Setari Cookie-uri

Rostopasca, darul cerului folosit in tratarea a peste 150 de afectiuni

Rostopasca, cunoscuta stiintific cu numele de chelidonim majus, este o planta cu traditie folosita pentru tratarea si vindecarea mai multor afectiuni de la cele minore la cele mai grave.

Exista o veche legatura intre rostopasca si randunica. In mod traditional, exista credinta ca randunica foloseste sucul de rostopasca pentru a dezvolta si a consolida vederea bobocilor sai. Totodata planta erbacee de culoare galbena, care in contact cu aerul se brunifica, a fost supranumita de romani “darul cerului”, existand credinta ca are o putere egala cu a soarelui.
In medicina Chineza este folosita ca un analgezic, antiinflamator si detoxifiant. Mrs.Grieve afirma ca acesta a fost folosit in Suffolk ca o cataplasma pentru durerea de dinti. Inca din secolul 14 savantul roman Pliny mentiona puterea vindecatoare a lichidului facut din rostopasca, consumat ca un tonic pentru sange si se considera ca poate ascuti vederea si celelalte simturi.

Cum culegem rostopasca

rostopasca E necesar sa avem grija cand culegem rostopasca pentru a nu distruge planta. Atunci cand ploua nu este recomandat sa mergem la cules deoarece, prin brunificare, planta isi pierde proprietatile active.

Citește și:

Moduri de preparare

  1. Pulberea de rostopasca: se obtine macinand tulpinele uscate, iar praful se pastreaza in sticle inchise foarte bine puse apoi in locuri racoroase dar nu mai mult de 3 saptamani.
  2. Tinctura de rostopasca: avem grija sa folosim un borcan cu filet in care adaugam 15 linguri de pulbere de rostopasca si doua pahare de alcool alimentar, de 50 de grade. Se lasa la macerat timp de doua saptamani, iar apoi se filtreaza.
  3. Infuzia de rostopasca: infuzia se face prin adaugarea in 500 de ml apa a 4 linguri de planta uscata maruntita, lasandu-se sa stea opt ore iar apoi se filtreaza. Ce mai ramane din planta dupa strecurare se fierbe cinci minute in 500 ml apa, se lasa la racit si se strecoara din nou. La final, cele doua extracte se amesteca si se obtine un preparat folosit pentru uz extern.
  4. Cataplasma cu rostopasca: cateva frunze de rostopasca maruntite sunt lasate aproximativ doua ore la inmuiat in apa calda, aplicand apoi pe zona afectata si acoperind cu un tifon.

Cum ne tratam pe cale interna

  • Bolile hepato-biliare cum ar fi: hepatita cronica si dischinezia biliara se trateaza cu tinctura de rostopasca, consumand de 3 ori pe zi 10 picaturi. Este foarte buna si in tratamentul gastritei sau a hemoroizilor care se vindeca daca bem 2-3 cani cu infuzie in fiecare zi. Atentie cu inghitituri mici nu odata.
  • Folosind tinctura de rostopasca putem trata atat herpesul bucal cat si cel genital administrand o lingurita de tinctura de trei ori pe zi in cure de 12 zile. Pe cale externa cele doua afectiuni se combat prin picurarea tincturii pe zona afectata, recomandat de 4-6 ori pe zi.
  • Pentru tratarea migrenelor se recomanda pulberea de rostopasca luata pe stomacul gol. Are efecte extraordinare si rapide, in mai putin de o ora durerile de cap si greata dispar.
  • Rostopasca este un stimulent foarte bun al functiei heptice, iar in cazul bolilor de ficat administrata sub forma de pulbere de 4 ori pe zi, in cure de 21 de zile, poate face minuni.
  • Specialistii din spatiul ex-sovietic spun ca rostopasca s-a dovedit eficace si in tratarea cancerului. Conform cercetatorilor rusi si ucraineni, substantele active din rostopasca sunt eficiente in cancerul pancreatic, ovarian, faringian, ano-rectal, de colon, de san, de ficat.

Cum ne tratam pe cale externa

In cazul negilor, al bataturilor dar si al tumorilor maligne de piele sunt recomandate compresele cu infuzie si suc de rostopasca. Pentru vindecarea eczemelor se foloseste un tratament cu alifie de rostopasca, prin ungerea ranilor si aplicat apoi un pansament. Nu este indicat sa fie lasat panasamentul mai mult de 2-3 zile.

Rostopasca se foloseste si in tratarea chisturilor ovariene prin ungerea pielii din zona ovarelor cu suc proaspat, iar apoi masand usor. Procedura, care nu dureaza mai mult de 10 minute, se face dimineata.

Citește și:

Precautii si contraindicatii

Pe cat de eficienta este in tratarea si vindecarea afectiunilor, pe atat de periculoasa poate sa fie daca nu este folosita corespunzator. In doze foarte mari rostopasca devine toxica. Pentru folosirea pe cale interna este recomandat avizul si supravegherea unui medic. Preparatele de rostopasca nu se lasa la indemana copiilor, nu se aplica pe ranile deschise, sangerande, si nici nu se administreaza gravidelor dupa luna a patra de sarcina.

Foto: rostopasca, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
11 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.