Setari Cookie-uri

3 persoane inexistente care ne-au schimbat vietile

Cele mai influente persoane care nu au trait niciodata

Istoria este plina de personalitati care au ajutat la scrierea ei si care au influentat decisiv cultura sau situatia politica de astazi. O influenta la fel de mare o au insa cateva persoane care nu au trait niciodata. Cu toate acestea, figurile lor sunt usor de recunoscut in toata lumea, sau cel putin, mesajul simbolic pe care il poarta imaginile acestora.

Mos Craciun

Batranelul imbracat in rosu si alb care vine sa aduca noaptea cadpuri copiilor cuminti este una dintre cele mai cunoscute „personalitati” din lume si probabil, o metoda destul de eficienta de a potoli un copil obraznic. Cu siguranta toti am auzit cel putin o data cand eram mici ca Mosul nu mai vine la noi daca nu suntem cuminiti.

mos craciun

foto shutterstock mos craciun

Personajul, asa cum il cunoastem acum, isi are originile in folclorul din tarile vestice. Cu precadere, el se trage din Sinterklaas care, la randul sau se trage din Sfantul Nicolae. In functie de regiuni, copiii pot primi cadouri si de la Mos Craciun si de la Mos Nicolae.

Citește și:

Cele mai multe traditii referitoare la el au inceput destul de tarziu, respectiv in primii ani ai secolului XX si tot atunci a aparut si povestea despre lista copiilor cuminti si a celor obraznici.

Pe masura ce tehnologia a avansat, Mos Craciun a tinut pasul cu aceasta iar acum este reprezentat des in mijloace de transport moderne iar micii spiridusi care il ajuta la confectionarea jucariilor nu mai smotruiesc la dalta si ciocan ci folosesc cele mai moderne proceduri.

Barbie

Pe cat este de cunoscuta papusa americana, pe atat este de controversata. Numele sau intreg este Barbara Millicent Roberts si a fost alaturi de iubitul ei, Ken, din 1961 pana in 2004, atunci cand compania producatoare a anuntat cu regret ca cei doi s-au despartit. Ruptura dintre ei a durat pana in 2006, cand Barbie si Ken si-au reinnodat relatia de iubire.

Dincolo de povestea fictionala, evolutia papusii poate fi o oglinda a fiecarei decade in parte. Barbie a fost aspru criticata pentru standardele imposibile pe care le-a impus fetitelor din intreaga lume precum si pentru faptul ca foarte mult timp, aceasta a fost disponibila doar in varianta caucaziana.

Citește și:

Daca femeile adevarate ar fi construite asa cum este construita papusa, le-ar lipsi grasimea corporala necesara unui ciclu menstrual sanatos. De altfel, intreaga imagine a lui Barbie a provocat un dezechilibru psihic denumit sindromul Barbie.

De regula, apare in randul fetitelor sau al adolescentelor insa sunt cunoscute si cazuri de adulte care trec prin aceasta faza. Pe scurt, sindromul este o dorinta exagerata de a arata ca papusa si de a duce un stil de viata asemanator.Modelul ucrainean Valeria Lukyanova este cel mai cunoscut astfel de caz.

Barbatii sunt si ei influentati, la randul lor, de Ken iar cel mai cunoscut „imitator” al sau este Justin Jedlica. Barbatul a trecut prin 140 de interventii chirurgicale, cum ar fi rinoplastie, implanturi pectorale si subpectorale, la biceps, triceps, coapse, gambe si umeri, liftinguri faciale si marirea buzelor.

Citește și:

foto Guliver/Splash News

Big Brother

Fratele cel mare este un personaj de fictiune care a aparut in romanul 1984 de George Orwell ca dictator al Oceaniei. El era cel care supraveghea cetatenii de rand dar si pe cei care faceau parte din partid.

Dupa ce cartea a fost publicata in 1949, termenul de Big Brother a intrat in cultura si desemneaza abuzul clasei politice asupra drepturilor individuale, cu precadere in ceea ce priveste supravegherea cetatenilor dintr-un stat in mod arbitrar de catre aparatul de conducere al tarii respective.

Mai mult de atat, Big Brother desemneaza regimurile totalitare in care locuitorii trebuie sa se supuna si sa urmeze orbeste ordinele dictatoriale, propaganda de partid si cultul personalitatii.

In romanul lui Orwell, nu este specificat limpede daca Big Brother este,intr-adevar, o fiinta reala sau doar o reprezentare a Partidului.

Citește și:

foto prima pagina shutterstock femeie blonda

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.