Setari Cookie-uri

De la izmene, corset si jupon la tanga: Istoria lenjeriei intime

Atitudini prezente si din trecut fata de corpul femeii, respectabilitate si chiloti

Lenjeria intima este unul dintre acele mici produse indispensabile astazi la care nu ne gandim prea mult si le gasesti in fiecare locuinta. Cu toate acestea, istoria lenjeriei intime se intinde pe mii de ani.

In anul 2000 i.Hr, femeile din Creta purtau un fel de brau asemanator prin constructie cu ceea ce mai tarziu avea sa devina corsetul. Acesta nu era menit sa sustina greutatea spatelui sau sa micsoreze talia si sa evidentieze soldurile ci sa ridice bustul feminin pentru a-l expune vederii.

zeita creta

In Evul Mediu, singura forma de lenjerie purtata de femei era o camasa lunga. Cele purtate de femeile nobile erau din materiale pretioase, avand uneori broderii complicate.

Corsetul a aparut in a doua jumatate a sec. XV. In aceasta perioada, admiratia pentru formele voluptoase disparuse din spatiul public. Probabil sub influenta contextului social si religios, societatea a tins spre mascarea siluetei feminine si aplatizarea formelor. Primele corsete comprimau talia si presau sanii, dand femeilor un aspect androgin.

Citește și:

Productia in masa a lenjeriei s-a dezvoltat abia dupa 1750, atunci cand au fost inventate prima roata de tors si masinaria care egrena mecanic bumbacul. Aceste inventii au facut ca textilele sa fie mai ieftine, devenidn astfel accesibile tuturor. A fost prima data in istoria cand oamenii si-au cumparat lenjeria de la magazine in loc s-o fabrice in casa.

Unul dintre cele mai populare articole de lenjerie era salopeta. Aceasta a fost initial confectionata pentru femei si adoptata mai apoi de barbati. Salopeta era de obicei impletita si acoperea tot corpul. Era prevazuta cu o deschizatura in spate, prinsa cu nasturi. Datorita acesteia, nu era necesar ca oamenii sa se dezbrace complet atunci cand mergeau la toaleta.

salopeta intima

In timpul Revolutiei Franceze, oamenii au inceput sa se ridice impotriva simbolurilor aristocratiei, printre care se numara si articolele vestimentare restrictive. In aceasta perioada,in locul corsetului, femeile din familii cu venituri medii isi infasurau sanii in bucati moi de panza sau bumbac intr-o maniera asemanatoare sutienelor moderne.

Citește și:

Citeste pe Kudika.ro

Foto: Ultima imagine cu Heidi Klum (40 de ani) in lenjerie intima

15 Modele de lenjerie intima pentru mirese

Sex trend: 15 modele de lenjerie intima

Vizionare placuta


Kudika
10 Ianuarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.