu unul dintre hashtag-urile campaniei: #gradinacusperante, #lalelerosii, #covordinflori, #covordinlalele.(https://www.facebook.com/parkinsonromania).

Pentru boala Parkinson, laleaua rosie este un simbol al sperantei. Prin crearea Covorului din Lalele initiativa unica in Romania, dorim sa le aratam pacientilor cu boala Parkinson ca nu sunt singuri in lupta cu aceasta boala. Vrem sa atragem atentia ca in Romania sunt inca multi bolnavi cu boala Parkinson nediagnosticati, care nu urmeaza niciun tratament. Ii indemnam pe cei care prezinta simptome sa mearga la medicul neurolog”, declara Dan Raican, Presedinte al Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson.

Citește și:

Voluntarii Asociatiei vor imparti 72.000 de pliante, pentru ca informatia sa ajunga la cel putin atatia romani cati pacienti cu boala Parkinson sunt estimati ca exista, si vor indemna publicul sa sutina pacientii prin mesaje de incurajare postate pe pagina de Facebook sau prin mesaje “plantate” in „Gradina cu Sperante”.

Conform datelor CNAS, numarul pacientilor cu boala Parkinson aflati sub tratament in 2014 a crescut cu 4.000, in timp ce in 2013 numarul acestora a crescut cu 9.000. Boala Parkinson este cea de-a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa, in acest moment fiind estimat un numar de peste 72.000 pacienti diagnosticati, la nivel national.

Boala Parkinson se declanseaza, cel mai frecvent, in intervalul de varsta 50 – 70 de ani, in ultimii ani crescand numarul persoanelor care prezinta simptome in jurul varstei de 40 de ani. Conform estimarilor, boala Parkinson duce la pierderea capacitatii de munca in aproximativ 10 ani de la diagnosticare, datorita dizabilitatii determinate de boala.

Citește și:

Boala Parkinson constituie unul dintre domeniile din neurologie care in ultimii 20 ani au inregistrat o dezvoltare in cunoastere fara precedent. Prin consecintele pe care le are asupra starii de sanatate generale a pacientilor, asupra vietii cotidiene a acestora, dar si prin impactul asupra familiilor, boala Parkinson reprezinta o prioritate pentru societate si sistemul medical, in incercarea de a imbunatati calitatea vietii acestor pacienti si a-i reinsera in societate”, declara Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte de Onoare al Societatii de Neurologie din Romania.

Tremorul necontrolabil, rigiditatea musculara si bradikinezia, pierderea echilibrului si a coordonarii sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Alaturi de acestea, simptome cognitive precum: afectarea memoriei si a atentiei, dar si vegetative: energie scazuta, oboseala, tulburari de somn sunt semne ale aparitiei bolii Parkinson. Afectarea mobilitatii, limitarea socializarii, dar si impactul pe care il are asupra familiei scad calitatea vietii pacientului.

Citește și:

Ne adresam prin aceasta campanie, pe de o parte, pacientilor care trebuie sa inteleaga ca este deosebit de important sa ajunga la un medic specialist neurolog inca de la primele simptome si sa urmeze tratamentul indicat de acesta. Apoi ne adresam populatiei generale care prin efortul de a sustine sistemul social, sustine si aceste categorii de pacienti. Nu in ultimul rand, ne adresam celor care dirijeaza si coordoneaza sistemul medical si care trebuie sa inteleaga ca desi unele dintre costurile directe, care aparent sunt mari, in realitate nu sunt atat de mari, comparativ cu beneficiile pentru pacienti”, completeaza Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru.

Proiect realizat cu sprijinul Societatii de Neurologie din Romania, AbbVie si ARCUB.

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.