Setari Cookie-uri

Cele mai frumoase citate de iubire: Alfabetul dragostei dupa Papa Ioan Paul al II-lea

Nu exista razboi sfant; numai pacea este sfanta.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost, poate, cel mai iubit Papa din vremurile moderne. S-a nascut in Polonia si la botez a primit numele Karol Jozef Wojtyla. De altfel, el a fost primul papa nascut in alta tara decat Italia de la 1522 incoare.

Pontificatul sau a durat 26 de ani si este considerat unul dintre cei mai influenti oameni ai lumii moderne. In agenda sa, un loc primordial l-a ocupat imbunatatirea relatiile dintre religia crestina si cea iudaica, respectiv islamica.

De altfel, in acest scop, Papa Ioan Paul a vizitat in jur de 130 de tari, printre care si Romania in 1999. Fostul Suveran Pontif a fost primul papa care a pus piciorul intr-o moschee si intr-o sinagoga.

In 1981, el a fost impuscat in Piata Sfantul Petru din Roma si dupa ce s-a vindecat, Papa si-a vizitat atacatorul in detentie pe care l-a iertat. Acesta nu a fost singurul atentat la viata lui. A urmat unul in 1982, oprit de garda personala a Suveranului Pontif iar in 1984, politia a dejucat din timp planurile unei grupari extremiste.

Citește și:

Papa Ioan Paul al II-lea s-a stins din viata pe 2 aprilie 2005 la resedinta sa papala, din cauza bolii Parkinson cu care s-a luptat timp de 15 ani.

Adevar

Adevarul ne face liberi si ne permite sa ne traim libertatea pentru a putea atinge scopul ei, fericirea.

Biserica

Biserica este inima umanitatii.

Calator

Pe trotuarul stramt al lumii, sunt un calator care isi tine privirea indreptata mereu spre chipul tau, Isuse!

Deminitate

Cand un om ingenuncheaza in confesional pentru ca a pacatuit, in acel moment el adauga ceva la demnitatea sa de om. Nu are importanta cat de greu ii apasa constiinta pacatele, nu are importanta daca ele i-au micsorat demnitatea proprie, simpla actiune de a te intoarce din nou catre Dumnezeu este o manifestare a demnitatii speciale a omului, a maretiei lui spirituale... maretia intalnirii personale dintre om si Dumnezeu, in adevarul interior al constiintei.

Citește și:

Diavol

Creieul gol este salasul diavolului.

Disperare

Nu te abandona disperarii. Noi suntem oamenii Pastelui, iar cantecul nostru este "aleluia".

Dorinta

Dorinta sexuala este un dar de la Dumnezeu. Omul o poate darui lui Dumnezeu numai prin juramantul castitatii. Omul o poate oferi unei fiinte umane, dar avand constiinta faptului ca o ofera unei persoane. Nu poate fi o chestiune de sansa. Celalalt este o fiinta umana ce nu trebuie ranita, ci pe care trebuie sa o iubesti. Doar o persoana poate iubi o alta persoana. A iubi inseamna a dori binele celuilalt, a te oferi pe tine insuti pentru binele celuilalt.

Egoism

Marele pericol pentru familii, in miezul unei societati in care idolii sunt placerea, comfortul si independenta, este ca oamenii isi inchid sufletul si devin egoisti. Cea mai rea inchisoare este o inima inchisa.

Citește și:

Frumusete

Din acel torent - sa stii - ca nu e intoarcere.
Cuprins de tainica frumusete a vesniciei!

Gand

Poporul care traieste in inima propriului sau grai, generatie dupa generatie, ramane misterul unui gand nedescifrat pana la capat.

Iubire

Fiecare traieste, mai presus de orice, pentru iubire. Capacitatea de a iubi cu adevarat si nu capacitatea intelctuala este cea mai profunda componenta a persoanei umane. Nu este deloc intamplator ca cea mai importanta porunca este sa iubesti. O adevarata iubire ne scoate in afara noastra pentru a-l putea afirma pe celalalt, dedicandu-ne astfel omului, oamenilor si, mai presus de orice, lui Dumnezeu.

Justitie

Justitia sociala nu poate sa fie obtinuta prin violenta. Violenta omoara ceea ce ar trebui sa creeze.

Libertate

A fi liber nu inseamna sa poti face ce vrei, ci sa ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

Citește și:

Manipulare

Oriunde o fiinta umana este redusa la un obiect al manipularii, de catre un director, un sef de magazin, un om de stiinta, un politician sau un iubit, are loc pulverizarea unicitatii fundamentale a persoanei umane.

Moralitate

In orice discutie despre morala, punctul de plecare il reprezinta persoana umana, pentru ca fiintele umane sunt singurele capabile de moralitate.

Nepasare

Lasati-l pe Cristos sa va gaseasca... Sa va fie frica doar de nepasare si lasitate.

Om

Omul care se adanceste in scepticism si relativism se departeaza, intr-o libertate iluzorie, de adevar.

Pret

Pe de o parte, trebuie sa platesti intotdeauna un pret atunci cand iubesti, dar, pe de alta parte, multumita lui Dumnezeu, iubirea merita acest pret.

Profunzime

Lucrurile eterne, lucrurile lui Dumnezeu, sunt intotdeauna cele mai simple si mai profunde.

Citește și:

Razboi

Nu exista razboi sfant; numai pacea este sfanta.

Religie

Stiinta poate purifica religia de erori si superstitii. Religia poate purifica stiinta de idolatrie si absoluturi false.

Suflet

Indepartatele tarmuri ale linistii incep chiar dincolo de prag.
Nu vei zbura pe acolo, precum o pasare.
Trebuie sa te opresti si sa privesti mai profund, tot mai profund,
pana vei reusi sa-ti desprinzi sufletul de adancuri.

Talent

Talentul artistic este un dar de la Dumnezeu si cine descopera in el insusi acest dar are o anumita obligatie: sa fie constient ca nu-si poate irosi talentul si ca trebuie sa si-l dezvolte.

Umanitate

Un preot este o persoana care transmite misterul credintei cu acele haruri invizibile destinate intregii umanitati.

Usa

In rastimp mereu vei ceda in fata Cuiva, ce de acolo vine
inchizand dupa sine discret usa odaii mici -
care mergand isi imblanzeste pasul
- si atinge aceasta liniste cel mai profund.

Citește și:

Viata

Acolo de priviri verdeata nu se mai satura,
si nu se mai intorc ochii legati.
Ai crezut ca viata te va ascunde de cealalta Viata
in strafunduri adanci.

Viitor

Viitorul incepe acum, nu maine.

Vot

Adevarul nu se supune la vot.

Zbor

Sa rezisti si iar sa rezisti. Sa nu intrerupi zborul umbrelor,
numai sa rezisti tot mai simplu si tot mai clar.

foto prima pagina shutterstock fata tanara

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.