Setari Cookie-uri

5 amante care au scris istoria lumii

Iubitele secrete care au schimbat cursul istoriei

Dragostea este poate cel mai puternic sentiment uman. Atunci cand pasiunea intalneste politica, urmarile sunt resimtite nu doar de sotia inselata sau apropiatii cuplului de adulterini, ci de intreaga lume.

Pacea si razboiul, afacerile de stat si soarta a milioane de oameni au fost scrise uneori in patul unei femei care traia inaintea vremurilor sale.

1. Madame de Pompadour

Nascuta sub numele de Jeanne-Antoinette Poisson, Madame de Pompadour a fost amanta oficiala a regelui francez Ludovic al XV-lea. Frumoasa a primit o educatie aleasa in sanul Calugaritelor Ursuline.

De asemenea, mama sa, Madeleine de La Motte, i-a adus acasa profesori personali care s-o instruiasca in tainele clavecinului, ale dansului, cantului, oratoriei si picturii.

Legenda spune ca Madeleine era o femeie superstitioasa si si-a dus tanara fiica la o ghicitoare, in ciuda credintelor catolice. Aceasta i-a prezis ca Jeanne va ajunge stapana peste inima unui rege. Astfel, mama sa a ajuns sa ii spuna Reinette (mica regina).

Citește și:

Prin casatorie, ea ajunge o figura populara in societate si este invitata la balurile fabuloase de la curte in februarie 1745 iar in martie ajunsese deja metresa regelui. Cateva luni mai tarziu primeste titlul de marchiza de Pompadour.

Profitand de farmecele sale, ea a influentat destinul Frantei si si-a sfatuit regele intocmai ca un consilier de razboi, in ciuda infrangerii. Tot ea este cea care a influentat decisiv construirea palatelor Elysee si Petit Trianon.

foto captura YouTube

Vizionare placuta


Kudika
4 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.