Setari Cookie-uri

CMMP si medicii stomatologi solicita CNA aprobarea unor mesaje de avertizare privind sanatatea orala

Noile mesaje propuse vizeaza periajul dentar, controlul stomatologic regulat si o dieta echilibrata

comunicat de presa

sanatatea orala

Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice si Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania AMSPPR au inaintat catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) o solicitare de a completa articolul 120, alin. 4 din Codul de reglementare a continutului audiovizual cu un nou set de mesaje de avertizare privind sanatatea orala. Solicitarea a fost depusa in cadrul procedurii de consultare publica privind modificarea Codului de reglementare a continutului audiovizual si este sustinuta de concluziile unei cercetari privind masurile de politica publica in domeniul sanatatii orale in Romania, realizata de Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice.

Conform acestui studiu, doar 41% dintre romani incearca sa previna problemele dentare prin controale regulate la stomatolog, iar 1 din 10 respondenti nu a fost niciodata la dentist , principalul motiv fiind legat de constientizarea redusa a problemelor dentare si a riscurilor asociate acestora.

“Preventia in domeniu sanatatii orale are rolul de a educa populatia in ce priveste igiena corespunzatoare si obiceiurile alimentare corecte. Din pacate, preventia este slab reprezentata la nivelul politicilor publice privind sanatatea orala. Exista extrem de putine campanii publice educationale si de preventie in domeniul sanatatii orale, majoritatea fiind realizate in preajma zilei mondiale a sanatatii orale si avand caracter local”, spune Claudia Petrescu, din partea CMPP. „Mesajele audio-vizuale de interes public respectiv mesajele de avertizare raman cele mai eficiente si la indemana instrumente de realizare a unei campanii de educare pentru o igiena orala corecta si constientizare cu privire la efectuarea unui control stomatologic anual”, spune Claudia Petrescu, unul dintre autorii cercetarii privind starea sanatatii orale in Romania si masurile de politica publica in acest domeniu.

Avand in vedere faptul ca 72% dintre romani au probleme de sanatate orala , 66% din populatia Romaniei nu a fost la dentist in ultimele 12 luni, fata de media UE de 43% , iar preocuparea pentru domeniul sanatatii orale este destul de redusa in randul decidentilor politici in Romania, Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice impreuna cu Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania au solicitat Consiliului National al Audiovizualului sprijinul pentru un demers de educare in mediul audiovizual prin completarea articolului 120, alin. 4 din Codul de reglementare a continutului audiovizual cu un nou set de mesaje privind sanatatea orala. Mesajele vizeaza periajul dentar (cu o frecventa de doua ori pe zi), controlul stomatologic regulat si o dieta echilibrata.

In cadrul cercetarii, Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice a realizat si o cercetare cantitativa pe un esantion de 1114 persoane la nivel national (esantion reprezentativ pentru populatia 18-60 ani, mediul urban, utilizatori de internet, educatie medie si superioara) cu privire la principalele efecte ale mesajelor de avertizare/educare "Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi", "Pentru o viata sanatoasa, faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi" etc. Acestea sunt legate de o mai buna constientizare a stilului de viata nesanatos (50% apreciaza ca acesta este principalul efect) si de necesitatea schimbarii stilului de viata (44%).

Conform concluziilor cercetarii CMPP, in cadrul unei campanii de educare privind sanatatea orala, mesajele audio-vizuale de interes public respectiv mesajele de avertizare ar trebui sa vizeze toate aspectele legate de sanatatea orala printre care periajul dentar de 2 ori pe zi, prezentarea periodica pentru consult la medicul stomatolog precum si o dieta echilibrata.

Mai multe detalii despre cercetarea privind sanatatea orala puteti gasi aici http://www.cmpp.ro/wp-content/uploads/2016/11/Raport-policy-Sanatate-orala-sept-2016.pdf.

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.