Setari Cookie-uri

Melodiile care iti vor aminti de copilarie: de la Madalina Manole la Backstreet Boys

Cele mai mari hituri din 1990 pana in 1999

Ca multe dintre voi, dar eu am crescut in anii ’90. Imi aduc aminte cum mi s-a schimbat lumea atunci cand, in sfarsit, ne-am pus cablu si am prins ce imi parea mie apogeul televiziunii: canalele cu desene animate si posturile de muzica.

Daca va aduceti bine aminte, primul nostru post muzical a fost Atomic Tv...k lumea iar industria muzicala facea primii pasi. Pentru cei care sunt inca nostalgici dupa acei ani, am facut pentru voi o selectie de melodii cantate nu doar de artisti romani, ci si de cei internationali. Unii ne mergeau la suflet dar altii ne amuzau teribil, fara intentia lor.

In 1991, muzica romaneasca bajbaia inca in festivaluri cu iz din regimul trecut. Totusi, acesta a fost anul in care regeretata Madalina Manole a lansat piesa „Fata draga”.

In acelasi timp,peste hotare, melodia lui Bryan Adams, (Everything I do) I do it for you, aparea pe coloana sonora a filmului Robin Hood: Printul Hotilor.

Citește și:

In 1992, industria noastra muzicala batea pasul pe loc. Cu o singura exceptie. Laura Stoica a lansat in acest an piesa „Un actor grabit”.

Tot in acest an, a avut loc un eveniment de neuitat: primul concert al lui Michael Jackson in Romania.

1993 este anul in care regretata cantareata Whitney Houston a dat lumii sensibila balada de dragoste „I will always love you” . Melodia a fost compusa si cantata pentru prima data in 1974 de catre Dolly Parton insa dupa ce a aparut pe coloana sonora a filmului „Bodyguard” interpretata de Whitney, a devenit rapid unul dintre cele mai vandute single-uri din istorie.

Anul 1994 este marcat de un eveniment trist pentru lumea muzicala. Pe 4 aprilie, Kurt Cobain este gasit impuscat in casa acestuia din Lake Washington. Tot in acest an, isi fac debutul trupe ca Oasis si Boyzone.

Citește și:

In tot acest timp, in tara noastra se naste fenomenul rap. Il mai stiti pe papuselul Lucian Viziru? Ei bine, el abordeaza acest stil muzical, alaturi de colegii sai de la Gaz pe Foc.

Din 1994 este si prima piesa inregistrata a trupei „Parazitii”.

In 1995, cantaretul jamaican Shaggy scotea cel de-al treilea album al sau, Boombastic, iar piesa care ii da numele a ajuns rapid in pozitiile fruntase din Billboard Hot 100.

Cu siguranata, marele hit al anului 1995 a fost piesa ”Casablanca” interpretata de Jessica Jay. Desi melodia a fost compusa in 1982 de catre cantretul american Bertie Higgins, aceasta a fost mult mai apreciata in varianta cantata de Jessica.

1996 a fost un an bogat pentru muzica autohtona. Acum a luat nastere trupa ”Genius” care ii avea in componenta pe Oana, Ovidiu si Cezar din Timisoara. Cele mai cunoscute piese ale lor sunt ”Vara”, ”Macho man” si ”Orasul trist”.

Citește și:

Pe plan international, se remarcau hit-uri ca ”Wonderwall” de la Oasis, sensibila balada ”Un-break my heart” interpretata de Toni Braxton sau ”Beautiful life” de la Ace of Base. Trebuie, totusi sa recnoastem, ca melodia pe care se umplea ringul in 1996 este Macarena de la Los del Rio.

In 1997, piata muzicala din Romania a cunoscut fenomenul 3rei Sud Est, regii muzicii dance: Laurentiu Duta, Viorel Sipos si Mihai Budeanu.

In ceea ce priveste muzica straina, ”Candle in the wind” al lui Elton John acea sa curga rauri de lacrimi, cu atat mai mult c cat balada era despre Lady Diana Spencer care s-a stins din viatain acelasi an.
Tot in 1997, R. Kelly ocupa locurile fruntase cu piesa ”I believe I can Fly” iar Backstreet Boys si-au cucerit fanele cu cantecul ”Quit playing games with my heart”.

Citește și:

Trupa Andre s-a format in 1998 iar primul lor single, La intalnire, a prins destul de bine. Un an mai tarziu, cele doua fete au luat cu asalt topurile romanesti cu melodia „Libera la mare”.

In 1999, Beyonce Knowles si Kelly Rowland o coopteaza in trupa Destiny”s Child pe Michelle Williams iar in aceasta formula vor cunoaste un triumf rasunator. De altfel, trupa infiintata de Yonce a fost declarata cel mai bun grup feminin al tuturor timpurilor.

In tot acest timp, pe meleagurile noatre apareau Destiny”s Child de Romania, cunoscute si sub numele de A.S.I.A, un acronim format din numele solistelor: Anemona, Sorana, Irina si Anca.

foto prima pagina shutterstock fata cu casti

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.