Setari Cookie-uri

La apa Tarcaului

Intr-o vara ploioasa, cu iz de fan ud si pamant reavan, mustind de apa, am petrecut aproape trei zile intr-un tinut intesat de legende ca lanul de grau intesat de maci.

Prin padurea Bradului
Trece mama Radului,
Din ochi negri lacrimand
Si de Radu intreband,
Radul mamii, Radule,



Intr-o vara ploioasa, cu iz de fan ud si pamant reavan, mustind de apa, am petrecut aproape trei zile intr-un tinut intesat de legende ca lanul de grau intesat de maci.

Incuesiunea aceasta minunata n-a pornit neaparat dintr-o teribila admiratie a naturii, cat mai ales din dorinta starnita de placerea de a sta cateva zile cu o persoana draga inimii mele.

Am plecat din Piatra-Neamt intr-un week-end timpuriu, vineri dupa-amiaza, tinand drumul Bicazului cam 20 de km.Deodata am facut-o la stanga, iesind de pe traseul cunoscut. Muntii cresteau tot mai mari, mai aproape, mai verzi, gata parca sa intre prin parbrizul masinii.

Voi vedea pe parcusrsul sederii mele aici ca a fost o adevarata iesire din timpul si spatiul real(Moldova, Romania, 2000).Tarcaul cel din padure traieste parca in atemporalitate, in care curgerea fireasca a omului nu se masoara in zile, luni si ani, ci se deruleaza dupa repere care au reusit sa patrunda aici din lumea de afara.Oamenii aici nu au trait o revolutie recenta.Intamplarile vietii lor se petrec inainte sau dupa razboi(care din ele: 1866, 1918, 1945 ?). Un mai bun calendar ca cel masurat de la prinderea haiducului Bratu nici ca exista.Timpul mai are inca rabdare cu oamenii, iar spatiul reuseste sa ramana necolonizat de urbanism. Chiar si cei ce se retrag periodic aici se supun acelorasi reguli nescrise, aceleiasi masuratori. Deocamdata nu au introdus ticaitul ceasului in curgerea Tarcaului si nici semnalul telefonului mobil in comunicarea oamenilor. Se descurca si fara ele.

Crezand ca asta ar fi singura surpriza a satului acesta, m-am inselat. Pe langa alte povesti si legende ale tinutului, frumoase de altfel, m-am trezit fata in fata cu povestea unei vieti ce se transforma de la luna la luna in legenda.Soptita suav, intr-un ceas de taina al unui amurg vinetiu, povestea acesta m-a invaluit in desfasurarea ei la fel ca si freamatul apei ce-mi curgea sub ochi.Era viata unui anonim profesor de romana din Piatra-Neamt. Obscuritate la suprafata, dat atat de multa viata, daruire, traire, atat de mult si risipit talent in miezul acestei vieti, incat stai si te intrebi cate alte asemea vieti se scug cuminti, fara ca noi sa stim de ele.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.