Kudika - Feel Sexy.

Negii genitali - semnal de alarma sau nimic ingrijorator?

publicat pe 7 Aprilie 2009


Condilomatoza genitala (negii genitali, vegetatie veneriana sau verucile genitale) a fost relatata inca din antichitate, fiind probabil una din cele mai frecvente infectii genitale prezente atat la barbati cat si la femei.


condilomatoza genitalaFoto interior si prima pagina: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock


Ce sunt negii genitali?


Condilomatoza genitala, cunoscuta de majoritatea persoanelor ca si negi genitali, reprezinta prezenta uneia sau a mai multor excrescente de diverse forme, dimensiuni si culori (mari, mici, conopidiforme, in creasta de cocos, aplatizate, sferice, roz, gri, maronii etc), excrescente ce apar atat in zona genitala, cat si pe restul corpului. Aceste excrescente se formeaza prin infectarea celulelor epiteliale (din stratul superficial al pielii – epiderma) de catre una sau mai multe tulpini ale virusului HPV. Acest virus (papilloma virus uman) modifica structura ADN-ului celular si ii determina modificari ale metabolismului, ale functiilor celulare si ale multiplicarii, aceasta modificandu-se in celule cu potential canceros. Celulele infectate se multiplica necontrolat si determina excrescenta vizibila. In timp, mutatiile la nivelul materialului genetic ale acestor celule degenereaza din ce in ce mai mult functiile celulare, astfel aceste celule pot declansa cancer (de piele, de col etc).


Aceste veruci pot sa apara in zone vizibile, precum zona perianala, pubiana, pe partea interna a coapselor, pe labiile mici si mari, insa de asemenea ele pot fi prezente in tinteriorul vaginului, pe colul uterin, in uretra sau chiar la nivel recto-anal. La barbati de asemenea se pot localiza la nivelul penisului (pe corp, preput, cap sau fren [ata penisului]), pe scrot, la nivelul perineului, zona perianala, coapse, fesieri, insa si la nivel ano-rectal sau in uretra. Asadar, exista deci situatii in care acesti negi sa existe, insa nu sunt accesibili vederii, motiv pentru care persoana respectiva nu stie ca este infectata si mai ales nu stie ca transmite infectia. Mai exista si cazurile in care infectia cu HPV, care determina aparitia verucilor, sa nu fie macroscopica, adica sa nu fie decelabila cu ochiul liber, astfel persoana respectiva poate afla ca este infectata doar in urma unor teste specifice.


Condilomatoza genitala simptome


Simptomatologia condilomatozei este una nespecifica, deloc alarmanta, atfel ca pacientul poate trai mult timp cu aceasta infectie si cu prezenta negilor fara a simti nevoia sa treaca pe la medic pentru a vedea despre ce problema dermatologica poate fi vorba. De obicei pacientii ajung la medic cand deja au aparut alte probleme, de exemplu cele canceroase, care au avut la baza infectia cu HPV, insa nu au luat-o in considerare. Pot sa apara unele simptome in functie de localizarea verucilor, de exemplu modificari ale secretiei vaginale, secretie peniana, uretrala, usturimi sau disconfort la urinare, disconfort la difecatie sau in timpului actului sexual anal, discomfort in timpul actului sexual vaginal etc. Pacientul mai poate simti mancarimi, ceea ce il determina sa duca mana pe neg si sa se scarpine, apoi cu mana atinge alta zona a corpului pe care o infecteaza: reinfectare!


 

Cum se transmite HPV?


Negii genitali reprezinta o BOALA CU TRANSMITERE SEXUALA, mod de transmitere care este cel mai cunoscut. Insa, in afara actului sexual, exista din pacate si alte metode prin care acest virus se poate transmite, fiind aproape imposibil sa te protejezi complet fata de o posibila infectare (recent prin vaccinare se poate preveni aceasta infectie).


Exista peste 100 de tulpini de HPV care pot infecta omul, dintre care cateva tulpini infecteaza zona genitala, iar dintre acestea doua tulpini sunt foarte virulente si pot declansa cancer de col uterin: tulpinile 16 si 18.Acest virus se poate transmite: 

Cum se pune diagnosticul de condilomatoza genitala?


Condilomatoza genitala nu trebuie sa fie obligatoriu evidenta, poate ca nu este macroscopica si medicul ginecolog nu o poate sesiza la un examen ginecologic simplu, de rutina, cu palpare si inspectie cu valve. De aceea se recomanda ca orice femeie sa efectueze regulat testul Babes-Papanicolau unde se pot decela atipiile celulare (inclusiv cele determinate de modificarile genetice pe care HPV le declanseaza in celulele epiteliale ale colului uterin), apoi, in functie de rezultatele testului Papanicolau se face colposcopie, punctie-biopsie si daca este certificata infectia cu HPV se fac teste genetice pentru depistarea ADN-ului si stabilirea cu certitudine a tulpinii de HPV cu care pacienta a fost infectata. Se mai poate face uretroscopie pentru a vizualiza mucoasa uretrala si sesizarea verucilor la acest nivel.


In cazul barbatilor se face inspecitia organelor genitale si uretroscopie, eventual cu punctie si examinarea la microscop a celulelor din excrescenta, iar daca se certifica prezenta HPV se fac teste de determinare genetica a tulpinilor virale.


Negi genitali tratament


Negii genitali se trateaza, insa infectia nu. Mai exact, excrescentele se trataeaza cu diverse solutii care le ard, la frig prin crioterapie, fie sunt distruse la caldura prin cauterizare, in arc elecric cu bisturiul electric sau cu laserul. Local infectia dispare si pacientul cel putin in acea zona nu mai transmite infectia. Verucile inaparente nu pot fi depistate, astfel ele raman active si infectia se transmite mai departe, fara ca acestea sa poata fi tratate (evident, nimeni nu poate ghici unde in corp se afla cateva celule infectate cu HPV). Insa s-au observat recidivele infectiei dupa distrugerea verucilor sau persistenta rezultatelor pozitive la analizele pentru HPV in urma distrugerii verucilor. Astfel, se considera ca infectia nu poate fi indepartata, insa verucile pot fi distruse limitand astfel transmiterea si autoinfectarea (reinfectarea prin atingerea pacientului a unei verugi, apoi atingerea altei zone din corp unde transmite virusul).


Metode de preventie pentru condilomatoza genitala


Foarte importante sunt metodele de preventie: