Setari Cookie-uri

SEMNELE. Cum sa iti dai seama daca esti intr-o relatie cu un Narcisist

Narcisismul este o tulburare de comportament care se manifesta prin nevoia acestor persoane de admiratie si importanta. Persoanele care au aceasta trasatura cred ca sunt superioare si nu pot sa manifeste empatie fata de sentimentele celorlalti. In spatele acestei masti a increderii de sine se ascunde de fapt o foarte scazuta stima de sine si vulnerabilitate la critica.

Narcisistii sunt de obicei portretizati foarte negativ pe de-o parte fiindca persoanele care cad in aceasta capacana a unei relatii cu un narcisist, ajung sa sufere foarte foarte mult.

Adevarul este insa acela ca narcisistii au dezvoltat acest mecanism de a functiona in cadrul relatiilor lor sociale, din cauza unor traume si rani foarte profunde petrecute in copilaria lor. E foarte posibil ca ei sa fi suferit abandon, neglijenta din partea parintilor sau alte forme de deprivare emotionala. La maturitate, narcisistii atrag in viata lor persoane care au suferit la fel de mult dar care si-au dezvoltat altfel de mecanisme de interactiune. Acestia sunt codependentii. Inconstient insetati de iubire si intelegere vor merge chiar acolo unde iubirea este de negasit, adica in bratele narcisistilor.


Foto: Shutterstock; Dragon Images

Citește și:

Relatia Narcisist-Codependent este una dintre cele mai nocive si are la baza multa suferinta acumulata de-a lungul timpului, pe care mai apoi ambii o perpetueaza ca unica manifestare a realitatii lor. Se atrag din dorinta interioara de vindecare, dar sfarsesc prin a-si provoca unul celuilalt si mai multa suferinta. Unul dintre motive fiind acela ca nici unul dintre acestia nu are in istoria personala exemple despre ce inseamna cu adevarat sa iubesti si sa fii iubit, sau sa te simti in siguranta alaturi de o persoana familiara.

Majoritatea psihologilor ii sfatuiesc pe codependenti sa renunte la a spera ca pot schimba un narcisist, acestia fiind in general foarte rezistenti la perspectiva auto-evaluarii. Daca ar intra in acest proces, ar retrai aspecte dureroase ale identitatii lor si atunci prefera sa se ascunda sub masti, iluzia valorii de sine pe care si-o construiesc devalorizand pe altii si uneori dependente.

Citește și:

Foto interior si prima pagina: Shutterstock/ Alexander Kazantsev

Solutia ar fi ca persoanele codependente sa se concentreze asupra propriei vindecari. Primul pas ar fi acela de a-ti da seama daca nu cumva te afli in aceasta dinamica si esti si tu una dintre acele persoane care ajunge in relatii cu narcisisti.

Din pacate, este destul de dificil, mai ales in primele faze ale unei relatii sa distingem intre o adevarata incredere de sine si narcisism. Dar iata ce semne ar trebui sa iti dea de gandit…

- Aceasta persoana se supara sau se infurie la critica.
- Nu ii pasa decat de nevoile sale.
- Iti da atentie doar atunci cand prezenta ta se potriveste cu nevoile sale.
- Te face sa crezi ca doar el are dreptate.
- Cauta in mod constant atentie si confirmari.
- Isi exagereaza realizarile.
- Nu vorbeste despre tine prietenilor sai.
- Este dispus sa intre in certuri intense si meciuri, chiar si atunci cand incerci sa aplanezi momentul.
- Isi petrece majoritatea timpului in activitati de dependenta sau in distractii; unii narcisisti sunt dependenti de alcool sau droguri.
- Are o istorie de familie traumatica.
- Te face sa te simti de parca ai fi un accesoriu in relatia voastra.

Citește și:

Citeste mai departe despre alte intrebari pe care sa ti le pui in legatura cu relatia ta

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.