Setari Cookie-uri

Stiinta infidelitatii: De ce nu putem avea un singur partener toata viata?

Cercetatorii incearca sa descopere cauzele infidelitatii in relatia de cuplu

Daca ar fi sa urmam exemplul stramosilor nostri cu blana care locuiau in pesteri sau, din istoria recenta, dupa starurile rock si de film sau daca am urma exemplul unor presedinti de tara (domnule Clinton), atunci cu siguranta fidelitatea nu s-ar afla in capul prioritatilor noastre. Dar incercam. Incercam sa construim relatii monogame, unii dintre noi se gandesc si la casnicie. De fapt, pentru unii dintre noi, o casnicie este scopul suprem in viata dar nu neaparat pentru ca ar fi raspunsul social la un instinct natural, ci pentru ca asta se asteapta de la noi.

Casnicia nu este, cu siguranta, un stindard care trebuie ars. Sa recunoastem, familia chiar este celula de baza a societatii, cu adaugirea ca o familie adevarata nu neaparat are o formula clasica. In mod evident, nu toate povestile de dragoste ajung in fata altarului si in numeroase randuri, despartirile lasa rani adanci, poate cu atat mai mult daca au fost incheiate din cauza infidelitatii. Sa concluzionam, in aceste cazuri, ca oamenii nu sunt facuti pentru casnicie?

Citește și:

Atunci cand evaluam un posibil partener, putini dintre noi se gandesc la casatorie, de la inceput. Primul liant dintre oameni, fie ca ne place sa recunoastem sau nu, este atractia sexuala. Nu ne gandim intai si intai daca ne dorim sa ne petrecem vietile alaturi de un potential partener nou intalnit, ci daca am face sau nu sex cu persoana in cauza. Sexul este un „obicei” mai vechi decat casatoria.

foto shutterstock infidelitate

Chiar daca, la origine, stramosii nostri nu au fost monogami, astazi nu ne ghidam exclusiv pe baza instinctelor si a nevoilor primare. Pentru ca suntem fiinte rationale, avem si nevoi sociale, precum si asteptari la nivelul carora trebuie sa ne ridicam. Acestea fiind spuse, oamenii de stiinta sustin ca au gasit cateva explicatii care justifica faptul ca oamenii nu sunt facuti pentru monogamie.

Citește și:

1. Femeile isi pierd interesul pentru sex

Potrivit studiilor desfasurate de Sarah Muray si Robin Milhausen de la Universitatea Guelph, Canada. Chiar daca, potrivit respondentilor, cei mai multi dintre ei, indiferent de gen, s-au declarat cel putin relativ multumiti de vietile lor sexuale, cele mai multe dintre femeile care se aflau in relatii stabile au recunoscut ca si-au pierdut interesul pentru sex cu partenerii lor. Stim toti ca dupa o anumita perioada, in viata de cuplu se poate instala rutina.

Nu este obligatoriu ca aceasta sa fie moartea pasiunii insa pentru a mentine flacara aprinsa, e nevoie de creativitate si o minte deschisa catre experiente noi.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca libidoul femeilor scade drastic dupa ce apare un copil pentru ca o buna parte din energia si atentia lor este indreptata catre copii. Totusi, este foarte posibil ca in cadrul relatiilor parteneriale, in care ambii parteneri isi asuma responsabilitatea pentru cresterea copilului, acest lucru sa nu se intample tocmai pentru ca munca este divizata in mod egal.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.