Setari Cookie-uri

Un instrument util: Calculator de divorturi

Cu totii am auzit de ratele de divort alarmant de inalte care bantuie spatiul occidental. Statisticile arata ca aproximativ jumatate din casatorii esueaza aducand cu ele eternele discutii despre custodie, partaj ca sa nu mai zic de fericirea dusa pe apa sambetei. Si uite asa se destrama treptat textura de baza a societatii noastre.

Cu totii am auzit de ratele de divort alarmant de inalte care bantuie spatiul occidental. Statisticile arata ca aproximativ jumatate din casatorii esueaza aducand cu ele eternele discutii despre custodie, partaj ca sa nu mai zic de fericirea dusa pe apa sambetei. Si uite asa se destrama treptat textura de baza a societatii noastre.

Insa vestile nu sunt asa de gri pe cat s-ar crede. Nu o sa incep sa tin o predica pe tema binefacerilor vietii pe cont propriu desi nu ma indoiesc ca exista si astfel de avantaje (ramane de vazut daca acestea pot pune in umbra fericirea matrimoniala). In realitate, rata divorturilor a inceput sa scada treptat incepand din anii ’80 iar tinerii care se casatoresc acum au sanse mai mari sa intemeieze casatorii solide (comparat cu generatia parintilor), dupa cum arata statisticile.

Pana acum se credea ca principalul motiv al divorturilor il reprezinta infidelitate insa in realitate mai bine de trei sferturi dintre cei care descopera ca partenerul de viata a calcat stramb prefera sa ierte indiscretia de dragul familiei. Se pare insa ca principalii doi factori ce influenteaza viata unei casatorii sunt varsta partenerilor in momentul casatoriei si nivelul de educatie a acestora, cel putin asa sustine Betsey Stevenson, profesor economist la Wharton School of Business, Universitatea din Pensylvania.

Conform studiilor facute de Stevenson, sansele ca o casnicie sa se destrame sunt cu atat mai mari cu cat partenerii s-au casatorit la varste tinere si cu cat nivelul de educatie a acestora este mai scazut. Aceasta sustine ca motivul principal pentru care casatoriile intemeiata dupa varsta de 25 de ani sunt mai solide e ca, o data cu inaintarea in varsta, oamenii sunt mai constieti de ceea ce vor asa ca au sanse mai mari sa gaseasca pe cineva cu care se potrivesc si sa lucreze mai mult la crearea unei casatorii solide. Statisticile arata ca rata divortului (in primii 10 ani) in randul celor care se casatoresc inainte de varsta de 18 ani este de 48% in timp ce pentru cei ce se casatoresc dupa varsta de 25 de ani este de 24%. Cand vine vorba de nivelul de educatie, Stevenson sustine ca persoanele cu o educatie mai buna castiga mai mult iar acest aspect contribuie la fericirea familiei.

Stevenson a inventat un calculator ce poate calcula, dupa cum sustine creatoarea, sansele de divort ale unei persoane cu ajutorul a numai 5 informatii: sexul persoanei care face testul, varsta la care s-a casatorit, anul casatoriei, nivelul de educatie, durata casniciei pana in momentul respectiv si prezenta sau nu a copiilor. Din nefericire, calculatorul nu poate calcula rata longevitatii casniciei pentru cupluri care inca nu s-au casatorit totusi Stevenson le recomanda celor care se gandesc sa faca acest pas sa isi imagineze viata lor in 5 ani si sa introduca datele in functie de asta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.