Setari Cookie-uri

Feminismul, cea mai sigura cale catre dragostea romantica adevarata!

"Umanitatea are nevoie atat de barbati cat si de femei si suntem in mod egal importanti si avem nevoie unii de ceilalti." - Beyonce Knowles

Foto: Shutterstock.com, cuplu, iubire, respect

Putem sa alegem!

Este evident faptul ca noi astazi, sub presiunea politica a feminismului, multe dintre noi ducem o viata cu totul diferita fata de cea a strabunicilor, bunicilor si mamelor noastre. In primul rand, majoritatea ne-am scolit! La varsta adolescentei, majoritatea avem visuri marete, iar maritisul nu mai este unul dintre ele, sau nu neaparat, sau este si acesta, dar undeva… pe locul 10 in lista prioritatilor (sau depinde cum isi doreste fiecare). Nu acest aspect este important, ci faptul ca putem sa alegem! Asta este cel mai important pana la urma.

Nu ma socheaza insa sa aud in jurul meu persoane al caror singur univers este cel al rolurilor traditionale, in care femeia nu ar trebui sa aspire la nimic, barbatul trebuie "uneltit", iar principala sa indatorire, ca femeie, este aceea de a sta acasa cu cei mici.

Citește și:

Sunt, in acealsi timp, acele persoane care se oripileaza si te privesc cu mila in momentul in care rostesti cuvantul „feminism”. Modelul este clar in mintea lor: femeia trebuie sa se ocupe cu aia, barbatul cu cealalta, caci atat vad si nimic mai mult si ca asa ar fi fost de cand lumea, dar ei nu inteleg ca „lumea” asta in care traiesc este o constructie a oamenilor si ca orice constructie, poate fi intotdeauna demolata.

„Nu te supara, dar eu nu m-am nascut ca pasiunea mea sa devina spalatul vaselor.”, i-am spus unui iubit de-al meu care, dupa ce s-a lasat fascinat de idei revolutionare despre societate, mai apoi s-a gandit ca viata sa ar fi mult mai comoda daca s-ar aseza in rolul sau traditional de asistat social. Nu am sa inteleg niciodata de ce barbatii trebuie sa fie realmente asistati social, de ce trebuie sa li se gateasca, sa li se spele sosestele, sa li se faca patul… etc. Ii consider fiinte depline, ca si mine, capabile sa isi poarte de grija, sa iubeasca, sa aiba emotii, sa greseasca, sa castige sau sa piarda, sa isi faca de mancare, sa spele haaaaine. Si de ce femeile, din oficiu, sunt condamnate la o viata in buctarie! Sau mai rau… la o dubla zi de munca, acelea dintre ele care merg si la serviciu si apoi seara ajung la indatoririle de acasa. Astfel de probleme pune FEMINISMUL, printre multe altele.

Citește și:

    Daca feminismul ar fi castigat cu adevarat mai mult teren, aceasta situatie nu ar mai fi fost o norma in jurul nostru. Altfel, experimentez beneficiile ideologiei printre prietenele si prietenii mei care indraznesc sa vada viata lor altfel; si e atat de frumos sa traiesti printre barbati si femei care se respecta unii pe ceilalti…

    „Feminismul nu a promis niciodata femeilor ca viata lor va fi mai usoara – ca nu vor avea parte de alegeri dificile si compromisuri masive. (…) Ce spune mai degraba aceasta ideologie este ca femeile sunt libere sa ia propriile decizii si chiar sa aiba parte de propriile greseli – pentru ca sunt destul de destepte incat sa isi gaseasca propria cale. Sa ai autonomie in propria viata nu iti limiteaza abilitatea de a avea o relatie – ba dimpotriva, iti creste aceste sanse. (ciatat dintr-un eseu de Sara Eckel)

    Si da, chiar cred ca feminismul este si despre iubirea romantica adevarata, iubirea in care niciunul nu ii este superior celuilalt, in care presiunile exterioare si mai ales orgoliile personale nu sunt lasate sa macine si sa distruga incet, incet… o legatura frumoasa.

    Dar pana ca aceste valori sa devina fapte obisnuite in jurul nostru, este nevoie acum de oameni foarte deschisi si foarte inteligenti, care doresc sa isi traiasca vietile altfel: mai onest.

    Iar daca nimic din cele scrise mai sus nu v-a convins, poate o va face "cea mai buna poveste de dragoste din toate timpurile" - Trilogia "Before" realizata de catre Richard Linklater, cu Ethan Hawke si Julie Delpy, in care iubirea dintre un scriitor american si o femeie desteapta si activista, supravietuieste timpului si este, chiar si peste 20 de ani, la fel de romantica.

    Trilogia "Before Sunrise", "Before Sunset" si "Before Midnigt" poate fi vazut si online

    Foto: Shutterstock.com; femeie casnica

    Un articol de Julia Sima

    Vizionare placuta


    Kudika
    22 Ianuarie 2014
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.