Kudika - Feel Sexy.

Durerea de ovare

publicat pe 6 Iunie 2008


In zona pelvina apar frecvent dureri cu caractere variate, fie difuze, fie localizate, cu iradieri (spre exemplu in membru inferior) sau fara, periodice sau permanente, variind cu ciclul menstrual sau nu, intensificate sau nu in timpul actului sexual etc. Nu de putine ori am auzit femei de diferite varste acuzand “dureri de ovare”.


Durerea de ovare (ovariana) nu este o durere specifica pentru ca ea se manifesta intr-una din fosele iliace sau in ambele simultan, fiind o durere difuza ce poate ascunde alte cauze decat cele ovariene, astfel ca nu putem spune cu certitudine ca o femeie care acuza dureri ovariene prezinta si o patologie la acest nivel.


Durerile in zona ovarelor pot fi sau nu de provenienta ovariana, astfel ca vom trata in acest articol patologiile care cauzeaza dureri ovariene si cele care produc dureri asemanatoare, fara insa a implica ovarul.


Patologii ovariene care se manifesta prin durere


Endometrioza reprezinta o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin. Astfel putem gasi tesut uterin si la nivelul ovarelor.
Chistul ovarian este de multe ori asimptomatic, insa in cazurile simptomatice se poate confunda cu alte afectiuni pelvine precum endometrioze, inflamatii pelvine, sarcina ectopica sau cancer ovarian. Chiar boli digestice ca apendicita si diverticulita pot mima simptomele unui chist ovarian rupt. Durerea data de chisturi ovariene poate fi surda, constanta sau intermitenta si poate iradia pe coapse (zona mediala) sau in regiunea lombara. Poate aparea inainte de ciclul menstrual sau chair inainte de finalul acestuia. Ruperea unui chist ovarian schimba caracterul durerii, aceasta devenind acuta si de multe ori determina pacienta sa se prezinte la medic.


Boala inflamatorie reprezinta inflamatia unuia sau multor segmente ale tractului genital feminin: ovarita, anexita, metroovarita etc. Uneori aceasta inflamatie poate cuprinde si alte organe din pelvis sau abdomen, in general inflamatiile ovariene se transmit apendicelui, declansand secundar o apendicita.


Menstruatia poate produce durerea ovarului care a ovulat in luna respectiva in primii ani ai ciclului menstrual sau durerile ovarului respectiv pot sa apara in zilele ovulatiei. Daca durerile persista si se asociaza cu dereglari ale ciclului menstrual va trebui sa mergeti la medic. Ovarul polichistic. Chisturile ovariene sunt “saculeti” plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor. Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat in timpul vietii. Majoritatea chisturilor pot produce putin discomfort sau chiar deloc, sunt inofensive si de obicei dispar de la sine in cateva luni. Devin periculoase in momentul ruperii lor, caz in care pot produce simptome foarte zgomotoase. Este important sa se cunoasca simptomele si tipurile de chisturi ovariene care pot ascunde probleme mai serioase. De aceea este bine sa se consulte medicul ginecolog periodic pentru o examinare a regiunii pelvine. Daca numarul acestor chisturi este foarte mare ori prezinta risc de inflamare sau au alte caractere pot duce la sterilitate.

 


Cancerul ovarian nu este cea mai frecventa cauza de durere, dar merita amintit pentru ca reprezinta o afectiune extrem de grava, cu evolutie fatala daca nu este descoperit la timp. Durerea pelvina din cancerul ovarian este de obicei un simptom tardiv, cand cancerul a invadat organele din jur. Durerea imbraca mai multe forme, mimand alte afectiuni ginecologice sau digestive. Cancerul ovarian este prima posibilitate care trebuie exclusa in diagnosticul durerii pelvine.


Sindromul ovarelor polichistice nu inseamna ovare polichistice ci hiperandrogenism cu anovulatie cronica. Identificarea ovarelor polichistice nu este suficienta pentru a pune un diagnostic final. 20% dintre femei au ovare polichistice, insa 5% dintre ele sufera de sindromul ovarelor polichistice. Un semnal de alarma privind acest simptom poate fi dat de: obezitate, ciclu neregulat, acnee, caderea parului, hirsutism (pilozitate excesiva tipic masculina), durere pelvina, infertilitate, diabet, hipertensiune arteriala, sangerari vaginale anormale. De cele mai multe ori asociata sindromului ovarelor polichistice este infertilitatea.


Alte patologii care se manifesta prin durere pelvina si care pot mima afectiuni ovariene Cea mai comuna si frecventa patologie care necesita diagnostic diferential cu patologiile ovariene si renale este apendicita. Durerea din apendicita nu are caractere specifice, ea putand fi acuta sau surda, declansata brusc sau lent, aparand ca o jena, poate iradia sau nu (pe partea anterioara a coapsei) insa se insoteste adesea de sindrom inflamator: dureri de cap (cefalee), stari de greata si varsaturi, dureri in zona gastrica, diaree, urinari frecvente, inapetenta, febra, tahicardie, intensificarea respiratiei, apatie etc. Exista unele manevre medicale ce pun in evidenta inflamatia apendiculara, insa acestea nu sunt intotdeauna eficiente si caracteristice, caci unele persoane au localizari mai inalte ale apendicelui (a fost gasit apendice si retrogastric) datorita ritmului de dezvoltare in viata intrauterina.


Afectiunile renale, cea mai frecventa fiind colica renala. In special femeile tinere fac “pietricele” la rinichi (calculi renali) care se elimina prin ureter si provoaca dureri in zona pelvina. Infectiile urinare joase (cistitele ) pot provoca de asemenea dureri ce pot fi confundate cu cele de ovar.


Tumori ale glandei suprarenale, survenite in general in urma sarcinii, care antreneaza si organele genitale datorita influentelor hormonilor suprarenalieni.


Alte afectiuni ale tubului digestiv: diverticulitele.


Sarcina tubara (ectopica) provoaca o durere pelvina, insa aceasta este brutala, brusc aparuta, acuta si nu cronica. Necesita tratament de urgent in cadrul unui spital. Alte cauze ginecologice de durere pelvina mai sunt: malformatii uterine, tumori benigne (fibrom), anexite etc.


Constipatia cronica poate declansa dureri in muschii pelvini, dar si alte afectiuni digestive pot fi implicate: colita, intestinul iritabil, diverticulita produc uneori dureri pelvine cu caracter mai degraba ginecologic decat digestiv. Sindromul de intestin iritabil este mai frecvent la femei decat la barbati si asociaza durere cu constipatie sau diaree.


Exercitii fizice sustinute, un antrenament prea puternic la sala, o lovitura sau orice alt traumatism poate produce o forma sau alta de durere. Uneori actul sexual poate produce leziuni ale vaginului si colului uterin, provocand durere.


Daca aceste dureri persista si se asociaza cu sindrom inflamator (cefalee, urinari frecvente, febra, stari de greata si voma, inapetenta, scadere ponderala etc.) nu le neglijati ci prezentati-va la medic, caci unele patologii pot reprezenta o urgenta medicala, cum sunt sarcinile extrauterine (tubare) care, daca nu sunt tratate la timp, pot finaliza prin deces. Femeia trebuie sa aiba grija de ea mereu, fiind sensibila si “pandita” de multe riscuri. Multa sanatate!
Un articol de Iulia D.