Setari Cookie-uri

La ce varsta este sanatos sa iti incepi viata sexuala?

Desi am auzit multi tineri si adulti punanad aceasta intrebare, totusi nu am vazut sa fie tratat pe larg un astfel de subiect. Chiar daca la o prima vedere raspunsul pare simplu, sunt insa multe variabile in functie de fiecare persoana in parte. Cu toate acestea, cel mai important nu este un raspuns propriu-zis, ci explicatia acestuia, intelegerea dezvoltarii organelor sexuale si maturizarea functiei reproductive, precum si implicatiile emotionale, sociale si preventia unor boli cu transmitere sexuala sau alte patologii care au ca factor favorizant actul sexual.

Sexul poate cauza cancer? Raspunsul este afirmativ din pacate. Nu doar varsta de incepere a vietii sexuale este favorizanta pentru cancer, ci si numarul partenerilor. S-a demonstrat in mai multe studii efectuate atat pe femei cat si pe barbati implicatia vietii sexuale in aparitia cancerului. Pentru femei apare un risc in plus, cel al infectarii cu papiloma virus uman (HPV), care creste si mai mult riscul cancerigen.

in 2 Spre exemplu, unul din studii a fost facut pe un lot de femei in perioada studentiei, care au fost testate pentru HPV. Apoi s-au reluat testele cand acestea aveau o varsta de aproximativ 30 de ani. Rata de infectivitate era pozitiva pentru 70-80% dintre acestea comparativ cu prima elvaluare. Aceasta nu inseamna ca toate aceste femei aveau tulpinile cancerigene de HPV sau ca przentau condiloame genitale, insa este clar faptul ca numarul partenerilor influenteaza aparitia cancerului.

Incepera tardiva a vietii sexuale influenteaza sanatatea?

Cum extremele nu sunt bune niciodata, ci ideala este calea de mijloc, inceperea tardiva a vietii sexuale are repercursiunile sale atat privind sanatatea psihica, cat si pe biologica. Lipsa actului sexual sau abstinenta indelungata ori incepera vietii sexuale la varste de peste 25 de ani predispune la o serie de patologii: chisturi ovariene, displazii (atrofiile unor tesuturi), chisturi la niveltesticular, influenteaza fertilitatea, femeile pot dezvolta mastoza fibrochistica, creste incidenta cancerului prin dezechilibrele hormonale etc. De asemenea apar modificari si in privinta comportamentului social, aceste persoane nu au o buna incredere de sine, pot fi mai nervoase, isterice, nu inteleg unele nevoie ale altora sau chiar un anume “cod” al comunicarii, randamentul intelectual sufera modificari si asa mai departe. Aceasta nu inseamna ca, desi nu simitti neva inceperii vietii sexuale sua nu aveti un partener, totusi veti avea un contact sexual de frica sa nu va imbolnaviti. Ascultati-va organismul, nu rupeti relatia cu simturile proprii, observati semnalele organismului vostru. Pentru fiecare exista un suflet pereche si chiar daca nu este primul poate ca experientele anterioare v-au maturizat suficent cat sa fiti pregatiti pentru relatia ce va va definia viata in doi, familia.

Sursa: Healthy.ro

Citeste articole asemanatoare pe Healthy:

Ati aflat de implanturile contraceptive?

10 sfaturi pentru a preveni infectiile vaginale

5 mituri despre contraceptie si sarcina

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.