Setari Cookie-uri

Scrisoarea de dragoste a lui Beethoven catre iubita aflata departe

Beethoven a ramas faimos in istorie nu doar datorita muzicii sale, ci si aventurilor sale romantice. Era un om pasional si romantic "niciodata in lipsa de iubire", dupa cum nota prietenul sau F.G. Wegeler. Este motivul pentru care nu stim cui ii este adresata aceasta scrisoare, dar fara indoiala cu ajutorul ei putem sa descoperim macar putin din personalitatea profunda, pasionala si interesanta a lui Beethoven.

Scrisoarea a fost descoperita printre lucrurile compozitorului, dupa moartea acestuia. Iata cum comunicau iubitii in epoca cand nu exista Facebook si cand mesajele erau purtate prin intermediul diligentei trase de cai…

6 iulie – dimineata

Ingerul meu, sinele meu, tu esti totul. – Doar cateva cuvinte pentru azi si, ceea ce este cel mai important, scrise cu creionul (cu creionul tau) – nu am sa reusesc sa fiu calm azi aici, in camera mea, pana maine; ce pierdere de vreme netrebuinicioasa – De ce aceasta amaraciune profunda, atunci cand necesitatea vorbeste – poate oare dragostea noastra sa reziste fara sacrificii, fara ca noi sa cerem totul unul de la celalalt, poti tu sa rezisti faptului ca nu esti pe deplin a mea, si ca eu nu sunt cu totul al tau?

O, Dumnezeule, uita-te la Natura in toata frumusetea ei si pune-ti inima sa se odihneasca, sa nu mai spere la ceea ce ar trebui sa fie – Dragostea cere totul si pe buna dreptate, sa fiu eu cu tine si tu cu mine – dar uiti cu desavarsire ca eu trebuie sa traiesc pentru mine; daca am fi fost pe deplin in comuniune, ai fi simptit aceasta necesitate dureroasa exact asa cum o simt eu.

Citește și:

Calatoria mea a fost grea si am ajuns aici abia ieri la ora 4 dimineata. Vizitiul a ales alta ruta fiindca diligenta avea prea putini cai si ce drum ingrozitor a fost; am fost avertizat sa nu calatoresc noaptea; am fost atentionat sa ma tem de padure, dar toate acestea mai rau m-au facut sa ma incapatanez sa pornesc la drum – si a fost gresit ca am facut asta. Diligenta s-a rupt, desigur, blocandu-se pe un drum teribil, nimic altceva decat o strada de tara.

Portret de Joseph Karl Stieler, 1820; wikipedia

Daca nu am fi avut doua postalioane, as fi fost parasit pe drum. Iar pe un alt drum prost de tara, chiar daca aceasta diligenta avea 8 cai, am avut aceeasi soarta ca la cea cu patru. Cu toate acestea, am simtit acea placere aparte pe care o simt mereu cand reusesc sa depasesc ceva dificil cu succes.

Si acum, te rog da-mi voie sa ma intorc repede de la experientele exterioare, la cele interioare. Fara indoiala ca ne vom intalni curand; iar astazi timpul nu ma prea ajuta sa iti marturisesc gandurile pe care in aceste ultime zile le-am avut in legatura cu viata mea. Daca inimile noastre ar fi fost pentru totdeauna unite, nu le-as fi lasat sa fie. Sunt coplesit de faptul ca vreau sa iti spun atatea lucruri – Oh, uneori sunt momente cand gasesc ca discursul este chiar inadecvat.

Citește și:

Citeste continuarea scrisorii de dragoste a lui Beethoven catre iubita aflata departe

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.