Setari Cookie-uri

10 nuduri celebre

Cele mai cunoscute opere de arta erotica

Daca ne amintim de lectiile de istorie, vom spune ca da, cu siguranta inaintasii nostri aveau coduri de conduita foarte bine stabilite si erau foarte pudici. Nimic mai gresit! Unele dintre cele mai valoroase opere de arta ale lumii infatiseaza trupul uman in toata goliciunea sa.

Nuduri celebre din arta erotica

1. Maja dezbracata - Francisco Goya

Tabloul pictat de Francisco Goya intre 1797 si 1800 are si o varianta in care femeia este imbracata. De altfel, identitatea modelului nu e cunoscuta insa se crede ca e vorba despre o amanta a primului ministru spaniol Manuel de Godoy.

In 1815, pictorul a fost adus in fata unui tribunal pentru a dezvalui cine este beneficiarul nudului insa declaratia lui s-a pierdut. In orice caz, Goya si-a pierdut titlul de pictor oficial al curtii in urma acestui scandal. Chiar si asa, opera sa este printre primele care infatiseaza corpul feminin cu par pubian.

Citește și:

2. Facerea lui Adam - Michelangelo

Capela Sixtina este un monument unic in lume. Plafonul sau este acoperit de o fresca pictata de Michelangelo in 1511 si ilustreaza Geneza divina. Una dintre cele mai frumoase scene este cea in care Dumnezeu, dupa ce l-a lamadit pe Adam din lut, ii insufla viata primului om.

3. David - Michelangelo

Sculptura inalta de mai bine de 5 metri este probabil, unul dintre cele mai cunoscute simboluri renascentise. Michelangelo a trudit 3 ani la desavarsirea statuii, intre 1501 si 1504. Opera sa il reprezinta pe eroul biblic David chiar inainte de lupta cu Goliat, intr-o vesnica atitudine sfidatoare si belicoasa.

Foto David de Michelangelo lornet / Shutterstock.com

4. Venus din Urbino

Titian a pictat-o pe Venus intr-un decor tipic renascentist on 1538. Maestrul o dezbraca pe zeita nu doar de haine ci si de toate atributele sale divine si o lasa in fata privitorului mai mult femeie decat divinitate, intr-o ipostaza vadit erotica si cu o privire provocatoare.

Citește și:

5. Frau bei der Selbstbefriedigung (Masturbarea) – Gustav Klimt

Pictorul simbolist a fost unul dintre reprezentantii de marca ai Secesiunii vieneze. Opera sa este presarata de nuduri, in special feminine, si de regula, au un mesaj profund. Niciuna dintre ele nu arata, insa, o ipostaza atat de erotica si de naturala ca cea surprinsa in Frau bei der Selbstbefriedigung.

6. Nud rosu - Amedeo Modigliani

Nudul expresionist a fost pictat de catre Modigliani in 1917. In acelasi an, pictorul si-a expus operele in Paris insa la numai cateva ore de la vernisaj, politia a inchis expozitia.

De altfel, sensibilitatile parizienilor au fost jignite de catre nudurile sale, in special de catre tabloul acesta care prezinta liniile sinuoase ale trupului feminin.

Chiar daca acum ne poate parea in cel mai bun caz senzual, nicidecum socant, pentru Franta inceputului de secol XX, nudul lui Modigliani a fost un atac la adresa bunelor moravuri.

Citește și:

7. Olympia – Edouard Manet

Nudul celebrei curtezane este inspirat deopotriva din „Venus” de Titian si ”Maja dezbracata” a lui Goya. Tabloul a fost expus pentru prima data in 1865, la Salonul din Paris. Iubitorii de arta nu au fost socati atunci doar de goliciunea femeii. Mai degraba, tabloul lui Manet a provocat revolta din cauza expresiei sale mandre si a privirii directe, sfidatoare si provoctoare in acelasi timp.

8. Nasterea lui Venus - Sandro Botticelli

Botticelli a lucrat timp de 2 la finalizarea tabloului sau, intre 1485 si 1487. Acesta a surprins legenda elena despre originea zeitei iubirii. Uranus, primul rege al zeilor, este lovit in vintre de moarte de catre fiul sau, Cronos. Din sangele si samanta scurse in mare se va naste zeita Afrodita, Venus la romani.

Purtata de catre suflarea calda a Zefirului, ajunge in insula Cipru. Aici, gratiile o daruiesc cu toate insusirile pentru a o face irezistibila iar nimfele se inghesuie sa-i puna matase pe umeri si bijuterii pe mainile delicate. Acesta este momentul ilustrat desavarsit de marele maestru Italian.

Citește și:

9. Marilyn Monroe in Playboy

Povestea celebrelor nuduri ale lui Marilyn Monroe incepe in 1949, atunci cand fotograful Tom Kelley a rugat-o pe blonda sa pozeze pentru un calendar iar ea a acceptat.

Intreaga sedinta a durat 2 ore, in presenta sotiei fotografului. Mai mult de atat, se crede ca Natalie a avut ideea decorului din catifea rosie. Pentru aceste poze, actrita a primit 50 de dolari.

In 1953, Hugh hefner a cumparat drepturile de autor asupra imaginilor apoi le-a publicat in Playboy.

foto captura YouTube

10. Visul sotiei pescarului - Katsushika Hokusai

Ilustratia este desprinsa dintr-o lucrare shunga, o forma de arta populara. Kinoe no Komatsu a fost publicata in 3 volume, incepand din 1814. De altfel, este una dintre cele mai celebre ilustratii ale lui Hokusai.

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.