Setari Cookie-uri

Top 3 cei mai faimosi medici din lume

Cei mai cunoscuti doctori din istorie

Inceputurile medicinei sunt strans impletite cu istoria omenirii. Chiar daca pentru multa vreme, practicile terapeutice se bazau mai mult pe religie sau superstitie decat cercetare, inca din perioada antica au inceput marile descoperiri in aceasta ramura. Desigur ca in medicina, indiferent de epoca, au existat nume mari insa noi ne-am oprit astazi asupra celor mai cunoscute dintre acestea.

1. Hipocrate

Poate cel mai cunoscut medic din istorie este grecul Hipocrate, nascut in Insula Cos in jurul lui 460 i.Hr. si decedat in 370 i.Hr. El este cel care a alcatuit codul moral al medicilor de pretutindendi si care ii poarta numele. Desi o parte dintre subiectele atinse de Juramanat sunt inca tabu, ca eutanasia sau avortul, universitatile din lumea intreaga practica inca ritualul Juramantului lui Hippocrate la absolvirea facultatilor de medicina.

Citește și:

Medicul elen s-a nascut intr-o familie dedicata acestei meserii si care il slavea pe Esculap. Primele invataturi in domeniu le-a primit chiar de la tatal sau, Heraclid.

Unul dintre marile merite ale grecului este distanta pe care a pus-o intre stiinta medicala si superstitie. Astfel, in observarea si tratarea maladiilor, Hipocrate se baza pe ratiune si cunoastere nu pe ritualuri si pdepse divine.

Mai mult de atat, el a pus bazele medicinei preventive si a postual ideea potrivit careia, pe baza cercetarii a numeroase cazuri asemanatoare, un medic pote determina evolutia viitoare a unei boli.

Unul dintre subiectele care l-au preocupat in mod special pe Hipocrate a fost epilepsie. Desi concluzia sa este departe de medicina moderna, el a constatat totusi ca oamenii care sufera de aceasta boala au o afectiune a zeilor si nu este la mijloc niciun fel de interventie din Olimp.

Citește și:

Hippocrate (st) si Virgina Apgar (dr)

2. Virgina Apgar

Medicul american s-a nascut in New Jersey pe 7 iunie 1909. Apgar s-a specializat in anestezie si pediatrie si este cea care a dezvoltat sistemul de notare Apgar pentru nou-nascuti.

Scorul Apgar permite evaluarea rapida a starii de sanatate a bebelusului la cateva momente dupa nastere si factorii care sunt luati in considerare sunt reactiile la stimuli, respiratia sau culoarea.
Chiar daca publicul larg ii cunoaste numele datorita acestui index, Virginia Apgar a avut numeroase reusite in domeniul medical dar si un impact incontestabil asupra societatii.

In 1964, SUA s-a confruntat cu o epidemie de rubeola de proportii imense: in mai putin de 1 an, s-au gasit peste 12 milioane de bolnavi care au dus la 11.000 de avorturi in scop terapeutic. Au fost depistate 20 000 de cazuri de sindrom rubeolic congenital. Mamele luau virusul in primul trimestru de sarcina iar copiii dse nasteau cu probleme grave de vedere, auditive sau cardiace. Din cele 20 000 de sarcini monitorizate, 2100 au rezultat in copii morti la nastere, 12 000 de copii surzi, aproape 4000 orbi si 1800 cu o forma de retard mintal.

Citește și:

Virgina Apgar a devenit simbolul luptei cu aceasta boala cumplita si a fost cea care a convins mii de femei sa se vaccineze din timp si sa previna astfel de tragedii.

Medicul s-a stins din viata in 1974 si nu a fost casatorita niciodata.

3. George Papanicolau

Cel de-al treilea doctor de pe lista noastra continua traditia excelentei grecesti in medicina. George Papanicolaou s-a nascut pe 13 mai 1883 in Evia si este unul dintre primii experti in biologie celulara, cunoscuta si sub numele de citologie. Aceasta se ocupa cu studierea celulelor, inclusiv cancerigene, evolutia acestora si interactiunea cu mediul inconjurator.

In 1913, medicul a emigrat in SUA iar in 1928 ani mai tarziu, in fata unei audiente formata din specalisti, a demonstrat cum, printr-un tuseu vaginal pus apoi pe o lamela din sticla pot fi observate celulele de cancer, acolo unde exista si diagnosticata boala in aceasta maniera.

Citește și:

Chiar daca grecul a obtinut atunci recunoasterea pe plan international pentru aceasta medota de testare, medicul roman Aurel Babes folosea un procedeu asemanator cu un an inaintea acestei prezentari. In onoarea sa, in tara noastra, testul pentru depistarea acestui tip de cancer se numeste Babes-Papanicolaou

Foto Vasileios Karafillidis / Shutterstock.com

Foto prima pagina shutterstock medic fericit

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.