Setari Cookie-uri

Top 5 cele mai controversate carti din lume

Tomurile care au controversat editurile, lumea politica si publicul larg

Lumea intreaga a fost revolutionata atunci cand Gutenberg a inventat tiparul cu litere mobile in secolul al XV-lea. Pana atunci era folosita presa fixa care nu permitea o raspandire prea larga a materialelor tiparite.

Cu siguranta, fata umanitatii a fost schimbata de catre carti. Exista insa in istorie o serie lunga de carti care au fost controversate fie din cauza ideilor foare revolutionare, fie din cauza unui continut care instiga la ura.

1. Povestea lui O – 1954, Pauline Reage

Povestea lui O este una dintre cele mai controversate carti erotice din literatura universala. Scriitura rafinata, insa cruda, nepermis de senzuala, dezumanizata si plina de scene sado-masochiste are in centru personajul O: femeia fara nume, fara identitate.

Titlul poate avea numeroase interpretari: O poate fi prescurtarea unui nume, intr-adevar. Insa criticii sunt de parere ca initiala este simbolul vidului emotional al personajului precum si singura ei functie: orificiu.

Citește și:

Dincolo de scenele sado-maso, si credeti-ma ca nu sunt putine la numar, O este o declaratie de dragoste foarte greu de acceptat. Din dragoste pentru partenerul sau, O isi ofera trupul si spiritului, ajungand sa cunoasca fericirea doar in sclavie.

Ea este scutita de povara libertatii si nu mai este nevoita sa ia nicio decizie atat timp cat se afla in stapanirea iubitului sau. Cu un devotement de caine, O se lasa biciuita, folosita de numerosi barbati, infierata cu initialele celui pe care o iubeste. Mai mult de atat, sexul sau este strapuns de un inel de metal, ca semn al statusului sau.

foto shutterstock

2. Ulise – James Joyce, 1922

Ulise este cea mai cunoscuta opera a scriitorului irlandez James Augustin Aloysius Joyce. Intreaga actiune a romanului se petrece intr-o singura zi, 16 iunie 1904.

Titlul este o trimitere limpede la Odiseea lui Homer. De altfel, personajele centrale sunt corespondenti metaforici ai eroilor din epopeea homeriana.

Citește și:

Controversele legate de Ulise au plecat de la scenele explicite imaginate de Joyce, in special cea in care personajul sau principal se masturbeaza. Acuzatiile au curs in valuri impotriva romanului iar autorul a fost invinovatit de blasfemie si lipsa de pudoare.

Cartea ramane insa o enigma pana astazi din cauza stilului dificil folosit, a metaforelor, ghicitorilor si alegoriilor.

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.