Setari Cookie-uri

Sfantul Dumitru, patronul pastorilor si cel care ne aduce iarna

Sfantul Dumitru este una dintre cele mai indragite sarbatori ale toamnei, aducandu-ne mai aproape de credinta, de rugaciune si de traditie.

Sfantul Dumitru este unul dintre cei mai iubiti sfinti, fiind o prezenta constanta de-a lungul timpului prin numeroasele minuni pe care le-a infaptuit. Cultul de Sf. Dumitru are ca punct central orasul Tesalonic, unde acesta a primit moarte muceniceasca si unde a fost ridicata in primii ani ai Imperiului Bizantin, o biserica in cinstea sa.

Viata si Minunile Sf. Dumitru

Sfantul Dumitru este reprezentat in chip de cavaler si este pomenit intotdeauna in capul cetei marilor mucenici. Sf. Dimitrie a fost de foarte tanar capetenie militara dovedindu-si curajul si credinta de nestavilit impotriva prigoanei anticrestine. In timpul marelui asediu asupra Tesalonicului, cand foametea decimase populatia, Sfantul Mucenic Dimitrie s-a transformat in salvatorul oamenilor. Acestia l-au descris ca “un om imbracat cu o mantie alba, stralucitoare, pe un cal alb”, imagine cunoscuta care se pastreaza in mozaic si astazi.

Citește și:

Sf Dumitru Foto: lumanare, Shutterstock

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru

Odata cu sarbatoarea Sfantului Dumitru, incepe in mod oficial iarna. In aceasta zi sunt aprinse multe focuri in diferite zone ale tarii, focuri speciale cunoscute in popor ca Focul lui Sumedru. Acesta are rol purificator si protector, care ne apara de rele, de necazuri si tine la distanta fiarele codrilor. Totodata se crede ca mortii vii se incalzesc la aceste focuri. Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand, iar barbatii scot taciuni din foc si ii arunca spre livezi pentru ca anul urmator sa aiba recolta bogata de fructe.

In gospodarii, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi si in unele zone se imparte pentru sufletul celor morti grau fiert in lapte. In biserici sunt tinute slujbe speciale si se impart merinde. Sarbatoarea de Sf. Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Ziua Soroacelor si este important ca aceasta zi sa te gaseasca fara datorii, in caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Citește și:

Superstitii de Sf. Dumitru

Se spune ca daca de Sf. Dumitru vremea este posomorata, ploua si bate vantul puternic, iarna care urmeaza va fi grea si zapezile mari, in schimb, daca este senin si doar putin frig, vom avea o iarna mai usoara.

Folosirea pieptanului in aceasta zi atrage rele, primejdii, fulgere si, mai mult de atat, furia lupilor si bestiilor padurilor. O alta superstitie este aceea ca, cine seamana usturoi dupa Sumedru, va avea parte in anul urmator numai de paguba.

Urari de Sfantul Dumitru

Fie ca toate implinirile, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Dumitru cat mai frumoasa!

Sarbatoarea Sfantului Dumitru sa fie simbolul unui nou inceput, sa ai parte de un drum presarat cu bucurii, impliniri, sanatate, fericire si succes!

Sfantul Dumitru sa-ti dea sanatate si putere sa lupti pentru idealurile tale. Sa ai parte numai de clipe minunate, de bucurii si fericire alaturi de familie si cei dragi.

Sfantul al carui nume il porti sa-ti aduca o raza de soare, sa-ti umple inima de speranta si sa ai parte numai de impliniri si bucurii.

Ziua numelui tau sa fie luminoasa si sa se prelungeasca in multe altele aducatoare de bucurii. La multi ani Dumitru!

Citește și:


Foto prima pagina: lumanari in biserica, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.