Setari Cookie-uri

10 lucruri suprinzatoare despre contraceptie

Top 10 curiozitati despre pilule anticonceptionale

Una dintre cele mai utilizate metode de prevenire a unei sarcini este pastila contraceptiva. Acestea au fost scoase pe piata in anii ’60 insa in ciuda popularitati de care se bucura, anticonceptionalele raman inca subiect de teste si dezbateri.

1. Pilulele contraceptive nu (mai) ingrasa

Toate avem prietene care nu vor sa ia pastile anticonceptionale din teama de a se ingrasa. Pana acum ceva ani buni in urma, aceasta frica nu era chiar lipsita de temei din cauza unor hormoni continuti de aceste pastile pe atunci care provocau balonarea.

Cele mai multe dintre pastilele aflate astazi pe piata au scapat de acesti compusi. Prin urmare, nu, nu te ingrasi de la anticonceptionale.

pilule anticonceptionale

foto shutterstock pastile anticonceptionale

2. Oamenii de stiinta lucreaza la pilula pentru baieti

Teoretic, aceasta trebuie administrata de 4 ori pe an si ar ucide spermatozoizii inainte sa ajunga la ovul. Pastila este inca in faza de studiu si in cursul anului care urmeaza, se presupune ca va incepe testarea. Chiar daca nu o vom vedea prea curand in farmacii, e bine de stiut ca aceasta va aparea, in cele din urma.

Citește și:

3. Marimea conteaza

Dar nu in sensul in care crezi. De cand au aparut pe piata prezervativele XL, 45% dintre barbatii din State se incapataneaza sa achizitioneze astfel de produse, chiar daca nu au nevoie de ele. In mod evident, acestea sunt mai mari si nu raman foarte bine pozitionate iar astfel creste riscul aparitiei unei sarcini neprogramate.

4. Pilula contraceptiva poate reduce riscul aparitiei de cancer endometrial sau ovarian.

Potrivit medicului Sara Gottfried, femeile care iau timp de 5 ani pastile anticonceptionale sunt mai ferite in ceea ce priveste aceste doua tipuri de cancer cu o rata de preventie de pana la 90%.

5. Contraceptivele pot duce,insa, la alte tipuri de cancer

Un studiu din 1996 a aratat ca femeile care iau anticonceptionale au rata mai mare de risc in fata cancerului de san, cervical sau hepatic. Chiar daca procentul nu este cu mult mai mare, acesta este suficient incat sa ridice semne de intrebare.

Citește și:

6. Daca sunt administrate corect, pastilele contraceptive ofera pana la 90% protectie impotriva unei sarcini neprogramate.

7. Mai mult de 60% dintre femei sufera de crampe, dureri de spate sau picioare si migrene in timpul menstruatiei. Administrarea de pilule anticonceptionale pot ameliora aceste neplaceri sau pot duce chiar la disparitia completa a acestora.

8. Chiar daca poti achizitiona pastilele fara reteta de la farmacie, inainte sa le iei, ar fi indicat sa consulti un medic specialist. Acesta te va indruma nu doar catre cele care se potrivesc cel mai bine organismului tau dar va tine cont si de alte pastile pe care le iei. Anumite medicamente sau suplimente pot interactiona intr-o maniera suprinzatoare cu anticonceptionalele si vor avea efecte neplacute.

9. Poti ramane insarcinata imediat dupa ce ai oprit administrarea pastilelor contraceptive. Efectul acestora dureaza foarte putin si nu trebuie sa astepti 3 sau 6 luni pentru a ramane insarcinata.

Citește și:

10. Efectele pastilei contraceptive de urgenta, sau pilula de a doua zi, pot dura pana la 5 zile. Chiar si asa, daca o folosesti, intreaba medicul sau farmacistul despre durata precisa de protectie pe care o ofera.

foto prima pagina shutterstock femeie cu pastile

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.