Setari Cookie-uri

De la carti la filme: 5 ecranizari de milioane ale povestilor clasice de dragoste

Cele mai frumoase povesti de dragoste aduse pe marile ecrane

Trebuie sa recunoastem ca pana la Ian McIwan (Atonement) sau Nicholas Sparks (The Notebook), au existat clasicele povesti de dragoste din literatura, acele iubiri care au fermecat generatii intregi de sute de ani. De aceea, regizorii de film au gasit in ele o sursa continua de inspiratie si au reusit sa surprinda pe pelicula cinematografica personajele nemuritoare care ne-au facut sa radem sau sa plangem pentru
iubire.


1. Mandrie si prejudecata - Jane Austen

Povestea nemuritoare dintre Elizabeth Benet, fiica unui gentleman de tara, si mandrul domn Darcy fascineza oamenii inca, desi au trecut 200 de ani de cand povestea a vazut lumina tiparului.Lizzie este a doua dintre cele 5 fete ale cuplului si cum nu se poate mai diferita de ele. Jane, sora ei mai mare, este un spirit bland si nobil, daruit cu o inteligenta calda si cu o inima pe masura. In plus, este considerata cea mai frumoasa fata din tinut.

Citește și:

Mary, urmatoarea ca varsta, este un pios soricel de biblioteca, lipsit de o inteligenta adevarata sau de un chip dragut. Kitty si Lydia sunt mezinele superficiale al caror unic scop in viata este urmatorul bal din tinut. Elizabeth Bennet este sarcastica, inteligenta si cu un simt al umorului foarte bine dezvoltat.
Temperamentul ei puternic si prejudecatile domnului Darcy se vor bate cap in cap in ceea ce ramane una dintre cele mai savuroase povesti de dragoste.

Prima ecranizare a cartii dateaza din 1938, urmata la doi ani de zile de o alta variata, mult mai aclamata de critici datorita prezentei lui Laurence Olivier in rolul lui Darcy.

In 2004, Lizzie s-a transforat in Lalita iar Jane in Jaya atunci cand Mandrie si prejudecata a primit un forte tratament a la Bollywood, cu Aishwarya Ray Bacchan in rolul principal.

Un an mai tarziu, Keira Knightly a intrat in pielea indragitulului personaj iar pelicula regizata de Joe Wright a primit atunci 4 nominalizari la Oscar. Desi ramane una dintre cele mai indragite versiuni ale romanului scris de Jane Austen, multi critici sunt de parere ca cei care le-au facut cel mai dreptate lui Elizabeth si lui Fitzwilliam sunt Jennifer Ehle si Colin Firth in mini-seria produsa pentru televiziune in 1995.

Citește și:

2. La rascruce de vanturi - Charlotte Bronte

Wuthering Heights este una dintre cele mai triste povesti de dragoste din literatura, incarcata de un dramatism puternic si apasator, dar cu atat mai valoroasa. Personajele principale, Catherine si Heathcliff, desi nu isi gasesc niciodata izbavirea, vor ramane impreuna si dupa moarte, prin copiii nevinovati ai familiei lor.

Cea dintai ecranizare a romanului gotic dateaza din 1920 apoi 19 ani mai tarziu, Laurence Olivier il interpreta pe Heathcliff. La rascruce de vanturi insumeaza zeci de adaptari in toata lumea, pe scena teatrului, pe micile sau marile ecrane si chiar la radio.

Totusi, una dintre cele mai bune versiuni ale romanului a prins viata in regia lui Peter Kosminsky, cu Juliette Binoche in dublu rol, Catherine si Cathy, iar Ralph Fiennes l-a interpretat pe Heathcliff.

Citește și:

Desi criticii de fim nu au fost neaparat impresionati de aceasta varianta, pelicula din 1992 reda cel mai fidel nu doar atmosfera deznadajduita din carte ci si scenele cu cei doi descendenti, Cathy si Hareton, un simbol al sperantei, uitat de cei mai multi dintre regizori.

3. Dracula - Bram Stoker

Stiu ca povestea clasica cu vampiri este ultimul lucru la care te gandesti atunci cand vrei sa vezi un film de dragoste. Si pe buna dreptate, in romanul lui Stoker, intre Mina si Dracula nu este chiar o poveste de dragoste iar cea dintre Mina si sotul ei, Johnathan, este atat de banala si de imbibata de stereotipurile vremii incat n-ai putea sa scoti un dram de romantism din ea oricat de mult ai incerca.

In 1992, Francis Ford Coppola a transformat romanul de groaza al lui Bram Stoker intr-o povste despre o iubire colosala care invinge nu doar barierele timpului ci si moartea sau chiar pe Dumnezeu.

Citește și:

Filmul a castigat 3 din cele 4 premii Oscar la- care a fost nominalizat iar personajele principale au fost interpretate de Gary Oldman (un Dracula fascinant, cu o mie de infatisari), Winona Ryder (Mina Murray si Elisabeta), Keanu Reeves (Johnathan Harker), Sir Anthony Hopkins (doctor van Helsing) si Sadie Frost (Lucy Westenra).

4. Romeo si Julieta - William Shakespeare

Tragedia celor doi adolescenti a fost povestita de William Shakespeare in ultimii ani ai secolului al XVI-lea si ramane una dintre cele mai celebre povesti de iubire din lume. Cu siguranta, opera Bardului a avut sute de adaptari si interpretari de-a lungul timpului, Niciuna dintre ele nu este totusi, la fel de emotionanta ca pelicula cu acelasi nume regizata in 1968 de catre Franco Zeffirelli. Romeo Montague (interpretat de Leonard Whiting la 18 ani) si Julieta Capulet (Olivia Hussey, 15 ani) se indragostesc nebuneste unul de celalalt, in ciuda conflictului vechi dintre familiile lor.

Citește și:

Pe cat este de apreciat de critici, pe atat de mult este controversat filmul regizorului italian din caua scenei de nuditate pe care actrita minora a filmat-o atunci cand Romeo si Julieta isi consumau casatoria.

5. Dama cu camelii - Alexandre Dumas, fiul

Romanul de dragoste al autorului francez este partial biografic. Atunci cand Dumas a plecat sa traiasca alaturi de tatal sau in 1844, el a intalnit-o pe Marie Duplessis, una dintre cele mai frumoase prostituate franceze. Cei doi au trait o torida poveste de dragoste, iubirea lor a fost sortita esecului de la inceput. Cu toate acestea, Marie a ramas in istorie sub chipul lui Marguerite Gautier. In lungul sir de adaptari si interpretari, se cuvine sa mentionam cu precadere doua dintre aceste productii.

In 1981, Mauro Bolognini a regizat povestea lui Alphonsine Plessis, infinit mai senzuala si mai lipsita de moralitate decat romanul original insa cu atat mai delicioasa in interpretarea Isabellei Hupert, pe care o puteti vedea si in alte povesti clasica, Madame Bovary sau Afinitatile elective.

Citește și:

foto prima pagina shutterstock cuplu retro

Vizionare placuta


Kudika
18 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.