Kudika - Feel Sexy.

Cum opresti menstruatia cand pleci in concediu!

publicat pe 14 August 2009


Menstruatia este importanta pentru femei si totodata o povara. Venirea menstruatiei cu periodicitate si pastrarea caracteristicilor acesteia in valorile normale biologice demonstreaza sanatatea organelor sexuale si de reproducere ale femeii; menarha este cea care anunta ca o fetita a devenit femeie capabila de reproducere, sangerarile menstruale asigura refacerea mucoasei uterine in fiecare luna pentru a forma conditiile optime gestatiei si lipsa ei este adesea primul semn care anunta o sarcina.


Insa menstruatia poate fi uneori o adevarata povara pentru anumite femei prin simptomatologia pe care acestea o traiesc atat in perioada premenstruala cat si in timpul sangerarilor uterine. Aceste simptome uneori sunt foarte violente iar femeia poate dori sa i se opreasca, macar pentru o perioada menstruatia: dureri puternice de burta, greata si voma, modificari ale tranzitului intestinal, dureri la nivelul spatelui, cefalee, astenie, somnolenta, oboseala, epuizare, anxietate, nervozitate, iritabilitate, inapetenta etc.


Evaluand rezultatele unor ample sondaje medicii au ajuns la concluzia ca majoritatea femeilor si-ar dori sa scape controlat de menstruatie, unele sustinand chiar ca ar dori sa suporte toate neplacerile produse de menstruatie doar atunci cand isi doresc o sarcina.


Principalele motive pentru care femeile doresc sa opreasca menstruatia:

- Simptomatologia sindromului premenstrual si cea din timpul menstruatiei;

- Incomoditatea sangerarilor menstruale, abundenta acestora sau stresul provocat de gandul ca se pot murdari, pata;

- Dorinta de a intrerupe menstruatia pentru contactul sexual, de exemplu cu partenerul care a fost plecat o perioada de timp si se intoarce, sau intr-un week-end in care pleaca undeva la mare sau la munte si doreste contacte intime cu partenerul etc.

- Atunci cand pleaca in concediu, mai ales daca respectivele femei isi fac rezervari cu mult timp inainte. Ele doresc sa detina control asupra menstruatiei si sa o poata opri oricand doresc.


Care sunt modalitatile de a opri/ intarzia/ scurta ciclul menstrual?


Modalitati de oprire a ciclului menstrual: singurele metode care pot opri reversibil ciclul menstrual sunt cele hormonale, reprezentate de contraceptivele hormonale, iar cele care opresc definitiv ciclul menstrual constau in metodele chirurgicale si acestea din urma se aplica atunci cand femeia respectiva sufera o patologie, nefiind utilizate aceste tehnici la cerere. Contraceptia hormonala poate fi sub forma de pilule contraceptive, plasturi contraceptivi, injectii contraceptive, implanturi contraceptive sau inelul contraceptiv. De obicei, mai ales la noi in tara, femeile se tem sa foloseasca anticonceptionalele astfel incat sa le opreasca si menstruatia, considerand ca este natural ca lunar sa aiba sangerari si ceea ce e este natural ar trebui sa fie si mai sanatos. Sunt insa femei care aleg intreruperea menstruatiei odata cu administrarea contraceptivelor. Medicul ginecolog discuta cu femeia in cauza si daca aceasta doreste menstruatie, doza de hormoni administrata va fi una diferita fata de cea care s-ar fi administrat in cazul cand pacienta nu vroia menstruatie. Cand aceasta doreste normalitatea menstruala lunara, de obicei se face o mica pauza lunara in doza de contraceptiv, spre exemplu nu se mai ia o pilula intr-o anumita zi bine stabilita de medic. Daca va aflati sub administrare de contraceptive, vorbiti cu medicul ginecolog despre perioada in care doriti sa nu mai aveti menstruatie pentru a face o usoara modificare in dozele de contraceptiv pentru perioada respectiva.


In 2007 a fost aprobata pe piata medicala distribuirea unei pastile care are scopul de a opri menstruatia, cu doze foarte mici de hormoni. Aceasta pastila care opreste definitiv menstruatia pe tot parcursul administrarii ei (daca administrarea este intrerupta menstruatia revine), Lybrel, se administreaza in mod continuu in fiecare zi din an si este indicata femeilor care considera ca ciclul lor este prea dureros, dezagreabil sau deranjant si care doresc sa se elibereze de calvarul ciclului menstrual.
Cum puteti intarzia sau scurta menstruatia?

Intarzierea menstruatiei este mai dificila si de obicei se realizeaza tot prin intermediul contraceptivelor hormonale, insa scurtarea ciclului menstrual, a sangerarilor, se poate obtine in urmatorul mod: incepand cu doua zile inainte de momentul cand stiti ca vor incepe sangerarile menstruale incepeti si luati calciu (efervescent sau sub forma de pastile, la o doza corespunzatoare prospectului). Continuati sa luati calciul si pe tot parcursul sangerarilor menstruale. De asemenea in prima, a doua zi (si uneori si a treia, daca de obicei sangerarile dureaza peste 5 zile) administrati o fiola de vitamina K dimineata. Astfel perioada de sangerari menstruale se va diminua cu una pana la 3 zile (pentru cele care au menstruatie de 6 zile). Atentie, atat calciul cat si vitamina K prezinta contraindicatii la unele afectiuni. Calciul nu se administreaza in bolile cardiace, renale sau de musculatura. De asemenea vitamina K modifica coagubilitatea sangelui in sensul ca accelereaza inchiderea vaselor lezate (inclusiv pe cele de la nivel uterin care sangereaza in timpul menstruatiei). Astfel, persoanele cu tulburari de coagubilitate sau cu boli cardiace, fumatoare etc prezinta contraindicatie la vitamina K.


Este indicat sa vorbiti cu medicul de familie inainte de a incerca orice metoda de oprire sau intarziere a menstruatiei.